Με τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς;
- 25/10/2013, 12:29
- SHARE
Πυκνώνουν τα «φίλια πυρά» κατά Ομπάμα για τους «κοριούς» της NSA - Νέες αποκαλύψεις από τον «Guardian».
Δύο φορές μέσα μία εβδομάδα ο Μπαράκ Ομπάμα άκουσε τον «εξάψαλμο» υπερατλαντικά! Πριν καλά-καλά κλείσει το ακουστικό με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ -που του είπε κάτι… «γαλλικά» για την ανεξέλεγκτη δράση της αμερικανικής NSA στην πατρίδα του- το τηλέφωνο ξαναχτύπησε λυσσασμένα. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Μα τι μου λέτε Φράου Μέρκελ; Oι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες σας», ήταν λίγο-πολύ η απάντηση του πλανητάρχη στην αυτοανακηρυχθείσα ηγέτιδα της Ενωμένης Ευρώπης, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Πολύ βολικά και συνετά, βέβαια, στη συνομιλία αποφεύχθηκε η χρήση αορίστου!
Τα «φίδια» εν τω μεταξύ έχουν σώζει και τους Ιταλούς, έτερους εκ των προθυμότερων συμμάχων των ΗΠΑ. Κι ο ένας μετά τον άλλο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες -με εξαίρεση ίσως τους Βρετανούς- λοξοκοιτούν με καχυποψία πια τα κινητά τους, αναρωτώμενοι ποιο ένοχο ή κρατικό μυστικό να έχουν αποκαλύψει τηλεφωνικά και πόσοι τελικά να το έχουν ακούσει…
Φυσικά, όλοι «πέφτουν από τα σύννεφα», παρά το γεγονός ότι μερικές ημέρες πριν οι ηγέτες της Βραζιλίας και του Μεξικό «έκραζαν» δημόσια τις ΗΠΑ για τις απρόκλητες, παράνομες υποκλοπές των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών τους!
Πρακτική, που σύμφωνα με λατινοαμερικανικά δημοσιεύματα εφαρμόζεται συστηματικά και σε άλλες χώρες της περιοχής, από «εχθρούς» (π.χ. Βενεζουέλα) έως και συμμάχους (βλέπε Κολομβία), με προεκτάσεις στη βιομηχανική κατασκοπία!
Διαβάστε ακόμη: Μέρκελ και Ολάντ θα απαιτήσουν διευκρινήσεις από τις ΗΠΑ
«Κάθε ηγέτης, σε κάθε χώρα, που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ή πληροφορίες IT μπορεί να είναι βέβαιος ότι η NSA καταγράφει τις επικοινωνίες του», είπε νέα-σκέτα το περασμένο Σάββατο στο ιρανικό δίκτυο Press TV ο πρώην υπάλληλος της NSA, Γουέην Μάντσεν. «Ακόμη κι εάν δεν έχουν καταφέρει να “σπάσουν” τα συστήματα ασφαλείας ορισμένων”, ανέφερε, “σύντομα θα το κάνουν, χάρη στη συνεργασία τους με εταιρίες τηλεπικοινωνιών, που βοηθούν την NSA να κάνει τις παρακολουθήσεις (…) Τα στελέχη όσων εταιριών αρνούνται να συνεργαστούν», υποστήριξε, «απειλούνται ακόμη και με φυλάκιση». Κι ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση δεν τους επιτρέπεται να δηλώσουν εάν τους ζητήθηκε να συνεργαστούν στην διοχέτευση πληροφοριών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ”!
Είναι όμως πράγματι σε θέση οι Ευρωπαίοι να εξανίστανται, κάνοντας στην Ουάσιγκτον παράπονα και υποδείξεις; Την απάντηση δίνει καλύτερα με ένα ρητορικό ερώτημα η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung: «Ποιος είναι αυτός που θα πάει στους Αμερικανούς και θα τους πει, κοιτώντας τους στα μάτια: δεν είναι αλήθεια ότι κάνουμε κι εμείς ακριβώς το ίδιο»;…
«Θα πίστευε κανείς ότι οι πολιτικοί μας δεν διαβάζουν τις εκθέσεις τις οποίες λαμβάνουν από τις υπηρεσίες πληροφοριών», καυτηρίασε σε συνέντευξή του στην Monde ο Μπερνάρ Σκουαρσινί, επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών DCRI μέχρι το 2012. «Με εκπλήσσει αυτή η τόσο ανησυχητική αθωότητα», τονίζει, καθώς είναι παγκοίνως γνωστό ότι «η κατασκοπεία συμμάχων αποτελεί ρουτίνα για τις μυστικές υπηρεσίες (…) Ας μην μας κοροϊδεύουν»!
Διαβάστε επίσης: Ανοικτό «μέτωπο» Ε.Ε. – ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις
Αυτοί που λογικά θα «σπάνε πλάκα» με όλα αυτά τα… οργουελικά θα είναι οι Κινέζοι -μέχρι να βγουν στο φως σχετικές αποκαλύψεις και γι’ αυτούς- και φυσικά οι Ρώσοι, που έχουν δώσει ασφαλές καταφύγιο στο «βαθύ λαρύγγι» της NSA, τον Έντουαρντ Σνόουντεν.
Η ικανοποίησή τους ίσως μάλιστα να είναι διπλή τώρα που -όπως παρατηρεί και o διπλωματικός συντάκτης της Guadian, Τζούλιαν Μπόργκερ, «οι ΗΠΑ υπό τον Ομπάμα έχουν πια επίγνωση του ότι δεν μπορούν να δρουν μόνες τους στη διεθνή σκηνή και ότι οι σχέσεις μεταξύ των ηγετών μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην επιτυχία ή στην αποτυχία, όπως κατέδειξε γλαφυρά η πρόσφατη διαμάχη στον ΟΗΕ σχετικά με τη Συρία».
Σήμερα η εφημερίδα του έφερε ακόμα μια αποκάλυψη στο φως της δημοσιότητας: Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές κλήσεις 35 ξένων, σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν και επικαλείται το δημοσίευμα.
Και έπεται συνέχεια…