Τεχνητή Νοημοσύνη και εργασία: Το 54% των υπαλλήλων δεν ξέρει πως η AI χρησιμοποιείται στην εταιρεία τους
- 24/10/2023, 19:30
- SHARE
Νέες πληροφορίες σχετικά με την εξοικείωση που έχουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δίνει έρευνα της UKG, μια εταιρείας τεχνολογίας ανθρώπινων πόρων και εργατικού δυναμικού.
Η σχετική μελέτη της UKG «έτρεξε» σε δείγμα 4.000 υπαλλήλων, manager και C-level executive σε 10 χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά, Μεξικό, Ινδία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία) από τις 16 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου του 2023.
Σύμφωνα με τα ευρήματα:
- Το 78% των C-level executive δηλώνουν ότι ο οργανισμός τους χρησιμοποιεί σήμερα τεχνητή νοημοσύνη.
- Τα στελέχη εκτιμούν ότι το 56% του εργατικού τους δυναμικού χρησιμοποιεί άμεσα την AI για την αυτοματοποίηση ή την επαύξηση των εργασιακών καθηκόντων.
- Μόνο το 42% των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο πιστεύει ότι χρησιμοποιεί συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινή του εργασία.
- Εκτός εργασίας, μόλις το 44% των εργαζομένων παγκοσμίως πιστεύει ότι αλληλεπιδρά με την AI στην προσωπική του ζωή, παρόλο που τουλάχιστον το 90% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα: χάρτες και πλοήγηση (66%), προτάσεις προϊόντων/ψυχαγωγίας, όπως στο Netflix και το Spotify (50%), επεξεργαστές κειμένου ή αυτόματη διόρθωση (47%), εικονικοί οικιακοί βοηθοί, όπως η Alexa και ο Google Assistant (46%), ή έξυπνα chatbots (31%).
Σύμφωνα με την UKG, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι είναι ανοιχτοί στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία, με ορισμένες κρίσιμες επιφυλάξεις.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι 3 στους 4 εργαζόμενους θα ήταν πιο αποδεκτοί/ενθουσιασμένοι με την AI, αν η εταιρεία τους ήταν πιο διαφανής σχετικά με τους άμεσους τρόπους με τους οποίους η AI θα μπορούσε να βελτιώσει τη ροή εργασίας τους (78%) και με τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός τους χρησιμοποιεί την τεχνολογία (75%).
Η μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από την AI στην εργασία ανοίγει το δρόμο για την αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των εργαζομένων και των εταιρειών, ένα βασικό στοιχείο για την οικοδόμηση μιας εξαιρετικής εργασιακής κουλτούρας.
«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ και προσφέρει ήδη μερικά εκπληκτικά οφέλη για το εργατικό δυναμικό – από την αυτοματοποίηση κουραστικών εργασιών έως την απάντηση κοινών ερωτήσεων και τη βοήθεια στην επεξεργασία εκατομμυρίων σημείων δεδομένων σε λίγα δευτερόλεπτα.
Ωστόσο, το 54% των ανθρώπων δηλώνει ότι δεν έχει «καμία ιδέα» για το πώς η εταιρεία τους χρησιμοποιεί την AI, και αυτή «η έλλειψη διαφάνειας είναι ένα πραγματικό πρόβλημα», δήλωσε ο Νταν Σβάμπελ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Workplace Intelligence, η οποία συνεργάστηκε με την UKG για τη μελέτη. «Οι οργανισμοί πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς σχετικά με το πώς χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο εργασίας, αν θέλουν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και αν θέλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων τους» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους που είναι πρόθυμοι να αγκαλιάσουν την AI στην εργασία τους, λένε ότι θα αυξήσει τις:
- Δέσμευση/ικανοποίηση από την εργασία (63%),
- Προθυμία να υπερβούν τα εσκαμμένα (55%),
- Συνολική ευτυχία (54%),
- Την επιθυμία να παραμείνουν μακροπρόθεσμα στην εταιρεία τους (49%)- και
- Εμπιστοσύνη στην εταιρεία/ηγεσία τους (48%).
Πως βλέπουν τα στελέχη την AI στην εργασίας
Το 71% των ηγετών C-level δηλώνουν ότι η αύξηση/προώθηση της χρήσης της AI αποτελεί είτε υψηλή είτε μεσαία προτεραιότητα για τον οργανισμό τους, επικαλούμενοι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μπορεί να προσφέρει η AI. Στην πραγματικότητα, το 62% των στελεχών δηλώνουν ότι ανησυχούν τουλάχιστον ελαφρώς ότι η εταιρεία τους δεν κινείται αρκετά γρήγορα με την AI.
Δεν υπάρχει αμφιβολία στα στελέχη ότι η AI είναι καλή για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους, αλλά είναι διχασμένοι ως προς το για ποιον είναι καλύτερη:
- Το 51% λέει ότι οι εργαζόμενοι έχουν ωφεληθεί περισσότερο (π.χ. απλοποιούνται τα καθήκοντα ρουτίνας ή άλλα στοιχεία της δουλειάς τους) και
- Το 49% λέει ότι οι εταιρείες έχουν ωφεληθεί περισσότερο (π.χ. οι οικονομικές αποδόσεις έχουν αυξηθεί ως αποτέλεσμα της χρήσης της AI).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- «Καμπανάκια» Στίγκλιτς: Οι προκλήσεις και οι ανησυχίες για τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας
- «Το πρώην προβληματικό παιδί παραδίδει μαθήματα» – Διθύραμβοι WSJ για Ελλάδα