Τεχνητή νοημοσύνη και κεντρικές τράπεζες: Τα ρίσκα για τον πληθωρισμό και τις κυβερνοεπιθέσεις

Τεχνητή νοημοσύνη και κεντρικές τράπεζες: Τα ρίσκα για τον πληθωρισμό και τις κυβερνοεπιθέσεις
Photo: pixabay.com
Η BIS προτρέπει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προβλέψουν τις μετασχηματιστικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία.

Τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη για τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως καταγράφει έκθεση της «Διεθνούς» των κεντρικών τραπεζών, της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), προειδοποιώντας για ρίσκα από τον πληθωρισμό και τις κυβερνοεπιθέσεις λόγω της AI.

Στη σχετική ανακοίνωση, η BIS προτρέπει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προβλέψουν τις μετασχηματιστικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία και να τη χρησιμοποιήσουν για να οξύνουν τα δικά τους αναλυτικά εργαλεία στην επιδίωξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της σταθερότητας των τιμών.

Η έρευνα παρουσιάζει τις επιπτώσεις των νέων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για τις κεντρικές τράπεζες.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να επηρεάσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις αγορές εργασίας, την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Με την ευρεία υιοθέτησή της, θα μπορούσε να ενισχύσει την ικανότητα των επιχειρήσεων να προσαρμόζουν τις τιμές ταχύτερα ως απάντηση σε μακροοικονομικές αλλαγές με επιπτώσεις στη δυναμική του πληθωρισμού. Το έργο των κεντρικών τραπεζών ως διαχειριστών της οικονομίας θα επηρεαστεί επίσης άμεσα ως χρήστες πρώτης γραμμής των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Οι περιπτώσεις χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης από τις κεντρικές τράπεζες περιλαμβάνουν την ενίσχυση της πρόβλεψης του μέλλοντος με τη χρήση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την καλύτερη πρόβλεψη του πληθωρισμού και άλλων οικονομικών μεταβλητών και την εξέταση των δεδομένων για ευπάθειες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επιτρέποντας στις αρχές να διαχειρίζονται καλύτερα τους κινδύνους.

Τα δεδομένα έχουν γίνει ακόμη πιο πολύτιμος πόρος με την έλευση της AI και θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της χρήσης της τεχνολογίας από τις κεντρικές τράπεζες».

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Χιουν Σονγκ Σιν, επικεφαλής έρευνας και οικονομικός σύμβουλος της BIS, ανέφερε πως «τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης νέας γενιάς έχουν κατακτήσει τη συλλογική μας φαντασία με τις αλλόκοτες ικανότητές τους, αλλά έχουν επίσης άμεση σχέση με τον τρόπο με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες κάνουν τη δουλειά τους.

Τεράστιες ποσότητες δεδομένων θα μπορούσαν να μας παρέχουν ταχύτερες και πλουσιότερες πληροφορίες για τον εντοπισμό προτύπων και λανθάνουσας επικινδυνότητας στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις κεντρικές τράπεζες να προβλέψουν και να κατευθύνουν καλύτερα την οικονομία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: