Θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα

Θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα

Προκαλεί με νέες δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ η Αθήνα κάνει λόγο για κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ως πρόσθετη πρόκληση αντιλαμβάνεται η ελληνική κυβέρνηση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο νοτίως της Κύπρου, παρά τις αντιδράσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης και την απειλή διακοπής της διαδικασίας ένταξης της Άγκυρας στην ΕΕ.

«Το Barbaros θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, βάσει των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ”. Έχουμε το δικαίωμα να πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες στην περιοχή και θα ασκούμε πάντα το δικαίωμά μας» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, και πρόσθεσε πως «στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι».

Σύμφωνα με τον Α. Νταβούτογλου, «οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να μονοπωλήσουν αυτά τα δικαιώματα», ενώ η Τουρκία αναζητεί λύση μέσω συνομιλιών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι το νερό που θα φτάσει στην Κύπρο με υποθαλάσσιους αγωγούς από την Ανατολία μπορεί να δοθεί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, η αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και προσβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και μόνο η Τουρκία αρνείται να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα αυτή.

«Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επικαλείται ως νομική βάση για τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, την παράνομη και νομικά άκυρη “συμφωνία” μεταξύ Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Η ύπαρξη της “συμφωνίας” αυτής δεν είναι επιχείρημα. Αποτελεί πρόσθετη απόδειξη της διάθεσης της Τουρκίας να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», επισημαίνουν οι ιδιες πηγές.

Προσθέτουν, επίσης, ότι «δυστυχώς, οι αναφορές του Τούρκου Πρωθυπουργού σε διχοτομικά σενάρια “δύο κρατών” είναι ενδεικτικές των πραγματικών τουρκικών προθέσεων».

Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έξοδος του BARBAROS στη Μεσόγειο ήταν «πολιτική κίνηση που αποσκοπούσε στο να ασκήσει πίεση στους Ελληνοκυπρίους, για να συμφωνήσουν σε μια διζωνική δικοινοτική λύση». Ο αρθρογράφος Ορχάν Καρπαζλί, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει τώρα «το πάνω χέρι», καθώς ο μόνος τρόπος να φτάσει το κυπριακό αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω αγωγών που θα διέρχονται από την Τουρκία.

Οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού:
«Η Κύπρος, ως ενιαίο κράτος, ιδρύθηκε το 1960, και δεν το κατέστρεψαν ούτε η Τουρκία, ούτε η “ΤΔΒΚ”. Το κατέστρεψαν οι τότε εκπρόσωποι της ελληνικής δικτατορίας στο νησί», δηλώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, και προειδοποιεί: «Όπως και αν αναφερθεί κανείς σήμερα στην ύπαρξη αυτού του κράτους, είτε ως φαντασιακό, είτε αναφερόμενος στην υφαλοκρηπίδα ή την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν όσα δικαιώματα έχουν και οι Ελληνοκύπριοι».

«Πρέπει να αποδεχτούμε αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα, αυτή την αλήθεια. Αν αυτό δε γίνει αποδεκτό και υποστηρίζουμε ότι “έχουμε το δικαίωμα ερευνών στον νότο, επειδή ο νότος είναι δικός μας, στους Τούρκους ανήκει ο βορράς”, τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών», αναφέρει η δήλωση που αναπαράγεται σήμερα από το πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ.

«Κρατήσαμε τη διαδικασία λύσης και τις συνομιλίες σε ένα επίπεδο, ώστε το κυπριακό, να λυθεί από τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκυπρίους, από κοινού. Εργαστήκαμε για να διασφαλίσουμε την ενότητα του νησιού» υποστηρίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός και επαναλαμβάνει ότι η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και τις ενδιαφερόμενες εταιρείες ότι στις ενεργειακές πηγές που μπορεί να βρίσκονται στην οικονομική ζώνη της Κύπρου «έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι». Ζητήσαμε «οι πηγές αυτές του πλούτου να παίξουν καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη» επαναλαμβάνει ο Αχ.Νταβούτογλου.

«Περιμέναμε με υπομονή, η ιδεα αυτή να ωριμάσει και να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Κάναμε, μάλιστα, μια μεγάλη χειρονομία. Είπαμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε και στους Ελληνοκυπρίους το νερό, που έρχεται με αγωγό από την Ανατολία. Δηλαδή, ενώ εμείς είπαμε ότι μπορούμε να μοιραστούμε χωρίς κανένα αντάλλαγμα το νερό που προέρχεται από την Ανατολία και μας ανήκει, εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι μόνο οι ίδιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να επωφεληθούν από τις πηγές φυσικού αερίου και τους ενεργειακές πηγές που ανήκουν και στους Τουρκοκυπρίους» καταλήγει ο Τούρκος πρωθυπουργός», επαναλαμβάνοντας: «Η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο κράτος της Ανατολικής Μεσογείου και με αυτή την έννοια, έχει τη δύναμη να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Μήνυμα του Κάρολου Παπούλια στον Κύπριο ομόλογό του
Παράνομη και προκλητική θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, από την Τουρκία, σε μήνυμα που έστειλε στον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Τη στιγμή κατά την οποία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) παραβιάζονται κατά παράνομο και προκλητικό τρόπο από την Τουρκία, επιθυμώ να σας διερμηνεύσω την ομόθυμη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας και του συνόλου του ελληνικού λαού», τονίζει ο κ. Παπούλιας στο μήνυμά του και υπογραμμίζει την ανάγκη η ΕΕ να συμπαρασταθεί στη Κύπρο.

«Εκφράζω την ευχή και προσδοκία να έχουν θετικό αποτέλεσμα οι ενέργειες που η κυβέρνησή σας αναλαμβάνει προς αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ελπίζοντας συνάμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της».