Τεχνητή νοημοσύνη: Η Κίνα συνδέει τα πάντα με το DeepSeek  

Τεχνητή νοημοσύνη: Η Κίνα συνδέει τα πάντα με το DeepSeek  
This photo illustration shows the DeepSeek app on mobile phones in Hong Kong on January 28, 2025. Fears of upheaval in the AI gold rush rocked Wall Street, following the emergence of a popular ChatGPT-like model from China, with US President Donald Trump saying it was a "wake-up call" for Silicon Valley. (Photo by Mladen ANTONOV / AFP) Photo: AFP
Η κεντρική κυβέρνηση αποδίδει αξία στην τεχνολογική καινοτομία

Η Κίνα συνδέει πλέον τα πάντα –από chatbots και έξυπνα οχήματα μέχρι κυβερνητικές υπηρεσίες και σχολεία– με το DeepSeek, ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που εμφανίστηκε και έγινε δημοφιλές τον περασμένο μήνα.

Η Baidu, η κινεζική μηχανή αναζήτησης, ανακοίνωσε ότι η έκδοση Ernie Bot 4.9 του chatbot της ενσωματώνει το DeepSeek-R1 για την ενίσχυση των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων εκ μέρους των μαθητών. Οι μαθητές μπορούν να τραβήξουν φωτογραφία μιας ερώτησης και το chatbot θα την απαντήσει με λεπτομερή βήματα. 

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα επιτρέψει στους μεμονωμένους χρήστες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τις βασικές λειτουργίες του Ernie δωρεάν από τον Απρίλιο και θα χρεώνει μόνο τους πελάτες υψηλής κατηγορίας για κάποιες εξατομικευμένες υπηρεσίες.

Ορισμένα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Baidu θα μπορούσε να αποκτήσει περισσότερα δεδομένα εγκαταλείποντας το κλειστού κώδικα μοντέλο της, συνδεόμενη με άλλα μοντέλα AI, αλλά μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε να βασιστεί σε εξωτερικές πλατφόρμες και να χάσει την ανταγωνιστικότητά της μακροπρόθεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Tencent δήλωσε στις 16 Φεβρουαρίου ότι οι χρήστες της εφαρμογής μηνυμάτων Weixin μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το DeepSeek για αναζητήσεις. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι η Tencent διερευνά την ενσωμάτωση πολλών προϊόντων με το DeepSeek.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Huawei με έδρα το Σενζέν δήλωσε ότι το Huawei Cloud έχει συνδεθεί με το DeepSeek-R1. Οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων BYD και Geely δήλωσαν επίσης ότι τα ηλεκτρικά τους οχήματα ενσωματώνονται με το DeepSeek-R1.

«Τα τεχνικά πλεονεκτήματα των κορυφαίων εταιρειών πληροφορικής ανοίγουν τον δρόμο για δωρεάν υπηρεσίες AI», δήλωσε ο Gong Zheng, μηχανικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Προτύπων, της Κινεζικής Ακαδημίας Πληροφορικής και Τεχνολογίας Επικοινωνιών (CAICT), το οποίο αποτελεί ερευνητικό ινστιτούτο του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφορικής (MIIT) της Κίνας. 

«Οι δωρεάν βασικές υπηρεσίες AI μπορούν να γίνουν κανάλι για τις εταιρείες ώστε να συγκεντρώνουν δεδομένα. Αυτές οι εταιρείες μπορούν να σχηματίσουν έναν “κλειστό επιχειρηματικό κύκλο” και να προσφέρουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και λύσεις σε επίπεδο επιχειρήσεων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Κίνα θέλει να διαμορφώσει τα βιομηχανικά πρότυπα για την επόμενη γενιά τεχνολογίας αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή.

Ένας “κλειστός επιχειρηματικός κύκλος” αναφέρεται σε μια διαδικασία κατά την οποία μια εταιρεία συλλέγει ενεργά σχόλια από τους πελάτες και τα αναλύει για να βελτιώσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

Την Τρίτη, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Xinhua, προώθησαν τα οφέλη της χρήσης του DeepSeek από μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρόλο που πολλές χώρες αποθαρρύνουν τους μαθητές τους από τη χρήση εργαλείων AI για την επίλυση σχολικών εργασιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκκληση του Σι

Η άνοδος του DeepSeek και των σχετικών εφαρμογών συνέπεσε με τη συνάντηση του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με ηγέτες εταιρειών σε συμπόσιο στο Πεκίνο τη Δευτέρα. Μεταξύ των επικεφαλής ήταν ο Ren Zhengfei της Huawei Technologies, ο Jack Ma της Alibaba, ο Pony Ma της Tencent, ο Liang Wenfeng του DeepSeek και ο Wang Xingxing της Unitree.

«Σε αυτή τη νέα εποχή, οι προοπτικές ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα είναι ευρείες και υποσχόμενες», δήλωσε ο Σι. «Είναι καιρός για τις ιδιωτικές εταιρείες και τους επιχειρηματίες να δείξουν τα ταλέντα τους».
Ο Σι πρόσθεσε ότι ορισμένες από τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός τομέας προκύπτουν κατά την αναβάθμιση της βιομηχανίας στην Κίνα, αλλά είναι μερικές, προσωρινές και επιλύσιμες.

Η People’s Daily ανέφερε ότι η παρουσία των στελεχών του DeepSeek και της Unitree στο συμπόσιο του Σι έδειξε ότι η κεντρική κυβέρνηση αποδίδει αξία στην τεχνολογική καινοτομία.

Προηγουμένως, ο Πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ είχε συναντηθεί με μερικούς επιχειρηματίες, όπως ο Wang της Unitree, στο Hangzhou τον Δεκέμβριο του 2024. Η Unitree είχε εντυπωσιάσει με τα χορευτικά ρομπότ της στο Φεστιβάλ Άνοιξης της Κεντρικής Τηλεόρασης της Κίνας στις 28 Ιανουαρίου. Ο Λι είχε επίσης συναντήσει άλλους βιομηχανικούς εμπειρογνώμονες, όπως τον Liang του DeepSeek, στο Πεκίνο στις 20 Ιανουαρίου 2025.

Την ίδια μέρα, το DeepSeek κυκλοφόρησε το DeepSeek-R1, το οποίο ξεπέρασε το ChatGPT και έγινε η Νο.1 δωρεάν εφαρμογή σε λήψεις στις ΗΠΑ μέσα σε λίγες μέρες. Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν σημαντική πτώση στις 27 Ιανουαρίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για υπερτιμημένες αποτιμήσεις της Nvidia και της OpenAI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο στόχος για το 2030

Τον Ιούλιο του 2017, το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας ανακοίνωσε το Σχέδιο Ανάπτυξης Τεχνητής Νοημοσύνης Νέας Γενιάς με στόχο η χώρα να γίνει κορυφαίο κέντρο καινοτομίας και παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία AI έως το 2030.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Κίνα θα δημιουργήσει ένα εθνικό σύστημα έως το 2025 για την επίτευξη του στόχου της «Ψηφιακής Κίνας».

Οι κυβερνήσεις των Guangzhou, Nanjing, Suzhou, Zhengzhou και Hohhot δήλωσαν ότι τα δίκτυα υπολογιστών τους είναι συνδεδεμένα με το DeepSeek-R1. Στο Shenzhen, η κυβέρνηση της περιοχής Futian δημιούργησε 70 ψηφιακούς «υπαλλήλους» με το DeepSeek για να βοηθήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: