Τέταρτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Τέταρτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καταγράφηκε τέταρτο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα μας. Πρόκειται για μια Ελληνίδα, 36 ετών, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας.

Δεύτερο κρούσμα στην Αθήνα, το τέταρτο στην Ελλάδα.

Καταγράφηκε τέταρτο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα μας. Πρόκειται για μια Ελληνίδα, 36 ετών, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Μετά την επιστροφή της, εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία. Είναι καλά στην υγεία της και παραμένει σε απομόνωση στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν». Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού που επιβεβαιώνεται στην Αθήνα, μετά τη 40χρονη που εργάζεται στην Τράπεζα Πειραιώς. Ακόμη, διαπιστώθηκε πως τα παιδιά της 40χρονης γυναίκας που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, φοιτούν στο Κολλέγιο Αθηνών.

Σε επιφυλακή για νέα κρούσματα- Τα «λάθος» βήματα της 40χρονης

Για τα καλά έχει μπει στην καθημερινότητα των Ελλήνων πλέον ο κορωνοϊός, με τις Αρχές να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωσή του.

Η ανησυχία των πολιτών είναι έκδηλη, καθώς ακόμα και λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή του πρώτου κρούσματος τα ράφια των σούπερ μάρκετ άρχισαν να αδειάζουν.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι στιγμής είναι τρία. το πρώτο είναι μία 38χρονη, η οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Μιλάνο, νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Νόσησε επίσης και ο δεκάχρονος γιος της.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο κορωνοϊός έφτασε και στην Αθήνα. Μια γυναίκα 40 ετών, υπάλληλος στα κεντρικά της Τράπεζας Πειραιώς, που είχε ταξιδέψει και εκείνη πρόσφατα στην Ιταλία είναι το τρίτο κρούσμα στην χώρα μας.

Πέρα από τα παραπάνω, δεκάδες ύποπτα κρούσματα εξετάζονται τις τελευταίες ώρες σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ύποπτα κρούσματα είναι: μία 22χρονη στην Καρδίτσα, μία φοιτήτρια στις Σέρρες, ένας νεαρός άνδρας στην Χαλκιδική και ένας αλλοδαπός στην Καλλιθέα. Δύο ύποπτα περιστατικά σε Λαμία και Λάρισα ήταν αρνητικά.

Οι «λάθος» κινήσεις της 40χρονης

Η 40χρονη τραπεζική υπάλληλος που τελικά αποδείχθηκε το τρίτο κρούσμα στην Ελλάδα έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο.

Η γυναίκα, η οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία, πήγε πρώτα στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου αναφοράς «Σωτηρία» όπου και περίμενε στην ουρά για δύο ώρες. Εκεί, καθώς δεν φορούσε μάσκα και είχε ελευθερία κινήσεων, είναι δυνατόν να κόλλησε και άλλους ασθενείς και το προσωπικό του νοσοκομείου.

Αφού κουράστηκε να περιμένει τόσες ώρες, η 40χρονη γυναίκα αποφάσισε να πάει σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνόδευσαν ο σύζυγός της, μία φίλη της και ένα ακόμη άτομο. Και οι τρεις αυτοί άνθρωποι ελέγχθηκαν και βρέθηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό.

Τελικά, αφού διαπιστώθηκε ότι πάσχει από κορωνοϊό, η τραπεζική υπάλληλος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο «Αττικόν».

H επιπολαιότητα της 40χρονης δεν τελειώνει εκεί, όμως… Η γυναίκα συνέχισε κανονικά τη ζωή της, αφού επέστρεψε από την Ιταλία κάποια στιγμή την προηγούμενη εβδομάδα: πήγε στη δουλειά της και σε διάφορα άλλα μέρη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα από το Μαρούσι είχε αυτήν την εβδομάδα τα γενέθλιά της και πήγε στη δουλειά της, στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς, με γλυκά. Οι συνάδελφοι έσπευσαν να της ευχηθούν και πολλοί από αυτούς την φίλησαν…

Εκτός αυτού, η 40χρονη έστειλε την κόρη της, η οποία είχε ταξιδέψει μαζί της στο Μιλάνο, σε σχολική εκδρομή με 100 συμμαθητές της στο Λονδίνο. Ως αποτέλεσμα, τρία σχολεία της Αθήνας θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή.

Συμπτώματα

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως:

  • Καταρροή
  • Πονόλαιμο
  • Πυρετό
  • Βήχα

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως:

  • Πνευμονία
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Τα οκτώ μέτρα είναι:

  1. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
  2. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  3. Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  4. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
  5. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  6. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  7. Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  8. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.