Θα μπορούσε το Neuralink σε λίγα χρόνια να κερδίσει έναν επαγγελματία gamer;

Θα μπορούσε το Neuralink σε λίγα χρόνια να κερδίσει έναν επαγγελματία gamer;
Illustration of a neural network modelled on human brain using deep learning algorithms for data analysis. (Photo by NOBEASTSOFIERCE/SCIENCE PHOTO LI / DDJ / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Ο μακροπρόθεσμος στόχος της Neuralink είναι να βελτιώσει τη συμβίωση τεχνητής νοημοσύνης-ανθρώπου.

Του Jason Ma

Ο Elon Musk προβλέπει ένα μέλλον όπου ένας άνθρωπος με εγκέφαλο ενισχυμένο με τσιπ θα μπορεί να νικήσει έναν επαγγελματία παίκτη βιντεοπαιχνιδιών.

Σε ένα επεισόδιο του podcast του Lex Fridman που ανέβηκε την Παρασκευή, ο Musk εστίασε στη δική του startup Neuralink, η οποία εμφύτευσε ένα τσιπ στον εγκέφαλο κάποιου νωρίτερα φέτος.

«Αισθανόμαστε αρκετά βέβαιοι ότι τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, κάποιος με εμφύτευμα Neuralink θα είναι σε θέση να ξεπεράσει τις επιδόσεις του επαγγελματία παίκτη επειδή ο χρόνος αντίδρασης θα είναι ταχύτερος», είπε.

Τον Μάρτιο, η Neuralink είπε ότι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο εμφυτεύθηκε ένα τσιπ στον εγκέφαλό του είναι τετραπληγικός, ο οποίος απέκτησε την ικανότητα να παίζει βιντεοπαιχνίδια χρησιμοποιώντας το μυαλό του.

Κοιτάζοντας ακόμη πιο μακριά στο μέλλον, ο Musk είπε την Παρασκευή ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της Neuralink είναι να βελτιώσει τη συμβίωση τεχνητής νοημοσύνης-ανθρώπου, αυξάνοντας την ικανότητα ενός ατόμου να επικοινωνεί σε υψηλή ένταση.

Χωρίς μια τέτοια βελτίωση, η τεχνητή νοημοσύνη θα «βαρεθεί» να περιμένει τους ανθρώπους να επικοινωνούν με λίγα bit ανά δευτερόλεπτο, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να το κάνει σε terabits ανά δευτερόλεπτο, εξήγησε, προσθέτοντας: «Είναι σαν να μιλάς σε ένα δέντρο».

Αλλά όπως τόνισε ο ίδιος, προτεραιότητα της Neuralink είναι να αντιμετωπίσει κατεστραμμένους νευρώνες στο νωτιαίο μυελό, το λαιμό ή τον εγκέφαλο, όπως οι πρώτοι ασθενείς της εταιρείας.

«Το βασικό είναι η επίλυση της βλάβης των νευρώνων», κατέληξε ο Musk.

Αλλά από τη στιγμή που αποδειχθεί ότι οι κίνδυνοι από τα εμφυτεύματα εγκεφάλου Neuralink είναι χαμηλοί, αφού χιλιάδες άνθρωποι τα χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια, τότε ίσως η εταιρεία θα μπορούσε να στοχεύσει στη «ενίσχυση» ατόμων χωρίς νευρολογικά προβλήματα.

Για την ακρίβεια, η Neuralink σχεδιάζει ήδη να «ενισχύσει» τα άτομα με βλάβη νευρώνων, δίνοντάς τους έναν «ρυθμό επικοινωνίας δεδομένων» που υπερβαίνει αυτόν που έχουν συνήθως οι άνθρωποι.

«Γιατί όχι; Ας δώσουμε στους ανθρώπους υπερδυνάμεις», είπε ο Musk.

Ομοίως, η Neuralink θα μπορούσε να βελτιώσει την ανθρώπινη όραση, βασιζόμενη στο προϊόν της, Blindsight, για την αποκατάσταση της όρασης. Στην αρχή, θα μπορούσε να παράσχει εικόνες χαμηλής ανάλυσης, αλλά με την πάροδο του χρόνου η ανάλυση θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από αυτή που έχουν οι άνθρωποι σήμερα, με το προϊόν να επιτρέπει ακόμη και την όραση σε διαφορετικά μέρη του φάσματος όπως το υπεριώδες ή το υπέρυθρο.

Τον Φεβρουάριο, ο Musk ισχυρίστηκε ότι υπήρξε πρόοδος στον πρώτο ασθενή της Neuralink και τον περασμένο μήνα είπε ότι η startup του είχε σχέδια να εμφυτεύσει ένα τσιπ σε δεύτερο ασθενή. Την Παρασκευή, είπε στον Fridman ότι έγινε το δεύτερο εμφύτευμα και πήγαινε «μέχρι στιγμής πολύ καλά».

Εκπρόσωποι της Neuralink δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Η διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή N1 της Neuralink έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει και να μεταδίδει τη νευρική δραστηριότητα με τη βοήθεια πάνω από 1.000 ηλεκτροδίων κατανεμημένων σε δεκάδες διαφορετικά νήματα, το καθένα πιο λεπτό από μια ανθρώπινη τρίχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com