Θα ακολουθήσουν τα ελληνικά σουπερμάρκετ το παράδειγμα της Tesco απέναντι στον κορωνοϊό;
- 09/03/2020, 13:27
- SHARE
Σε κίνηση ματ προχώρησε η Tesco στη βρετανική αγορά προκειμένου να περιορίσει τη φρενίτιδα που έχει δημιουργηθεί στα σουπερμάρκετ της χώρας, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, αλλά και το «κατέβασμα» ολόκληρων ραφιών από καταναλωτές που διακατέχονται από πανικό και δεν διστάζουν να πιαστούν στα χέρια με τον διπλανό τους για ένα πακέτο μακαρόνια, όσπρια ή καθαριστικό χεριών, η γνωστή αλυσίδα ανακοίνωσε ότι οι πελάτες θα μπορούν να αποκτούν μόνο πέντε από αυτά τα προϊόντα προσθέτοντας στη σχετική λίστα και το γάλα μακράς διάρκειας.
Παρότι έντονη ανησυχία επικρατεί και στην Ελλάδα, οι διοικήσεις μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ εμφανίζονται καθησυχαστικές τονίζοντας ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου απέχει, προς το παρόν, πολύ από την ελληνική πραγματικότητα.
«Για την Αμερική και την Αγγλία αυτές οι καταστάσεις θεωρούνται πρωτόγνωρες, ενώ στην Ελλάδα αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Είμαστε συνηθισμένοι ως λαός στο να διαχειριζόμαστε κρίσεις γι’ αυτό και επιδεικνύεται μεγαλύτερη ψυχραιμία. Δεν έχουμε ελλείψεις προϊόντων. Υπάρχει επάρκεια αγαθών με μια μικρή έλλειψη να παρατηρείται στα παραφαρμακευτικά προϊόντα και τα απολυμαντικά, καθώς είναι premium προϊόντα. Ωστόσο, θεωρώ ότι, αργά ή γρήγορα, το πρόβλημα θα λυθεί» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, ο άνθρωπος που βρέθηκε για δύο δεκαετίες στο τιμόνι της ΑΒ Βασιλόπουλος και στη συνέχεια ανέλαβε τη χάραξη στρατηγικής για λογαριασμό της οικογένειας Παντελιάδη, στην οποία ανήκουν οι αλυσίδες Metro – My Market.
Προσθέτει πως μεγάλη αύξηση πωλήσεων, πέραν των ζυμαρικών, των οσπρίων και των αντισηπτικών ειδών, καταγραφούν και τα απορρυπαντικά καθώς, όπως λέει, πλέον οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται ότι επιβάλλεται συχνότερο πλύσιμο των ρούχων τους και σπεύδουν να προμηθευτούν μεγαλύτερες ποσότητες καθαριστικών.
Ένα πλαφόν θα οδηγήσει στη δημιουργία μαύρης αγοράς
Ο ίδιος δηλώνει κάθετος στο να επιβληθεί πλαφόν από τον κλάδο του λιανεμπορίου, διότι, όπως εξηγεί, κάτι τέτοιο θα έφερνε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού θα οδηγούσε στην δημιουργία ομάδων που θα εκμεταλλευόταν στην μαύρη αγορά το γεγονός και θα θησαύριζαν εις βάρος του τελικού καταναλωτή.
«Μέχρι πρότινος η μεταδοτικότητα του ιού ήταν στο 1,3%. Σήμερα διαβάζω ότι έχει φτάσει στο 2,7%. Εάν το ποσοστό αυτό αυξηθεί ραγδαία – και πιστεύω ότι πλήρη εικόνα θα έχουμε τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου – τότε ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουμε την στρατηγική μας. Προς το παρόν η υιοθέτηση πρακτικών αντίστοιχων με αυτές τις Tesco είναι άκαιρες. Η αγορά ανταποκρίνεται σωστά και δεν έχουμε θέμα εισαγωγών. Μόνο στο χαρτί υγείας υπάρχει ένα πρόβλημα, δεδομένου ότι σε μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 30% είναι εισαγόμενο» επισημαίνει ο κ. Μαχαίρας.
Εκεί που εστιάζει την προσοχή του είναι στην πρόληψη και στον παραδειγματισμό από άλλες χώρες, έτσι ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και να αποφευχθεί η επανάληψη λαθών που κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές.
«Στη δική μας περίπτωση, ως εταιρεία, είναι νόμος ότι όταν ένας υπάλληλος έχει συνάχι δεν έρχεται στο μαγαζί. Δεν το διαπραγματευόμαστε. Δυστυχώς, ασχολούμαστε με τη μετάληψη στις εκκλησίες όταν πρέπει να γίνουν περιορισμοί σε χώρους υγιεινής και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της διαχείρισης των οπωροκηπευτικών προϊόντων. Για παράδειγμα στην Αμερική ελήφθη απόφαση έτσι ώστε όλα τα οπωροκηπευτικά προϊόντα να είναι τυποποιημένα και όχι χύμα. Εντύπωση μου έκανε, επίσης, το γεγονός ότι όταν παραγγέλνεις μία πίτσα σου έρχεται άψητη, έτσι ώστε όταν την ψήσεις στο σπίτι σου να σκοτωθούν εκείνη τη στιγμή όλα τα μικρόβια. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική».
Σχολιάζοντας τις online πωλήσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα από καταναλωτές που θέλουν να αποφύγουν την επαφή με άλλους ανθρώπους στα σουπερμάρκετ, ο κ. Μαχαίρας εκτιμά ότι είναι ένας χώρος που σταδιακά θα κερδίζει μερίδιο αγοράς. Ειδικότερα, αναμένει ότι από το 1% που βρίσκεται σήμερα το ποσοστό, θα αγγίξει το 15% έως το 2030.
