Θα αργήσει να βάλει γραβάτα ο Αλέξης Τσίπρας;
- 21/05/2017, 10:43
- SHARE
Καθυστερήσεις για το χρέος φαίνεται να παίζει η Γερμανία. Παιχνίδια τακτικής από Σόιμπλε, πίεση από την ελληνική πλευρά.
«Τα νέα είναι τόσο θετικά που δυσκολευόμαστε να τα πιστέψουμε. Κρατάμε μικρό καλάθι βεβαίως, αλλά… Είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά. Θα με αναγκάσουν να φορέσω και γραβάτα», έλεγε ο πρωθυπουργός στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.
«Σύμμαχος» του το ΔΝΤ, το οποίο ζητάει εδώ και μέρες λύση για το χρέος εδώ και τώρα, ώστε να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ακόμα τα δύσκολα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή, με τον υπουργό των Οικονομικών να δηλώνει ότι πλέον δεν υπάρχει άλλοθι για το ζήτημα του χρέους.
Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει άλλωστε, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας στις 9 Μαίου, ότι δεν είναι σχήμα λόγου ότι χωρίς το χρέος δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα.
«Η μπάλα δεν είναι πλέον στο δικό μας γήπεδο. Δεν είναι σχήμα λόγου αυτό που εχω δηλώσει. Κλείνουμε μια αξιολόγηση για πρώτη φορά που παίρνουμε χρήματα για να εφαρμόσουμε μέτρα υπό τον όρο οτι θα έχουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα τα απαίτησε το ΔΝΤ. Εάν δεν έχουμε συμφωνία για το χρέος σημαίνει ότι το ΔΝΤ δε θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα».
«Πάγος» από Γερμανία
Όμως τα πράγματα μόνο απλά δεν είναι λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας. Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει σε δημοσίευμα της την ασυμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων σχετικά με την ανάγκη μιας επιπλέον ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις «αμφιβολίες που υπάρχουν μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το κατά πόσο οι προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα για μια γρήγορη εκταμίευση της επόμενης δόσης και μια ελάφρυνση χρέους μπορούν να υλοποιηθούν».
Η πλευρά Σόιμπλε επιμένει πώς δεν υπάρχει τώρα ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παραπέμποντας για μετά το 2018. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα Bild το Σάββατο, η Γερμανία – στην παρούσα φάση – δεν πρόκειται να δεχτεί καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ούτε και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.
Ενδεικτική των προθέσεων του κου Σόιμπλε ήταν και η χθεσινή δήλωση εκπροσώπου του, ότι το Eurogroup θα εξετάσει με κάθε λεπτομέρεια όσα ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα για μια συνολική συμφωνία.
Ευρωπαίοι αξωματούχοι αποδίδουν αυτές τις δηλώσεις και σε παιχνίδι τακτικής από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο επιθυμεί να φέρει τη διαπραγμάτευση στο δικό του γήπεδο, με τους δικούς του όρους, στέλνοντας το μήνυμα ότι παρά τη ψήφιση του τέταρτου Μνημονίου, προέχουν οι μεταρρυθμίσεις και όχι ένα μήνυμα «ελάφρυνσης» προς την ελληνική πλευρά.
Από την άλλη ο πρωθυπουργός «επενδύει» στην καγκελάριο, ώστε να κάνει το «χρέος» της, όπως της ανέφερε σε τηλεφωνική της συνομιλία.
Η ελληνική πλευρά μεταβαίνει με επεξεργασμένες θέσεις για το χρέος στη βελγική πρωτεύουσα και πως για το λόγο αυτό βρέθηκε στην Αθήνα και στέλεχος της Rothschild, που είναι ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Δημοσίου για το χρέος.
Ευρωπαίος αξιωματούχος θέλοντας να προετοιμάσει το έδαφος έχει ήδη μιλήσει για πιθανότητες 50-50 για συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, με τις πιθανότητες για έκτακτο Eurogroup τις αμέσως επόμενες μέρες να είναι αρκετές.
Μοσκοβισί: Κοντά σε συμφωνία για το χρέος
Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται «πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία» για το ελληνικό χρέος, εκτίμησε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, την παραμονή του αυριανού Eurogroup.
«Ελπίζω ότι αύριο θα μπορέσουμε να έχουμε μια συνολική συμφωνία, που θα είναι ταυτόχρονα μια συμφωνία για το πρόγραμμα, για τα μέτρα ανάπτυξης και (την δημιουργία) θέσεων εργασίας για την Ελλάδα, για το ελληνικό χρέος», δήλωσε στο France Inter.
«Όταν λέω αύριο εννοώ ότι ελπίζω να είναι αύριο, αν δεν είναι αύριο, θα είναι εντός των επόμενων εβδομάδων», είπε ο Γάλλος Επίτροπος.
«Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της. Ελπίζω ότι τώρα εμείς οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουμε επίσης τις ευθύνες μας», είπε ο Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι, στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία».