Τεχνητή Νοημοσύνη, τηλεργασία και προσλήψεις – Πώς αλλάζει η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας

Τεχνητή Νοημοσύνη, τηλεργασία και προσλήψεις – Πώς αλλάζει η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας
Photo: pixabay.com
Έρευνα της ΕΚΤ δείχνει ότι οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται στην εξεύρεση εξειδικευμένων εργαζομένων και στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

Τα τελευταία χρόνια, η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας έχει εισέλθει σε μια φάση σημαντικών αλλαγών, όπως επιβεβαιώνεται από έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μεταξύ 46 μεγάλων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων. Η έρευνα ανέδειξε πέντε κύρια χαρακτηριστικά που κυριαρχούν στην αγορά εργασίας σήμερα:

  1. Δυσκολία στην εξεύρεση εργαζομένων, ιδιαίτερα εξειδικευμένων.
  2. Αύξηση της απασχόλησης, παρά τη στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας και τη μείωση της παραγωγικότητας.
  3. Σημαντική μείωση των ωρών εργασίας ανά απασχολούμενο.
  4. Αύξηση της τηλεργασίας.
  5. Χρήση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI).

Περισσότερο από το 90% των ερωτηθέντων επιβεβαίωσαν ότι η εύρεση εργαζομένων είναι δυσκολότερη από ό,τι πριν από 5-10 χρόνια, με τις περισσότερες εταιρείες να τονίζουν την έλλειψη δεξιοτήτων. Παράλληλα, περίπου το 60% των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι η προσέλκυση εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες καθίσταται δυσκολότερη λόγω των μισθολογικών επιπέδων.

Η μείωση των ωρών εργασίας είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο που επηρεάζει την αγορά εργασίας. Περίπου το 1/3 των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι η μείωση αυτή προέρχεται κυρίως από την προτίμηση των ίδιων των εργαζομένων, ενώ άλλες την απέδωσαν σε απουσίες λόγω υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τηλεργασία αποτελεί επίσης μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, με πάνω από το 80% των εταιρειών να την υιοθετούν. Οι περισσότερες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι η τηλεργασία διευρύνει τις δυνατότητες πρόσληψης προσωπικού, ενώ σχεδόν οι μισές δηλώνουν ότι έχουν μειώσει τα πάγια κόστη των γραφείων τους.

Όσον αφορά τη χρήση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, περίπου το 75% των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι έχουν αρχίσει να την υιοθετούν, κυρίως από το 2023, με την εφαρμογή της να βρίσκεται ακόμη σε πειραματική φάση. Οι κύριοι στόχοι περιλαμβάνουν τη βελτίωση της πρόσβασης σε πληροφορίες, την παραγωγή περιεχομένου, την ανάπτυξη λογισμικού και την εξυπηρέτηση πελατών.

Τέλος, περίπου το 50% των επιχειρήσεων βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη ως μέσο μείωσης του εργατικού δυναμικού, ενώ αρκετές αναμένουν ότι η χρήση της θα βελτιώσει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: