Τεχνητή νοημοσύνη και iPhone 16: Τι περιμένουμε από τα νέα τηλέφωνα της Apple;

Τεχνητή νοημοσύνη και iPhone 16: Τι περιμένουμε από τα νέα τηλέφωνα της Apple;
Few customers are shopping at an Apple store in Nanjing, Jiangsu Province, China, on March 27, 2024. According to data from the China Academy of Information and Communications Technology (CAICT), Apple shipped approximately 5.5 million iPhones in the Chinese domestic market in January 2024, which is a 39% decrease year-on-year. Around 2.4 million units were shipped in February, marking a 33% decline from the previous year. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η σειρά iPhone 16 θα είναι τα πρώτα smartphones της Apple που έχουν σχεδιαστεί γύρω από αυτά τα χαρακτηριστικά AI.

Η Apple θα παρουσιάσει τη σειρά iPhone 16, εστιάζοντας στο πώς τα χαρακτηριστικά της ναυαρχίδας της συσκευής της έχουν εμπλουτιστεί με τεχνητή νοημοσύνη, αντί της συνήθους έμφασης στις αναβαθμίσεις υλικού.

Η εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία του τεχνολογικού γίγαντα στο Apple Park το απόγευμα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) ακολουθεί το συνέδριο προγραμματιστών της τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια του οποίου η εταιρεία παρουσίασε την Apple Intelligence, την εκδοχή της για τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να δημιουργήσει κείμενο, εικόνες και άλλο περιεχόμενο κατόπιν εντολής.

Είχε επίσης παρουσιάσει μια βελτιωμένη έκδοση της φωνητικής βοηθού Siri, η οποία διαθέτει ενσωμάτωση με το ChatGPT, το chatbot που αναπτύχθηκε από το OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft.

Η ανανέωση έρχεται καθώς τα iPhones αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό από τη Huawei στην Κίνα, όπου οι καταναλωτές επιθυμούν περισσότερα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν γι’ αυτά. Η ίδια η Huawei έχει προγραμματίσει τη δική της ανακοίνωση προϊόντος λίγες ώρες μετά την εκδήλωση της Apple.

Η νοημοσύνη της Apple πρέπει να εγκριθεί από το Πεκίνο προκειμένου να κυκλοφορήσει στην κινεζική αγορά. Τον Ιούλιο, το OpenAI μπλόκαρε την πρόσβαση στο ChatGPT στην Κίνα, μια κίνηση που θα μπορούσε να επηρεάσει την ενσωμάτωση του chatbot στο Siri. I.

«Η κινεζική αγορά είναι πιο πεινασμένη για λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης από ό,τι η αγορά των ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπεν Μπατζαρίν, διευθύνων σύμβουλος και κύριος αναλυτής της Creative Strategies.

Τα IPhones αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ των πωλήσεων της Apple ύψους 383 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι και οι νέες συσκευές είναι μια σημαντική ενημέρωση για την εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, η οποία στοιχηματίζει ότι η λειτουργία AI θα ωθήσει τους καταναλωτές να αναβαθμίσουν εν μέσω της επιβράδυνσης των πωλήσεων iPhone.

Στην Κίνα, η Apple μείωσε επιθετικά τις τιμές νωρίτερα φέτος, με αφορμή τους κυβερνητικούς περιορισμούς και τον αυξημένο εγχώριο ανταγωνισμό.

Η σειρά iPhone 16 θα είναι τα πρώτα smartphones της Apple που έχουν σχεδιαστεί γύρω από αυτά τα χαρακτηριστικά AI, αν και αυτά θα είναι επίσης διαθέσιμα στα iPhone 15 Pro και Pro Max, τις κορυφαίες εκδόσεις των συσκευών προηγούμενης γενιάς. Αναμένονται επίσης νέες εκδόσεις του Apple Watch και των AirPods.

«Η πλευρά του λογισμικού και ο τρόπος με τον οποίο η Apple το πλαισιώνει, είναι το μεγαλύτερο ερώτημα. Οι επενδυτές θα αναζητήσουν αν είναι αρκετά συναρπαστικό ώστε να έχει έναν μεγαλύτερο από τον κανονικό κύκλο αναβάθμισης» είπε ο Μπαντζάριν.

Οι ανταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένης της Google της Alphabet, παρουσιάζουν επίσης χαρακτηριστικά AI για να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την κυριαρχία της Apple στην αγορά των high-end smartphones.

Η Google, δημιουργός του λειτουργικού συστήματος Android που ανταγωνίζεται το iOS της Apple, ανακοίνωσε παραδοσιακά τα smartphones Pixel το φθινόπωρο. Φέτος, μετέθεσε την εκδήλωση για τον Αύγουστο πριν από την ανακοίνωση της Apple.

Η Google επικεντρώθηκε σε χαρακτηριστικά AI, όπως το Gemini Live, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να διεξάγουν ζωντανές φωνητικές συνομιλίες με έναν ψηφιακό βοηθό. Πολλά από τα χαρακτηριστικά AI που ανακοίνωσε η Google αναπτύχθηκαν επίσης στις συσκευές που βασίζονται στο Android και κατασκευάζονται από κατασκευαστές όπως η Samsung και η Motorola.

Η Apple έχει μοιραστεί μέχρι στιγμής ένα χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία του Apple Intelligence μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει σε συμβατές συσκευές το φθινόπωρο.

Τον Ιούνιο, μία εβδομάδα μετά το συνέδριο προγραμματιστών της, η Apple δήλωσε ότι θα καθυστερήσει την κυκλοφορία στην Ευρώπη λόγω των κανόνων τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com