Θα μείνει η Ευρώπη χωρίς Facebook και Instagram;

Θα μείνει η Ευρώπη χωρίς Facebook και Instagram;
pexels Photo: pixabay.com
Όλα ξεκίνησαν από το Δουβλίνο, όπου η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, Ellen Dixon, εξέδωσε μία απόφαση, που εξόργισε την εταιρεία.

Η Facebook απειλεί ότι θα αποκλείσει τους Ευρωπαίους χρήστες, εξαιτίας της απόφασης της Επιτρόπου Προαστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας. Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το ενδεχόμενο, να μείνουν χωρίς Facebook και Instagram 410 εκατομμύρια χρήστες, γεγονός που για πολλούς, έχει μετατραπεί σε πραγματικός εφιάλτης.

Όλα ξεκίνησαν από το Δουβλίνο, όπου η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, Ellen Dixon, εξέδωσε μία απόφαση, που εξόργισε την εταιρεία. Τον προηγούμενο μήνα, η ίδια ενημέρωσε τη Facebook ότι δεν θα μπορεί να μεταφέρει δεδομένα που αφορούν σε Ευρωπαίους πολίτες, σε σέρβερ υπολογιστών των ΗΠΑ, ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά, υπηρεσίες πληροφοριών και κρατικοί φορείς.

Η αντίδραση της Facebook ήταν άμεση, καθώς έδωσε άμεσα εντολή να κινηθούν όλες οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες για την προάσπιση των δικαιωμάτων της. Το πρώτο βήμα ήταν να καταθέσει μήνυση κατά της Ιρλανδικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων. Οι συνήγοροι της πλατφόρμας επικεντρώνονται στο γεγονός ότι τους δόθηκε το ελάχιστο περιθώριο των τριών εβδομάδων για να αποδείξει ότι δεν εκμεταλλεύεται την πρόσβαση στα δεδομένα των πολιτών για λογαριασμό τρίτων. Επιπλέον, κατηγορεί ευθέως την Dixon για εμπάθεια, δολιότητα και προκατάληψη, διότι στοχοποίησε τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, παρά το γεγονός ότι όλα τα social media λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Επίσης λέει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε από κανέναν σχετικά με την έρευνα που προηγήθηκε πριν παρθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι του ομίλου κάνουν λόγο ότι η παρέμβαση της αυτή ήταν αδικαιολόγητη καθώς προκαλεί «αλλοίωση του ανταγωνισμού» στο πεδίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η εκπρόσωπος της Facebook, Yvonne Cunnane, επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας προσωπικών δεδομένων και ανώτατο στέλεχος της ευρωπαϊκής διοίκησης του μέσου, δήλωσε ότι «το Facebook είναι ένα εργαλείο με πολύ μεγάλη σημασία για την ελευθερία του λόγου. Στην Ευρώπη το χρησιμοποιούν 410 εκατ. άνθρωποι, ενώ οι πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσω της πλατφόρμας φτάνουν τα 208 δισ. ευρώ».

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από ψυχολογική επίπτωση, η έκβαση να μείνουν όλοι Ευρωπαίοι χρήστες χωρίς τα δύο βασικά social media, θα φέρει δυσάρεστες οικονομικές συνέπειες, ειδικά σε περίπτωση που αυτό ισχύσει οριστικά και όχι παροδικά