Τεχνολογικά μεγαθήρια ετοιμάζονται για την IPO των 52 δισ. δολαρίων από την Arm

Τεχνολογικά μεγαθήρια ετοιμάζονται για την IPO των 52 δισ. δολαρίων από την Arm
Ο επενδυτικός κόσμος ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή του 2023.

Η βρετανική κατασκευάστρια ηλεκτρονικών τσιπ Arm, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά (IPO) στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ για το 2023, στοχεύοντας να «μετρήσει» την αξία της στα 52 δισ. δολάρια.

Η Arm, η οποία σχεδιάζει τσιπ για το 99% των smartphones παγκοσμίως, στοχεύει να τιμολογήσει τις μετοχές της μεταξύ 47 και 51 δολαρίων η κάθε μία, όταν αυτές θα εισαχθούν στο αμερικανικό χρηματιστήριο αργότερα αυτό το μήνα.

Η θυγατρική της ιαπωνικής SoftBank ελπίζει να συγκεντρώσει έως και 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια όταν η Arm αρχίσει να διαπραγματεύεται στον Nasdaq, σύμφωνα με την κατάθεση της Τρίτης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Το ποσό αυτό θα μπορούσε να ανέλθει στα 5,2 δισ. δολάρια, εάν οι τράπεζες που αναλαμβάνουν την IPO ασκήσουν δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά επιπλέον μετοχών από τη SoftBank.

Πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας τεχνολογίας, όπως η Apple, η Google, η Nvidia, η AMD, η TSMC, η Samsung και η Intel, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενεργήσουν ως βασικοί επενδυτές και θα μπορούσαν να αγοράσουν μετοχές αξίας έως και 735 εκατομμυρίων δολαρίων συνολικά κατά την IPO.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εταιρεία με έδρα το Κέιμπριτζ αναπτύσσει μικροτσίπ για τηλέφωνα και tablet και τα παραχωρεί με άδεια χρήσης σε κατασκευαστές CPU, συμπεριλαμβανομένων της Apple και της Samsung. Η εταιρεία ήταν δημόσια μέχρι το 2016, όταν η SoftBank την αγόρασε έναντι 32 δισ. δολαρίων.

Το 2020, η SoftBank προσπάθησε να ξεφορτωθεί την Arm στην Nvidia έναντι 40 δισ. δολαρίων, σε μια συμφωνία που θα ήταν η μεγαλύτερη για τα τσιπ όλων των εποχών. Όμως δεν πέρασε από τις παγκόσμιες αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές και ακυρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022.

Παρόλα αυτά, αν η IPO αποτιμήσει την Arm στα 52 δισ. δολάρια, αυτό θα αποτελούσε υποχώρηση από την αποτίμηση των περίπου 64 δισ. δολαρίων που συνεπάγεται η αγορά από τη SoftBank του υπόλοιπου ποσοστού 25% της εταιρείας από τη μονάδα Vision Fund για περίπου 16,1 δισ. δολάρια μόλις τον περασμένο μήνα.

Οι πωλήσεις των smartphones έχουν μειωθεί, καθώς η καινοτομία στο υλικό επιβραδύνεται και οι πελάτες διατηρούν τις συσκευές τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η επιστροφή της εταιρείας στη δημόσια αγορά παρακολουθείται στενά, καθώς υπόσχεται να είναι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ από το 2021, ανέφερε το CNN.

Αναμένεται επίσης να είναι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στον κόσμο εδώ και περίπου ένα χρόνο, καθώς η Porsche συγκέντρωσε περίπου 8,7 δισ. δολάρια σε μια προσφορά στη Φρανκφούρτη τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: