Τέσσερις λόγοι που η Ρωσία δεν πρέπει να εμπλακεί σε οικονομικό πόλεμο με την Τουρκία
- 26/11/2015, 19:40
- SHARE
Η Μόσχα ήδη ξεκίνησε τις κυρώσεις, όμως μια διαμάχη θα βλάψει σοβαρά τις οικονομίες και των δύο χωρών.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ως «μαχαιριά στην πλάτη από τους συνεργούς των τρομοκρατών». Για το λόγο αυτό, Ρώσοι αξιωματούχοι συνέταξαν οικονομικές κυρώσεις ως αντίποινα προς την Τουρκία. Ωστόσο, ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών θα κόστιζε ακριβά και στις δυο πλευρές για τους εξής τέσσερις λόγους:
1. Η Ρωσία έχει λίγους «φίλους»
Η Ρωσία δεν έχει ιδιαίτερα πολλούς επιχειρηματικούς «φίλους» στη διεθνή σκηνή. Ωστόσο, η Τουρκία είναι από τους λίγους εταίρους που θα μπορούσε να επικαλεστεί. Η χώρα του ΝΑΤΟ σχεδίαζε να ενισχύσει τον όγκο των συναλλαγών με τη Ρωσία έως 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2020.
Παρόλα αυτά, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει την εισαγωγή τροφίμων και γεωργικών προϊόντων από την Τουρκία, ενώ η κρατική υπηρεσία προστασίας καταναλωτών δήλωσε προβληματισμένη σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια των τουρκικών ενδυμάτων, επίπλων και προϊόντα καθαρισμού.
2. Ο ενεργειακός σύνδεσμος
Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει μια σειρά από στρατηγικής σημασίας ενεργειακές συμφωνίες μόλις πριν ένα χρόνο. Η πιο σημαντική από αυτές ήταν το τουρκικό Stream Project, ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός αγωγού για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, ο οποίος στην πορεία θα περνά στην ευρωπαϊκή αγορά. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα αντικαθιστούσε το South Stream, το οποίο θα περνούσε μέσω της Ουκρανίας, ωστόσο ακυρώθηκε πέρυσι.
Η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής αερίου της Ρωσίας, μετά τη Γερμανία. Ακόμη, η Ρωσία χτίζει σταθμό πυρηνικής ενέργειας στο Μersin, της Τουρκίας, με κόστος 22 δισ. δολαρίων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020.
3. Τουρισμός
Οι Ρώσοι τουρίστες είναι ζωτική σημασίας για την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας. Σχεδόν 4.5 εκατ. Ρώσοι επισκέφθηκαν τη χώρα το 2014, ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 12% του συνόλου των τουριστών ήταν Ρώσοι υπήκοοι, γεγονός που τους καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα επισκεπτών μετά τους Γερμανούς.
Mετά την κατάρριψη του αεροσκάφους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρότρυνε τους Ρώσους πολίτες να μην επισκεφθούν την Τουρκία, ενώ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της Ρωσίας για τον τουρισμό τόνισε στους ταξιδιωτικούς πράκτορες να σταματήσουν να πωλούν εκδρομές στη χώρα.
4. Και οι δυο χρειάζονται όλη τη βοήθεια που μπορούν να πάρουν
Και οι δυο χώρες έχουν υποστεί μια τεράστια οικονομική κρίση και χρειάζονται μια ανοδική ώθηση, όχι επιπλέον προβλήματα. Η οικονομία της Ρωσίας έχει «χτυπηθεί» από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και τις Δυτικές κυρώσεις. Το ΔΝΤ αναμένει το ΑΕΠ της χώρας να συρρικνωθεί κατά 3,8% φέτος και επιπλέον 0,6% το 2016.
Από την άλλη, η Τουρκία βρίσκεται εδώ και μήνες σε ένα πολιτικό αδιέξοδο, ενώ η ανάπτυξη έχει υποχωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Το ΔΝΤ αναμένει ότι η οικονομία της θα αυξηθεί για φέτος κατά 3,1% και 3,6% το 2016.