Θα είναι το 2025 η χρονιά των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων;
- 07/02/2025, 13:48
- SHARE
Ικανά να υπεραποδώσουν φέτος είναι τα ευρωπαϊκά ομόλογα, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να απειλούν με δασμούς στο εμπόριο, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με τους αναλυτές της State Street Global Advisors.
Οι αμερικανικές κυρώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν την ήδη εύθραυστη οικονομία της περιοχής, η οποία είναι ιδιαίτερα προσανατολισμένη στις εξαγωγές και βρίσκεται αντιμέτωπη με υποτονική ανάπτυξη και μειωμένο πληθωρισμό. Αυτό το περιβάλλον, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της State Street, αναγκάζει την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια από το 2,75% στο 1,5%, περισσότερο δηλαδή από το τελικό επιτόκιο του 1,9% που έχει τιμολογηθεί από τις αγορές.
Η στροφή της ΕΚΤ προς πιο επιθετική νομισματική χαλάρωση αναμένεται να ενισχύσει τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων σε σύγκριση με τα αμερικανικά, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε μία ή το πολύ δύο μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης φέτος, λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει επίσης σε περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Η «χρονιά» των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων;
«Το 2025 θα μπορούσε να είναι η χρονιά των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων», δήλωσε στο Bloomberg ο Αλτάφ Κασσάμ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και έρευνας για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στη State Street Global Advisors. «Θα δούμε ένα πιο συνεκτικό πακέτο μειώσεων επιτοκίων στην Ευρώπη απ’ ό,τι στις ΗΠΑ», σημείωσε.
Οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων σημείωσαν άνοδο αυτή την εβδομάδα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι δασμοί που στοχεύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση «θα εφαρμοστούν σίγουρα», επικαλούμενος το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με το μπλοκ. Παρότι η πολιτική του χαρακτηρίζεται από επιθετική ρητορική, αναλυτές σημειώνουν ότι οι δασμοί στις εισαγωγές από την ΕΕ έχουν πλέον μεγαλύτερες πιθανότητες να υλοποιηθούν.
Η πιθανότητα ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου ενισχύει την ανησυχία των αγορών, αλλά η State Street εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει αποφασιστικά σε μειώσεις επιτοκίων, ώστε να αποτρέψει περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας.
Το ευρώ υπό πίεση, προοπτικές για νέα χαλάρωση
Η προοπτική πιο επιθετικής μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ ασκεί καθοδική πίεση στο ευρώ έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία διαπραγματευόταν περίπου στα 1,04 δολάρια ανά ευρώ την Παρασκευή, αγγίζοντας χαμηλά δύο ετών.
Το 2024, η επικεφαλής επενδύσεων της State Street, Λόρι Χέινελ, προέβλεψε σωστά ότι η Fed θα ξεκινούσε τον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης με μία «jumbo» μείωση κατά 50 μονάδες βάσης πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ωστόσο, η εκτίμησή της για συνολικές μειώσεις 150 μονάδων βάσης αποδείχθηκε φιλόδοξη, καθώς η Fed προχώρησε τελικά σε περικοπές μόλις 100 μονάδων.
Οι επενδυτές αναμένουν πλέον την επόμενη κίνηση της Fed, με την αγορά να προεξοφλεί πιθανή μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο, ενώ μια δεύτερη μείωση μέχρι το τέλος του 2025 θεωρείται πιθανή κατά 65%.
«Δυστυχώς, ο “δράκος” του πληθωρισμού που νομίζαμε ότι είχε εξοντωθεί, τελικά δεν έχει εξαφανιστεί», δήλωσε ο Κασσάμ, υπογραμμίζοντας ότι, παρά τις προσδοκίες για χαλάρωση, η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει αντοχές, επιβραδύνοντας τις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.
Σε αυτό το περιβάλλον, τα ευρωπαϊκά ομόλογα φαίνεται ότι έχουν πλεονέκτημα έναντι των αμερικανικών, καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να κινηθεί ταχύτερα στη μείωση του κόστους δανεισμού, δίνοντας ώθηση στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.