Θα μπορέσει ο τουρισμός να μας «σώσει» το 2015 από το οικονομικό αδιέξοδο;
- 02/01/2015, 11:36
- SHARE
Ο ΣΕΤΕ και οι τουριστικοί φορείς δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις στο FortuneGreece.com για την πορεία του τουρισμού τη νέα χρονιά.
Οι μέρες των Χριστουγέννων πέρασαν, το 2015 μπήκε και επισήμως στη ζωή μας και ήρθε πλέον ο καιρός να προσγειωθούμε ανώμαλα στη σκληρή πραγματικότητα. Οι οικονομικο-πολιτικές εξελίξεις που βρίσκονται στο προσκήνιο, είναι τέτοιες που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για χάσιμο χρόνου και η χώρα πρέπει να κάνει κινήσεις «ματ» ώστε να μην χαθούν τα βήματα αναπτυξιακού χαρακτήρα που έγιναν μέσα στο 2014.
Ο Τουρισμός, ο οποίος λειτούργησε ως ανάχωμα στην κρίση, κινδυνεύει να παραγκωνιστεί, καθώς το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας θα έχει τεράστιες επιπτώσεις πάνω του. Οι χαράσσοντες την τουριστική πολιτική και οι επαγγελματίες του κλάδου φοβούνται πως η αύξηση της τουριστικής κίνησης που επετεύχθη στη χώρα μας πέρυσι θα κλυδωνιστεί, αφού η αρνητική προβολή της Ελλάδας από τα διεθνή ΜΜΕ, που δεν χάνουν την ευκαιρια να πυροδοτούν σενάρια τύπου «grexit», θα αποτρέψει χιλιάδες τουρίστες να περάσουν τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά. Η πτώση στον ρυθμό των προκρατήσεων το επιβεβαιώνει, άλλωστε, στην πράξη.
Ο ΣΕΤΕ, κάνοντας έναν απολογισμό των δράσεων που υλοποιήθηκαν τη χρονιά που πέρασε τονίζει πως τα τελευταία χρόνια ο τομέας του τουρισμού επιδόθηκε σε έναν αγώνα υποστήριξης της εξόδου της χώρας από την κρίση και επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και πως είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο τουρισμός αποτελεί τον βασικό μοχλό επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, έπειτα από πέντε συναπτά έτη ύφεσης και κρίσης.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας στο Fortunegreece.com, υπογραμμίζει πως παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε Ευρώπη και Ρωσία και το ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή, στο τέλος του 2014 η Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει στη 15άδα της παγκόσμιας κατάταξης των μεγαλύτερων τουριστικά χωρών. «Κινούμαστε σημαντικά γρηγορότερα από τα αναμενόμενα προς την επίτευξη των στόχων του στρατηγικού σχεδίου και του “Τουριστικού Οδικού Χάρτη 2021”. Η νέα εκτίμηση των συνολικών αφίξεων επισκεπτών -με όλα τα μέσα- κινείται προς το επίπεδο των 23 εκατομμυρίων, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2013, ενώ και τα έσοδα κινούνται αυξητικά σε ποσοστό 12% σε σχέση με το 2013 και 32% σε σχέση με το 2012. Mε βάση τα στοιχεία εννεάμηνου της ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις καλύπτουν πλέον το 88% του εμπορικού ισοζυγίου από το 60% που κάλυπταν το 2012».
Βάσει των επίσημων υπολογισμών του Συνδέσμου, το 2014 ο ελληνικός τουρισμός θα συνεισφέρει 14 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα και μαζί με τις αερομεταφορές, τις θαλάσσιες μεταφορές και τον εσωτερικό τουρισμό 17,1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Εάν δεχθούμε δε ως πολλαπλασιαστή του τουρισμού το 2,2 που εκτίμησε το ΙΟΒΕ το 2012, η συνολική άμεση και έμμεση συνεισφορά του τουρισμού στην πραγματική οικονομία γίνεται 37,6 δισ. ευρώ ή το 20,5% του ΑΕΠ, ενώ σε περίπτωση που υιοθετήσουμε τους πολλαπλασιαστές του ΚΕΠΕ και την κατανομή της τουριστικής δαπάνης, η αντίστοιχη συνεισφορά ανεβαίνει στα 45,3 δισ. ευρώ ή το 24,7% του ΑΕΠ.
«Σύντομα θα έχουμε τα οριστικά νούμερα, είναι όμως βέβαιο ότι η πραγματικότητα κινείται μεταξύ των δύο αυτών εκτιμήσεων. Αν θυμηθούμε ότι η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ για το 2010 είχε εκτιμηθεί από το ΙΟΒΕ στο 15,1%, μέσα σε τέσσερα χρόνια η συμβολή του τομέα στο Ακαθάριστο Προϊόν της χώρας αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 35%», αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης.
