Τετ α τετ Πούτιν – Τραμπ: Τι να περιμένουμε από μια συνάντηση που αναμένει όλος ο πλανήτης

Τετ α τετ Πούτιν – Τραμπ: Τι να περιμένουμε από μια συνάντηση που αναμένει όλος ο πλανήτης

Η πλευρά Τραμπ αναμένεται να προσέλθει με πολύ άγριες διαθέσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καθώς προετοιμάζεται για την πρώτη προσωπική συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του στο περιθώριο της διάσκεψης της G20 που θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία στις 7 και 8 Ιουλίου, δέχεται εσωτερικές πιέσεις, προκειμένου να σκληρύνει την στάση του έναντι του Κρεμλίνου.

Το ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 στις ΗΠΑ έχει θορυβήσει τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο που ασκούν πιέσεις για επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την κατάληψη της Κριμαίας, το 2014.

Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, όπως ο Κόρι Γκάρντνερ από το Κολοράντο, υποστηρίζουν ότι η Ρωσία είχε ρόλο στη συνέχιση των πολεμικών συγκρούσεων στην Συρία μέσω της υποστήριξης που παρέχει στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

“Ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η συνέχιση της ρωσικής επιθετικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι απαράδεκτη κι ότι θα ζητηθούν ευθύνες γι’ αυτό”, δήλωσε ο Γκάρντνερ που συμμετείχε στην ομάδα των έξι κοινοβουλευτικών που είχαν προσκληθεί στον Λευκό Οίκο τον Ιούνιο για να συζητήσουν θέματα εξωτερικής πολιτικής, στη διάρκεια δείπνου με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η θέση του Αμερικανού πρόεδρου γίνεται ακόμη πιο δύσκολη ως προς την υιοθέτηση μιας πιο ευέλικτης στάσης έναντι της Ρωσίας, μετά το διορισμό του ανεξάρτητου ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος ηγείται της έρευνας του FBI για ενδεχόμενες σχέσεις μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων, σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους στην Ουάσινγκτον.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από την πλευρά τους έχουν συμπεράνει την εμπλοκή της Ρωσίας στην υποκλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος προεκλογικά, προκειμένου να ωφεληθεί ο Τραμπ έναντι της προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. .

Η Ρωσία απορρίπτει τους παραπάνω ισχυρισμούς για οποιαδήποτε εμπλοκή της, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, έχει χαρακτηρίσει “κυνήγι μαγισσών” κάθε ισχυρισμό για οποιαδήποτε συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής του εκστρατείας και της Ρωσίας. Τότε, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε θετικά σχόλια για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήριζε “δυνατό ηγέτη” με τον οποίο θα ήθελε να επαναπροσδιορίσει το τεταμένο πλαίσιο των διμερών σχέσεων

Σε επίπεδο γεωπολιτικής δυναμικής, οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί ουσιαστικά θυμίζοντας την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου κι απαιτούν άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου ν’ αποφευχθούν σοβαρές κι απρόβλεπτες εξελίξεις.