Θα πληρώνατε 80 ευρώ για μια χάρτινη τσάντα Chanel; – Κάποιοι το κάνουν
- 01/01/2025, 16:31
- SHARE
Μια χάρτινη τσάντα Chanel, με το χαρακτηριστικό λογότυπο πωλείται προς 80,75 ευρώ στο etsy, μια αντίστοιχη του Dior, με έκπτωση 15%, θα την βρείτε προς 165,75 ευρώ, ενώ ένα σετ πέντε αυθεντικών χάρτινων τσαντών Dior στο ebay πωλείται αυτή τη στιγμή προς 209,42 ευρώ (173,59 λίρες).
Ναι, καλά διαβάσατε. Οι τιμές αυτές αφορούν όχι το περιεχόμενο αλλά την ίδια τη χάρτινη σακούλα που χρησιμοποιείτε για να μεταφέρετε τα ψώνια σας από το κατάστημα. Αφορά τη σακούλα που πιθανότατα θα πετούσατε μόλις φτάνατε στο σπίτι, αγνοώντας το γεγονός ότι είναι πλέον ένα πολύτιμο … «συλλεκτικό» αντικείμενο.
Αλλά, πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Πώς μια απλή χάρτινη σακούλα, έχει εξελιχθεί σε αντικείμενο πόθου; Η απάντηση, βρίσκεται στα social media. Το Instagram λειτουργεί ως avatar για τις ζωές μας. Οι πλούσιοι και διάσημοι βγάζουν φωτογραφίες με ιδιωτικά τζετ και ψωνίζουν ακριβά ρούχα. Και αυτή την αίγλη ή την αίσθηση πλούτου θέλουν να «πουλήσουν» και όσοι δεν έχουν αυτή την οικονομική επιφάνεια. Οπότε καταφεύγουν στην λιγότερο ακριβή λύση για να προβάλλουν μια παρόμοια εικόνα. Χρησιμοποιούν δηλαδή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημιουργήσουν αυτήν την επίπλαστη εικόνα.
Ορισμένοι μάλιστα προχωρούν παραπέρα, επαναχρησιμοποιώντας ή μετατρέποντας τις συσκευασίες αυτές σε νέα χρηστικά αντικείμενα.
Οι περισσότεροι πάντως χρήστες των Social Media τις χρησιμοποιούν για να τις επιδεικνύουν στους λογαριασμούς τους. Ακόμη και στο unboxing παρά το γεγονός ότι το προϊόν που περιέχουν αυτές οι χάρτινες τσάντες γνωστών οίκων δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο.
Unboxing: Ίσως το μεγαλύτερο trend των Social Media
Το unboxing άλλωστε είναι ένα από τα μεγαλύτερα trend αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, λατρεύουμε να παρακολουθούν βίντεο unboxing. Οι έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα βίντεο unboxing είναι ο τέταρτος τύπος περιεχομένου με τη μεγαλύτερη επιρροή που οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θεωρούν χρήσιμο για τη λήψη αποφάσεων αγοράς. Το 62% των ατόμων που παρακολουθούν βίντεο unboxing το κάνουν ενώ ερευνούν ένα προϊόν, ενώ μόνο το 2023, υπήρξαν περισσότερες από 25 δισεκατομμύρια προβολές βίντεο στο YouTube με τον τίτλο «unboxing».
Σύμφωνα με το τμήμα ερευνών Merca2.0, το YouTube παραμένει η κυρίαρχη πλατφόρμα για UGC, με πάνω από 500 ώρες βίντεο να ανεβαίνουν κάθε λεπτό. Από tutorials και unboxing μέχρι αναλυτικές κριτικές προϊόντων, τα βίντεο που δημιουργούνται από τους χρήστες συνεχίζουν να ενημερώνουν και να επηρεάζουν τις αγοραστικές αποφάσεις σε διάφορους κλάδους.
Οι χρήστες των Social Media παρακολουθούν βίντεο unboxing για μερικούς πρακτικούς λόγους. Πρώτον, διότι θεωρούν ότι ο λογαριασμός που παρακολουθούν είναι «ένας από αυτούς» άρα αξιόπιστος. Δεύτερον, αυτή η ενασχόληση λειτουργεί ως μέσο διαφυγής από την πραγματικότητα. Τρίτον, η συμμετοχή του χρήστη – θεατή σε μια τέτοια δραστηριότητα με άτομα που θεωρητικά έχουν «συγγένεια» αντανακλά τα προσωπικά κοινωνικά ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες του.
Τι είναι το UGC που κάνει θραύση
Το πιο σημαντικό είναι ότι οι καταναλωτές, δηλαδή όλοι εμείς, φαίνεται να εμπιστευόμαστε περισσότερο το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους «influencers» και λιγότερο από τις διαφημίσεις. Στην πραγματικότητα, το 84% των καταναλωτών δηλώνει ότι εμπιστεύεται τις συστάσεις των ομότιμων τους σε σχέση με την παραδοσιακή διαφήμιση. Δηλαδή εμπιστευόμαστε (;) το User-generated content (UGC) που δημιουργείται από χρήστες.
Σύμφωνα με έρευνα του 2024, το 52% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ ανέφερε τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google ως την κύρια πηγή πληροφοριών για προϊόντα. Ωστόσο, το 31% ανέδειξε επίσης τις κριτικές πελατών ως κρίσιμο παράγοντα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία του UGC στην προώθηση των αγοραστικών αποφάσεων. Επιπλέον, το 63% των αγοραστών ομορφιάς στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι διαβάζουν πάντα κριτικές πριν αγοράσουν online. Η συμπεριφορά αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε κλάδους όπως η ομορφιά, τα ηλεκτρονικά και τα ταξίδια, όπου οι προσωπικές συστάσεις έχουν σημαντική βαρύτητα.
Άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι τρεις στους τέσσερις καταναλωτές έχουν αγοράσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία επειδή το συνέστησε ένας influencer, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο το influencer marketing έχει φέρει επανάσταση στις αγοραστικές αποφάσεις. «Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το περιεχόμενο του δημιουργού αποτελεί κρίσιμο μέρος του αγοραστικού ταξιδιού για τον σύγχρονο καταναλωτή.
Οι μάρκες που δεν το κάνουν χάνουν», δήλωσε ο Brandon Brown, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της GRIN. Με 9 στους 10 ενεργούς χρήστες στο Instagram να παρακολουθούν καθημερινά, αυξάνοντας τη δέσμευση των πελατών για UGC.
Δηλαδή δεν πρόκειται μόνο για κλικ. Έχει να κάνει με το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Η ικανότητα του UGC να αυξάνει την πρόθεση αγοράς κατά 30% είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή.