Τεχνητή νοημοσύνη: Προειδοποιεί το ΔΝΤ για θέσεις εργασίας που ίσως καταργηθούν

Τεχνητή νοημοσύνη: Προειδοποιεί το ΔΝΤ για θέσεις εργασίας που ίσως καταργηθούν
Photo: pixabay.com
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει φορολογικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων που προκαλεί η τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως το ChatGPT και άλλα παρόμοια εργαλεία, μπορεί να οδηγήσει σε καταργήσεις θέσεων εργασίας, ειδικά σε επαγγέλματα που απαιτούν εξειδίκευση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τονίζει ότι χωρίς κανονιστική ρύθμιση, αυτή η τεχνολογική εξέλιξη μπορεί να αυξήσει τις κοινωνικές ανισότητες.

Το ΔΝΤ προτείνει στις κυβερνήσεις να εξετάσουν νέους τρόπους χρηματοδότησης ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας για όσους χάνουν τη δουλειά τους λόγω της τεχνητής νοημοσύνης. Η φορολογική πολιτική, σύμφωνα με το Ταμείο, έχει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη μιας δίκαιης κατανομής των κερδών και ευκαιριών που σχετίζονται με την τεχνολογία αυτή, απαιτώντας όμως σημαντικές αλλαγές στα φορολογικά συστήματα και την κοινωνική προστασία παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΔΝΤ ζητά την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και επενδύσεις στην κατάρτιση των εργαζομένων για την προετοιμασία τους στις νέες εργασίες που θα φέρει η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, το Ταμείο τάσσεται κατά της επιβολής ειδικού φόρου για την τεχνητή νοημοσύνη, προτείνοντας αντ’ αυτού τη δυναμική αντιμετώπιση των κενών στα φορολογικά συστήματα που ευνοούν την κατάργηση θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, το ΔΝΤ προτείνει την αύξηση των φόρων επί των εισοδημάτων από το κεφάλαιο, με στόχο την αντιστάθμιση της αύξησης των ανισοτήτων στον πλούτο, ενισχύοντας παράλληλα τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας και τη δικαιοσύνη στην κατανομή των κερδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: