Τεχνητή νοημοσύνη: Οι Ρεπουμπλικανοί ανησυχούν για την επήρεια που έχει η Ευρώπη στις ΗΠΑ
- 03/12/2024, 18:30
- SHARE
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ προέτρεψε τους Αμερικανούς αξιωματούχους να διερευνήσουν εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπάθησαν να επηρεάσουν αθέμιτα τους νόμους της χώρας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.
Η Βρετανία φιλοξένησε πέρυσι την πρώτη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, συγκεντρώνοντας στελέχη της τεχνολογίας, παγκόσμιους ηγέτες και ακαδημαϊκούς για να συζητήσουν μια συντονισμένη προσέγγιση για τη ρύθμιση. Ορισμένες χώρες δημιούργησαν έκτοτε τα δικά τους ινστιτούτα για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία συνέχισαν να μοιράζονται τεχνογνωσία διασυνοριακά.
Ο Κρουζ, ο οποίος κατέβηκε εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου το 2016, συγκαταλέγεται μεταξύ των γερουσιαστών με τη μεγαλύτερη επιρροή στο κόμμα. Έχει επικρίνει έντονα την προσέγγιση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη ρύθμιση της τεχνολογίας.
Σε επιστολή που απευθύνεται στον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, με ημερομηνία 21 Νοεμβρίου, αλλά δημοσιοποιήθηκε μόλις τη Δευτέρα, ο Κρουζ δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν επιβάλει βαριές ρυθμίσεις στις αμερικανικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στο εξωτερικό και τώρα προσπαθούν να κατευθύνουν την κατεύθυνση των κανονισμών για την τεχνητή νοημοσύνη στο εσωτερικό.
Ο Κρουζ περιέγραψε τους κανονισμούς αυτούς ως «επαχθείς» και προϊόν της «ριζοσπαστικής αριστεράς».
«Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις μπορεί να μην θέλει να ενημερώσει τον αμερικανικό λαό για το πόσο στενά συνεργάζεται με ξένες κυβερνήσεις, τουλάχιστον ο αμερικανικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι ξένοι παράγοντες προσπαθούν να επιβάλουν αυτούς τους ριζοσπαστικούς κανονισμούς στις αμερικανικές εταιρείες» ανέφερε ο Κρουζ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ηγηθεί της παγκόσμιας προσπάθειας για ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, αφού φέτος ψήφισε τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη, το πρώτο σαρωτικό σύνολο νόμων στον κόσμο που διέπει την τεχνολογία αυτή.
Ο Κρουζ ανέφερε ένα μνημόνιο κατανόησης που εξέδωσαν οι ΗΠΑ μαζί με τη Βρετανία τον Απρίλιο, καθώς και μια συνθήκη που υπέγραψαν η κυβέρνηση Μπάιντεν και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ως παραδείγματα ξένης επιρροής στην εγχώρια πολιτική για την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Κρουζ δήλωσε επίσης ότι το Κέντρο για τη Διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (GovAI), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος πρόσφατα συνδιοργάνωσε μια σύνοδο κορυφής για εμπειρογνώμονες σε θέματα πολιτικής για την τεχνητή νοημοσύνη στο Σαν Φρανσίσκο, δεν ακολούθησε το νόμο, καθώς δεν εγγράφηκε ως ξένος πράκτορας, παρά το γεγονός ότι ασκεί πολιτικές δραστηριότητες.
«Η GovAI είναι ενήμερη για το αίτημα που υπέβαλε ο γερουσιαστής Κρουζ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και, εάν απαιτηθεί, θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρμόδιες αρχές», δήλωσε εκπρόσωπος της GovAI.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- «Αντίποινα» της Κίνας στις ΗΠΑ – «Παγώνει» τις εξαγωγές σπάνιων γαιών
- Από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το… Euro: Τα 5 πρόσωπα που καθόρισαν το 2024
Πηγή: reuters.com