Θα κατέβει τελικά ο πρώην CEO των Starbucks για πρόεδρος των ΗΠΑ;
- 28/01/2019, 10:30
- SHARE
Ο 65χρονος είναι ένας από τους πολλούς δισεκατομμυριούχος που εμφανίζονται ως πιθανοί υποψήφιοι για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2020, ως ανεξάρτητος υποψήφιος, εξετάζει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των Starbucks, Χάουαρντ Σουλτς. Το γεγονός προκαλεί εκνευρισμό σε μερίδα Δημοκρατικών, που θεωρούν ότι μία τέτοια κίνηση θα έπληττε τις δικές τους πιθανότητες να νικήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Σκέφτομαι σοβαρά να θέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος. Θα κατέβω ως ανεξάρτητος κεντρώος» δήλωσε ο Σουλτς στο CBC. Τόνισε πως είναι Δημοκρατικός σε όλη του τη ζωή, αλλά σημείωσε πως οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί από τη συμπεριφορά τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων.
«Ζούμε σε μία πολύ ευάλωτη περίοδο. Όχι μόνο γιατί ο πρόεδρος αυτός δεν έχει τα προσόντα να είναι πρόεδρος, αλλά και γιατί και τα δύο κόμματα επιδίδονται καθημερινά στην πολιτική της εκδίκησης», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Τζούλιαν Κάστρο, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, δήλωσε στο CNN πως ανησυχεί ότι μία ανεξάρτητη υποψηφιότητα Σουλτς «θα προσέφερε στον Τραμπ την καλύτερη ελπίδα για επανεκλογή», καθώς θα αποσπούσε ψήφους από τους Δημοκρατικούς.
Ποιος είναι ο Χάουαρντ Σουλτς;
Μεγάλωσε στο Μπρούκλιν και έγινε δισεκατομμυριούχος με την ανάπτυξη των Starbucks από επτά καταστήματα που βρισκόντουσαν στο Σηάτλ, σε μια παγκόσμια αλυσίδα καφέ με πάνω από 350.000 υπαλλήλους. Είναι γνωστός ως ένας προοδευτικός επιχειρηματικός ηγέτης, ο οποίος προσφέρει πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε υπαλλήλους τόσο μερικής όσο και πλήρους απασχόλησης και στους ντόπιους συνεργάτες.
Με μια εκτιμώμενη περιουσία που αγγίζει τα 3,3 δισ. δολάρια, ο 65χρονος Σουλτς είναι ένας από τους πολλούς δισεκατομμυριούχος που έχουν αναφερθεί ως πιθανοί υποψήφιοι στις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Ο ίδιος δηλώνει προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τους επικριτές του, οι οποίοι «θα βγουν και θα δηλώσουν ότι δεν μπορώ να δηλώσω υποψηφιότητα. Δεν συμφωνώ μαζί τους. Θεωρώ ότι είναι αντιαμερικανικό να λες ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Δεν το κάνω για να προκαλέσω προβλήματα».
Όταν, μάλιστα, ρωτήθηκε αν θα σκεφτόταν να αλλάξει γνώμη και να κατέβει υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς, ανέφερε πως: «Αισθάνομαι ότι αν κατέβω ως Δημοκρατικός θα πρέπει να είμαι ανειλικρινής και να λέω πράγματα που δεν πιστεύω γιατί το κόμμα έχει στραφεί τόσο πολύ προς τα αριστερά. Όταν ακούω ανθρώπους να υιοθετούν αντιλήψεις όπως δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και δουλειές στους κρατικούς μηχανισμούς για όλους- ενώ υπάρχει ένα χρέος 21 τρισ. δολαρίων- η ερώτηση είναι πώς πληρώνουμε για όλα αυτά χωρίς να χρεοκοπήσουμε τη χώρα;».
Ενώ συμπλήρωσε πως: «Είναι μια μεγάλη και ψευδής ρητορική, όπως το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Δεν πρέπει κάποιος να πει την αλήθεια για το τι μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά ενώ παράλληλα διατηρούμε ένα ισχυρό επίπεδο συμπόνιας και ενσυναίσθησης για τον αμερικανικό λαό;».