Θα πάρει νέα μέτρα για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ;

Θα πάρει νέα μέτρα για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ;

Ο Ντάισελμπλουμ ζητά μέτρα «επιτάχυνσης της ανάπτυξης» στην Ευρωζώνη - Στον Μάριο Ντράγκι στραμμένη σήμερα η προσοχή.

Τη λήψη μέτρων για την επιτάχυνση της ανάκαμψης στην ευρωζώνη ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ασκώντας πίεση με τον τρόπο αυτόν στον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Έχουμε ανάγκη από μια πιο ισχυρή ανάπτυξη και πρέπει να λάβουμε μερικά μέτρα για να τονώσουμε την ανάπτυξη. Η εμπιστοσύνη επέστρεψε στη ζώνη του ευρώ και η ανάπτυξη ξανάρθε σε σχεδόν όλες τις χώρες. Όμως έχουμε ανάγκη από μια πιο ισχυρή ανάπτυξη για να ανακτήσουμε θέσεις εργασίας», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο του φόρουμ για τη νομισματική πολιτική που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη Σίντρα, κοντά στη Λισαβόνα.

«Εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα σημαντικό χρέος των νοικοκυριών και των κυβερνήσεων. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε μέτρα υπέρ της ανάπτυξης», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ, που αρκέσθηκε μεν να δηλώσει πως πιστεύει «σταθερά στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ», άφησε να εννοηθεί πως χρειάζεται η εμπλοκή της δε.

«Είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι είναι αποστασιοποιημένοι. Η βιώσιμη ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας είναι κεφαλαιώδους σημασίας για να συνεχισθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση, η οποία είναι, ας μην το ξεχνάμε ποτέ, ο καλύτερος εγγυητής της ειρήνης», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ανοίγοντας αργά χθες το βράδυ τις εργασίες συνεδρίου της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ διοργανώνει το συνέδριο ECB Forum, στο οποίο λαμβάνουν μέρος κεντρικοί τραπεζίτες και ακαδημαϊκοί, σε αντιστοιχία προς το ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ θα κάνει μία ομιλία σήμερα και μία άλλη αύριο, στο κλείσιμο του συνεδρίου, στις οποίες μπορεί να δώσει ενδείξεις σχετικά με το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τον επίμονα πολύ χαμηλό πληθωρισμός που απειλεί την επιστροφή της Ευρωζώνης στην οικονομική ευρωστία.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο νομπελίστας Οικονομικών Πολ Κρούγκμαν και ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Πρίνστον Μάρκους Μπρούνερμαγιερ.

Η μεγαλύτερη προσοχή θα δοθεί στο αν ο κ. Ντράγκι αναφερθεί πιο αναλυτικά στη δήλωση που έκανε στις 8 Μαΐου, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν είναι «ικανοποιημένο» με τις προοπτικές του πληθωρισμού και αισθάνεται «άνετα» με τη λήψη μέτρων τον Ιούνιο.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης κινείται κάτω από το 1% από τον περασμένο Οκτώβριο, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%, ενώ μία σειρά οικονομιών της Ευρωζώνης, από την Ιταλία έως την Ολλανδία, συρρικνώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Η ΕΚΤ εξετάζει έναν συνδυασμό μέτρων, δήλωσαν αυτό τον μήνα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Ύβ Μερς και Πέτερ Πράετ. Το πακέτο μπορεί να περιλαμβάνει ένα αρνητικό επιτόκιο για τις καταθέσεις στην ΕΚΤ και την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, υπό τον όρο ότι αυτή θα διοχετευθεί με δάνεια στην πραγματική οικονομία, δήλωσε ο κ. Πράετ. Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και επικεφαλής της γερμανικής κρατικής τράπεζας κ. Γενς Βάιντμαν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχει συμφωνήσει ακόμη σε συγκεκριμένα μέτρα και η απόφαση θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό παρά από την τρέχουσα ισοτιμία του ευρώ.

Είναι ο Μάριο Ντράγκι ο «σωτήρας» του ευρώ;