Ο ίδιος εστιάζει στη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί την τρέχουσα χρονιά υπογραμμίζοντας πως το 2015 θα πρέπει να αποτελέσει έτος στο οποίο θα αναδείξουμε ως χώρα τη δυναμική και τις προοπτικές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών τους, την εξειδίκευση των τουριστικών προϊόντων τους και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των εργαζομένων τους. «Έχοντας ως βάση τα εξαιρετικά αποτελέσματα της τελευταίας διετίας, πρέπει να επιμηκύνουμε την περίοδο, να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε δυναμικά στις τοπικές κοινωνίες, να δημιουργήσουμε επιπλέον 100.000 νέες θέσεις εργασίας, να αναδείξουμε την τοπική παραγωγή, αλλά και την άγνωστη, μα εξίσου υπέροχη, Ελλάδα».
Παράλληλα καλεί τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, τα κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους, τους τουριστικούς επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο την περαιτέρω θωράκιση του τομέα, την ενίσχυση των επενδύσεων, την ποιοτική αναβάθμιση προϊόντων και υπηρεσιών και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της αειφορίας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, μέσω της διαμόρφωσης ενός ισχυρού πλαισίου ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού.
Την ίδια ώρα οι επαγγελματίες του κλάδου εκφράζουν τη δική τους ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις υπογραμμίζοντας τη στάση αναμονής που κρατούν οι υποψήφιοι πελάτες. «Εάν στην Ελλάδα επικρατήσει η λογική και μια ισορροπημένη αλλά και σταθερή κυβέρνηση, τότε ο αγώνας που έγινε στον τουρισμό τα τελευταία δύο χρόνια θα συνεχιστεί. Το 2014 ήταν μια καλύτερη τουριστικά χρονιά συγκριτικά με την καταστροφή που υπέστη την τελευταία πενταετία το yachting. Ωστόσο, για να καλυφθούν οι απώλειες στον κλάδο μας θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια ακόμα. Πρέπει να σας πω δε πως παλαιότερα οι προκρατήσεις γίνονταν Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Αυτό πια δεν ισχύει», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), Αντώνης Στελλιάτος.
Η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη όταν μιλάμε για τουρίστες από τα αραβικά κράτη που η αγοραστική δύναμη είναι τεράστια και δεν βασίζονται στη λογική του pre-booking. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο FortuneGreece.com η ιδιοκτήτρια της MidEast, Κατερίνα Μούσμπε, τα νούμερα ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά τη χρονιά που μας πέρασε, επιβεβαιώνοντας την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος για το ελληνικό τουριστικό προϊον.
«To 2014 ανέβηκε ο τουρισμός των VIP πελατών από αραβικές χώρες. Πιο πολλοί πρίγκιπες επισκέφτηκαν τη χώρα μας και αυτό που παρατηρείται είναι η τάση ενοικίασης βιλλών για όλη την οικογένεια σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Πρόκειται για βίλλες στις οποίες προσφέρονται οι ίδιες υπηρεσίες με αυτές των ξενοδοχείων πολυτελείας. Όσοι πελάτες πραγματοποίησαν το 2014 τις διακοπές τους στην Ελλάδα έφυγαν από τη χώρα με πολύ καλές εντυπώσεις. Εκτιμούμε πως το 2015 θα υπάρξει περισσότερη κίνηση. Ήδη τα requests είναι αρκετά, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για προκρατήσεις, διότι αυτοί οι λαοί κλείνουν τα εισιτήριά τους την τελεταία στιγμή. Σε κάθε περίπτωση η χρονιά θα κριθεί και από τις πολιτικές εξελίξεις, διότι ο τουρισμός εξαρτάται άμεσα από την πολιτική».
Σαφώς και πρέπει να εξάρουμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, αλλά θα πρέπει να σκεφτόμαστε και την επόμενη μέρα. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ενα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω στον μόνο παραγωγικό κλάδο που έχει αυτή η χώρα. Οι ανταγωνιστές μελετούν την κάθε μας κίνηση και δράττονται διαρκώς των ευκαιριών, που εμείς τους δίνουμε, για να περάσουν στην αντεπίθεση. Ας ελπίσουμε πως η νέα χρονιά θα μας βρει ωριμότερους πολιτικά και περισσότερο αποφασισμένους για την τύχη αυτής της χώρας.