Θ.Λιβάνιος στο CEO Initiative: Μέχρι το τέλος του έτους το 90% του Κτηματολογίου
- 23/11/2021, 11:40
- SHARE
Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κτηματογράφησης, παραδέχθηκε ο Θοδωρής Λιβάνιος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας στο CEO Initiative τονίζοντας το στόχο έως το τέλος του χρόνου να φτάσουμε το 90% για να κλείσει ένα κενό δεκαετιών.
Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που περιμένει η αγορά ενόψει της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα φέρει κλίμα στην αγορά ανάλογο με αυτό προ των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως ανέφεραν κορυφαία στελέχη σε συζήτηση πάνελ που συντόνισε η Πέννυ Κούτρα, Δημοσιογράφος Euro2day / 24 Media.
Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι γίνονται γοργά βήματα και πιο ουσιαστικά για να υπάρχει η πρώτη ύλη του Κτηματολογίου. Προωθείται επίσης οριζόντια αναδιοργάνωση του Κτηματολογίου με ενοποίηση όλων των υποθηκοφυλακείων – εντάσσονται πάνω από 300 υποθηκοφυλάκεια – και συνενώνονται σε 90 κτηματολογικά γραφεία. Στόχος σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο είναι να έχουμε καλύτερη εξυπηρέτηση και ομοιογένεια. Αυτό σημαίνει και μεταβολή του προσωπικού και προσλήψεις νέων επιστημόνων. Το project θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022 προς 2023 ενώ τα μισά κτηματολογικά γραφεία έχουν ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία τους.
Ένας τρίτος πυλώνας, σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο είναι η ψηφιακή διακυβέρνηση. Ο στόχος είναι κανένας να μην χρειάζεται να επισκεφθεί το Κτηματολόγιο. Ήδη έχουν γίνει μεγάλα βήματα, έχει αναπτυχθεί ένα σημαντικό πλέγμα ψηφιακών υπηρεσιών για το κοινό. Σημαντική καινοτομία, όπως είπε είναι η δυνατότητα πρόσβασης στα κτηματολογικά δεδομένα από δικηγόρους, μηχανικούς κ.α.. ενώ ένα τεράστιο project είναι η ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτου. “Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα μπορούν να ολοκληρώνουν ψηφιακά την ηλεκτρονική μεταβίβαση με όσο το δυνατόν αυτεπάγγελτη αναζήτηση και εύρεση των σχετικών εγγράφων, φορολογική ενημερότητα, κ.α.”, όπως πρόσθεσε εξηγώντας πώς θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες.
“Θέλουμε οι ψηφιακές υπηρεσίες να είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Ακόμα και στο real estate, ο ανταγωνισμός είναι διεθνής. Η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης θα βγάλει ένα σημαντικό αγκάθι από τη χώρα μας”, κατέληξε.
Ο Κωνσταντίνος Μαρκάζος, CEO, Premia Properties, σημείωσε ότι η αγορά περιμένει με ανυπομονησία όσα ανέφερε ο υπουργός. “Πρέπει να κρίνουμε τις κυβερνήσεις ανάλογα με το πώς κινούμαστε στους δείκτες που καταγράφουν τη θέση μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Είναι μια καλή ευκαιρία να ανεβούμε. Είναι παράδοξο για μια χώρα σαν την Ελλάδα να έχει τόσο χαμηλή θέση στον τομέα της καταγραφής της ακίνητης περιουσίας”, πρόσθεσε. Όπως είπε ο κ. Μαρκάζος, μέχρι τώρα, η Ελλάδα ήταν ελκυστική επειδή ήταν φθηνή.
Αναφορικά με τον κλάδο των logistics, σημείωσε ότι έχουμε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε ενώ τόνισε ότι το real estate δεν είναι κατασκευές, είναι χρηματοοικονομικός κλάδος και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. “Δεν είμαστε στην καλύτερη θέση – ανεβαίνουμε αλλά ακόμα είμαστε χαμηλά”, είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις. “Η χώρα είναι ελκυστική λόγω των υψηλών yields. Όσο αναπτύσσεται η χώρα, τα yields θα πέφτουν”, πρόσθεσε τονίζοντας ότι χρειάζεται να προσελκύσουμε κι άλλους θεσμικούς επενδυτές. Τέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον θεωρώντας ότι έχουμε γίνει σοφότεροι, και η χώρα έχει τα εχέγγυα για να πάει καλά.
Ο Σπύρος Τσαγκαράτος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, δρ Πολεοδόμος ΑS.P.A Design, σημείωσε ότι το Κτηματολόγιο είναι απολύτως απαραίτητο και σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο υπουργός για διαδικασίες εύκολες, γρήγορες και απλές σημείωσε ότι κάποιοι θίγονται. “Για να γίνει ανάπτυξη, χρειάζονται κι άλλα layers, που δεν αφορούν μόνο την αυτοματοποίηση και την ταχύτητα. Αφορούν π.χ. τη χρήση γης. Τι χρήση γης έχουν τα ακίνητα; Αυτά καθορίζονται από μια σειρά διατάγματα… που δεν έχουν γίνει προφανώς με ορθολογικό τρόπο” πρόσθεσε. Αναφέρθηκε επίσης σε μελέτη για ξενοδοχείο στην Κρήτη, στην περιοχή της Κισσάμου που λέει ότι καλό είναι να γίνει αγροτική ανάπτυξη στο σημείο και οι αρχές δεν επιτρέπουν παρά μόνο αγροτικές καλλιέργειες. Άρα, ο κ. Τσαγκατάτος, κατέληξε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή και στα υπόλοιπα, πέραν της κτηματογράφησης.
Προέβλεψε ότι τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια θα είναι ασύλληπτα τα άλματα στην ανάπτυξη, καθώς ακόμη δεν έχουν πέσει στην αγορά τα λεφτά του Ταμείου Ανάπτυξης και ήδη ευημερούν οι δείκτες. “Όταν πέσουν τα λεφτά του Ταμείου Ανάπτυξης, θα ζήσουμε στιγμές του 2002 – και θετικές, και αρνητικές. Η ελληνική κοινωνία έχει περάσει σε φάση με ποιοτικά έργα”, τόνισε για να προσθέσει ότι η μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ είναι κάτι που κανένας δεν τόλμησε. Πρόσθεσε ότι είναι έργα εμπνευσμένα, συνδυάζουν υποδομές ποιοτικές. “Το θέμα είναι να μην σταματήσουμε και να μην επαναπαυθούμε. Η ανάπτυξη είναι ένας μαραθώνιος. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι το περιβάλλον. Υπάρχουν νέες ιδέες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και η κυβέρνηση δίνει κι αυτή τον τόνο. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερο το αύριο”, κατέληξε.