Θα γίνει η απόπειρα δολοφονίας βαλβίδα εκτόνωσης;

Θα γίνει η απόπειρα δολοφονίας βαλβίδα εκτόνωσης;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς θα επηρεάσει την αλληλουχία των γεγονότων που θα μας οδηγήσει στην προεδρική εκλογή του Νοεμβρίου.

Η ιστορία των ΗΠΑ είναι γεμάτη βίαια επεισόδια απέναντι σε Προέδρους. Τέσσερις εξ’αυτών έχουν δολοφονηθεί, ενώ ακόμη περισσότερες είναι οι απόπειρες εναντίον τους. Ωστόσο στο σήμερα, υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα, για το πώς η απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, θα επηρεάσει την αλληλουχία των γεγονότων που θα μας οδηγήσει στην προεδρική εκλογή του Νοεμβρίου.

Καταρχάς, είναι πρόδηλο πως το συμβάν θα ευνοήσει τον πρώην Πρόεδρο. Ο ίδιος προβάλει πλέον ως ο στοχοποιημένος από το σύστημα ηγέτης που οι αντίπαλοί του θέλουν να τον εξοντώσουν ακόμη και φυσικά. Αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο αβαντάζ στο δρόμο για το Λευκό Οίκο. Έπειτα, οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν μπορούν παρά να σταθούν στο πλευρό του, καταδικάζοντας την πολιτική βία.

Επίσης, ο Τραμπ ξέρει καλύτερα από όλους να παίζει το παιχνίδι της θυματοποίησης, εμφανιζόμενος δήθεν ως το πρόσωπο που βρίσκεται στο στόχαστρο της πολιτικής, οικονομικής, δικαστικής και πνευματικής ελίτ της χώρας κι εκφράζει ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας, συχνά χαμηλής μόρφωσης, που αδυνατεί να αντιληφθεί το πώς η διχαστική του ρητορική υποδαυλίζει τη βία και την ένταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους Δημοκρατικούς υπάρχει σοκ, το ίδιο και στο προεδρικό επιτελείο. Ο Μπάιντεν προσπάθησε χθες να ρίξει τους τόνους και να εμφανιστεί ενωτικός λέγοντας πως «είναι καιρός να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία» επισημαίνοντας πως πρέπει να τερματιστεί το «μίσος» στη χώρα.

Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα με κουλτούρα βίας και οπλοκατοχής. Η δεκαετία του 60 σφραγίστηκε από τραγικές δολοφονίες, όπως αυτή των αδελφών Κένεντι, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, πολιτικών κι ακτιβιστών. Ακολούθησε μια πιο ήρεμη δεκαετία, όταν τα πολιτικά πάθη καταλάγιασαν. Δεν δείχνει να βρισκόμαστε ακριβώς εκεί. Ωστόσο η ιστορία δεν κινείται γραμμικά.

Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει εκ των προτέρων το πώς, ένα τέτοιο συμβάν, μπορεί να επηρεάσει τον ψυχισμό του Τραμπ. Το εάν δηλαδή η απόπειρα δολοφονίας μπορεί να λειτουργήσει ως μια βαλβίδα εκτόνωσης, ενός ολόκληρου λαού, που αγαπάει να μισιέται κι έχει πλέον φτάσει στα όρια του εμφυλίου πολέμου. Μερικές φορές, ακόμη κι ένα τυχαίο, απρόβλεπτο γεγονός, μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Σπάνια προς το καλύτερο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: