Θα είναι η BRICS ο νέος διεθνής Οργανισμός- ανταγωνιστής της Ευρωζώνης;
- 14/10/2016, 14:34
- SHARE
Στο τιμόνι βρίσκεται η Ρωσία και οι χώρες που συμμετέχουν προσδοκούν να δημιουργήσουν Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα και κοινό Ταμείο.
Η ομάδα των χωρών BRICS – που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική – αρχίζει να λειτουργεί ως ένας παγκόσμιος Οργανισμός με επιρροή, ικανός να προσφέρει εναλλακτικές επιλογές για την ανάπτυξη και συνεργασία, δήλωσε Ρώσος οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής αναμένεται να συμβάλει στην εδραίωση του στάτους αυτού.
Η όγδοη σύνοδος κορυφής των BRICS θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στη Γκόα της Ινδίας. Καθώς η ομάδα αποκτά διεθνή επιρροή, η σύνοδος πρέπει να δώσει απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος και στον μετασχηματισμό της ομάδας από ένα «κλαμπ» σε έναν διεθνή Οργανισμό με επιρροή, δήλωσε στο Xinhua ο Vyacheslav Kholodkov, επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.
«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σε μία περίπλοκη κατάσταση», είπε ο οικονομολόγος. «Επομένως, υπό αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, η σύνοδος στην Ινδία πρέπει να βρει τρόπους για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές τάσεις και οι BRICS πρέπει να λειτουργούν ως Οργανισμός που υποστηρίζει τα ζωτικά συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών», σημείωσε ο Kholodkov.
O εμπειρογνώμονας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ομάδα, λέγοντας ότι οι BRICS διάγουν μία περίοδο θεσμοθέτησής τους και διαμορφώνουν πλήρεις μηχανισμούς συνεργασίας, όπως με τη δημιουργία της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας και ενός κοινού ταμείου συναλλαγματικών διαθεσίμων.
Οι επικεφαλής των χωρών-μελών της ομάδας BRICS εξέδωσαν ανακοίνωση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Χανγκτσόου τον περασμένο μήνα, δείχνοντας ότι μπορούν να λειτουργήσουν ενωμένοι στις δύσκολες σημερινές συνθήκες. Ζήτησαν τη διαμόρφωση μίας δίκαιης διεθνούς τάξης και τόνισαν ότι το σύστημα ποσοστώσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν αντανακλά το πραγματικό βάρος των χωρών-μελών του ΔΝΤ στην παγκόσμια οικονομία, τόνισε ο Ρώσος οικονομολόγος.