Τέσσερις ηγέτες του επιχειρείν μοιράζονται τους προβληματισμούς τους για την κλιματική κρίση
- 24/09/2019, 19:00
- SHARE
των Claire Zillman & Emma Hinchliffe
Πρόσφατα, ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Φόρουμ για την Παγκόσμια Αειφορία (Global Sustainability Forum) που διοργάνωσε το Fortune στο Γιουνάν της Κίνας.
Η Cristiana Paşca-Palmer, εκτελεστική γραμματέας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιολογική Ποικιλότητα, σκιαγράφησε μια σκληρή εικόνα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε αναφορικά με την επίλυση των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών προβλημάτων στον κόσμο.
«Όταν χάνουμε ένα είδος, χάνουμε το ύφασμα που συγκρατεί όλα αυτά τα οικοσυστήματα και τις υπηρεσίες που μας παρέχει η φύση. Ας μην ξεχνάμε ότι το φαγητό μας προέρχεται από τη φύση, και το ίδιο ισχύει για τον αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την απώλεια της βιοποικιλότητας ως ένα οικονομικό πρόβλημα. «Οι πολιτικές οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να θέσουν τη φύση στο επίκεντρο. Είναι το κεφάλαιο πάνω στο οποίο βασίζεται το οικονομικό και κοινωνικό μας σύστημα».
Εν τω μεταξύ, η Debra Tan, διευθύντρια της δεξαμενής σκέψης China Water Risk, επεσήμανε τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρονται σε όσους είναι σε θέση να επιλύσουν τις πιο δυσεπίλυτες «εξισώσεις» που αφορούν το κλίμα.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην επιχειρηματική ευκαιρία που επιφυλάσσει ο καθαρισμός του ποταμού Γιανγκτσέ της Κίνας, του οποίου η λεκάνη φιλοξενεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο – μεγαλύτερη από εκείνες του Καναδά και της Ιαπωνίας. Λόγω της τεράστιας κλίμακάς του και του κρίσιμου ρόλου που παίζει στο παγκόσμιο εμπόριο, η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών απειλών του Γιανγκτσέ αποτελεί «μια τεράστια ευκαιρία για το ‘πρασίνισμα’ της εφοδιαστικής αλυσίδας», ανέφερε.
Παρά τις αρνητικές προβλέψεις για το κλίμα, υπήρχε άφθονη αισιοδοξία στο Φόρουμ. Η Priscilla Lu, διευθύνουσα σύμβουλος Εναλλακτικών Λύσεων Βιώσιμης Επένδυσης στην εταιρεία διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού DWS, μίλησε για το πώς η προθυμία των εταιρειών να παρουσιαστούν ως περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες έχει μια ευρύτερη επίδραση.
Η εταιρεία της διαχειρίζεται ένα επενδυτικό κεφάλαιο ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω του οποίου η Apple θα επενδύσει σε «πράσινες» επιχειρήσεις στην Κίνα. «Ένα θετικό αποτέλεσμα είναι ότι προάγεται πραγματικά η λογοδοσία μεταξύ των προμηθευτών», δήλωσε η Lu.
Τέλος, ένα μεγάλο μέρος της αλλαγής στη σχέση επιχειρήσεων-περιβάλλοντος οφείλεται και στους καταναλωτές, οι οποίοι απαιτούν από τα brands να κάνουν περισσότερα υπέρ της αειφορίας, όπως παρατήρησε η Vanessa Wright, αντιπρόεδρος αειφορίας της Pernod Ricard.
Η ίδια λέει ότι υπάρχει ζήτηση για αυθεντικά οικολογικές πρωτοβουλίες στους χώρους εργασίας. «Οι καταναλωτές… αναζητούν να ενταχθούν σε εταιρείες που το κάνουν αυτό», τόνισε. «Όλο αυτό λειτουργεί θετικά όσον αφορά την προσέλκυση ταλέντων».