Η ζήτηση για οινόπνευμα, η αναμονή για τους ξενοδόχους και οι κανόνες υγιεινής
Καθησυχαστική εμφανίζεται και η Χριστίνα Χαλκιαδάκη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ομώνυμης αλυσίδας σουπερμάρκετ, τονίζοντας πως ακόμη και αν υπάρχουν ελλείψεις σε προϊόντα συγκεκριμένων brands γίνεται αλληλοκάλυψη από άλλες μάρκες με αντίστοιχα προϊόντα. «Εκεί που παρατηρείται μεγάλη αύξηση πωλήσεων είναι στα χαρτικά, κάτι το οποίο μας κάνει τρομερή εντύπωση» λέει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αποκαλύπτει πως τοπική βιομηχανία της Κρήτης που εξειδικεύεται στην παραγωγή οινοπνεύματος, δουλεύει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και δυσκολεύεται να καλύψει τη ζήτηση στο νησί.
«Πλέον μέσα σε μια εβδομάδα πραγματοποιούνται οι πωλήσεις που θα γίνονταν σε ένα χρόνο στην κατηγορία των αντισηπτικών προϊόντων. Θεωρώ ότι για να φτάσουμε και να υιοθετήσουμε την πολιτική της Tesco θα πρέπει να πέσει πανδημία στην Ελλάδα. Αντίστοιχη διαδικασία θυμάμαι ότι είχε γίνει με το Τσέρνομπιλ και τα εβαπορέ γάλατα. Μόνο τότε είχε μπει πλαφόν. Δε συντρέχει φόβος ανησυχίας», τονίζει.
Φύσει και θέσει αισιόδοξη, δηλώνει πως αν τα capital controls έμαθαν στους Έλληνες να χρησιμοποιούν το e-banking, ο κορωνοϊός θα σταθεί η αφορμή για να μάθουμε να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής στην καθημερινότητά μας.
Τέλος, η κα Χαλκιαδάκη δίνει και μια εικόνα από το πώς διαμορφώνεται η εικόνα στην τουριστική βιομηχανία της Κρήτης, λέγοντας πως ο κορωνοϊός έχει μεταθέσει το άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων κατά ένα μήνα.
«Οι ξενοδόχοι του νησιού τρέμουν μήπως στο ξενοδοχείο τους εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού. Παρότι έχει γίνει ένα σχέδιο για τους υπαλλήλους των επιχειρήσεων τους, δεν γνωρίζουν πως θα μπορούσαν να διαχειριστούν κάτι αντίστοιχο με τουρίστες. Κανονικά οι ξενοδοχειακές μονάδες θα άνοιγαν στις 10 Απριλίου με την επίσημη ημερομηνία να μεταφέρεται τελικά για τις 10 Μαΐου» καταλήγει.
Χαμός με τα χαρτιά υγείας!
Ανάρπαστα γίνονται τα είδη χάρτου στα ελληνικά σουπερμάρκετ τα οποία δεν λείπουν από το καλάθι της νοικοκυράς σε κάθε συναλλαγή που πραγματοποιεί. Η αυξημένη κατανάλωση δεν έχει προξενήσει εντύπωση, μόνο στις διοικήσεις των σουπερμάρκετ, αλλά και στις ίδιες τις εταιρείες που τα παράγουν.
Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com, ο Ιδιοκτήτης μιας εκ των μεγαλύτερων βιομηχανιών χαρτιού στη χώρα, που αναλαμβάνει σε μεγάλο ποσοστό και την παραγωγή pl προϊόντων για λογαριασμό των μεγαλύτερων αλυσίδων σουπερμάρκετ, η ζήτηση για τα χαρτιά υγείας και τα χαρτιά κουζίνας μέσα σε ένα 10ήμερο έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 50%. Από τους 1.000 τόνους χαρτί το μήνα και τους 350 το 10ήμερο, το τελευταίο δεκαήμερο έχουν αγγίξει ήδη τους 480 τόνους!
«Στην παρούσα φάση είναι δύσκολο να κάνει κανείς εκτίμηση. Το πώς θα κινηθεί η προσφορά και η ζήτηση θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων που θα καταγραφεί. Εάν η κάλυψη αυξηθεί κατά μιάμιση φορά μπορούμε να το αντέξουμε, δεν ξέρω όμως αν θα μπορέσει να συμβεί το ίδιο εάν διπλασιαστεί», υπογραμμίζει ο επιχειρηματίας.
Αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται επτά μεγάλες ελληνικές εταιρείες στον κλάδο και δεκάδες μικρότερες, οι οποίες καλύπτουν στο 100% τις ανάγκες των σουπερμάρκετ. Η παραγωγή των προϊόντων γίνεται στην Ελλάδα, ενώ μέρος των πρώτων υλών προέρχεται από την Ιταλία, την Τουρκία και την Ινδονησία.
«Έχει φοβηθεί ο κόσμος και ως ένα βαθμό το βρίσκω λογικό, αλλά ως καταναλωτής νομίζω ότι θα είχα άλλες προτεραιότητες. Η μόνη φυσιολογική αύξηση, κατά τη γνώμη μου, είναι εκείνη που αφορά στα μαντηλάκια αυτοκινήτου, όπου ο κόσμος τα προμηθεύεται για να τα χρησιμοποιήσει για το συνάχι».