Τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας ετοιμάζουν δημοψηφίσματα για να ενταχθούν στη Ρωσία
- 23/09/2022, 09:33
- SHARE
Τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία και τις δυνάμεις υπέρ της Μόσχας ετοιμάζονταν να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα την Παρασκευή για την ένταξη στη Ρωσία, γεγονός που καταδικάστηκε ευρέως από τη Δύση ως παράνομο, μεταδίδει το Reuters.
Οι ηγέτες που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία ανακοίνωσαν την Τρίτη το σχέδιό τους για τις κάλπες, μια πρόκληση για τη Δύση που θα μπορούσε να κλιμακώσει απότομα τον πόλεμο. Τα αποτελέσματα θεωρούνται ως προκαθορισμένο συμπέρασμα υπέρ της προσάρτησης και η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα.
Η ψηφοφορία στις επαρχίες Luhansk, Donetsk, Kherson και Zaporizhzhia, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της ουκρανικής επικράτειας, πρόκειται να διεξαχθεί από Παρασκευή έως Τρίτη.
Η Ουκρανία ξεκίνησε αυτόν τον μήνα μια αντεπίθεση που έχει ανακαταλάβει μεγάλες περιοχές εδάφους, επτά μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας και την έναρξη ενός πολέμου που σκότωσε χιλιάδες, εκτόπισε εκατομμύρια και ζημίωσε την παγκόσμια οικονομία.
Τα δημοψηφίσματα συζητούνταν επί μήνες από τις φιλομοσκοβικές αρχές, αλλά οι πρόσφατες νίκες της Ουκρανίας προκάλεσαν έναν αγώνα από τους αξιωματούχους για τον προγραμματισμό τους.
Με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακοινώνει μερική επιστράτευση για τη συγκέντρωση 300.000 στρατιωτών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, η Μόσχα φαίνεται να προσπαθεί να πάρει το πάνω χέρι στη σύγκρουση.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους στην περιοχή να εκφράσουν την άποψή τους.
«Από την αρχή της επιχείρησης… είπαμε ότι οι λαοί των αντίστοιχων εδαφών θα πρέπει να αποφασίσουν για τη μοίρα τους και η όλη τρέχουσα κατάσταση επιβεβαιώνει ότι θέλουν να είναι κύριοι της μοίρας τους», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία σκοπεύει να χαρακτηρίσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ως ένδειξη λαϊκής υποστήριξης και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για προσάρτηση, παρόμοια με την κατάληψη της Κριμαίας το 2014, την οποία η διεθνής κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει.