«Θα στοίχιζε ακριβά στην Αθήνα μια έξοδος από το ευρώ» δηλώνει στέλεχος της ΕΚΤ
- 13/01/2015, 16:10
- SHARE
Κανένας δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζει ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας , Έβαλντ Νοβότνι.
Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα στοίχιζε πολύ ακριβά στην Αθήνα, γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένας που να επιδιώκει κάτι τέτοιο για τη χώρα, τόνισε σε ομιλία του στη Βιέννη ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.
Απαριθμώντας τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εγκατάλειψης του ευρώ από την Ελλάδα, ο κ. Νοβότνι επισήμανε ότι θα υπήρχε αμέσως μια υποτίμηση του νέου νομίσματος, αλλά το χρέος θα παρέμενε σε ευρώ και θα αυξανόταν δραματικά, θα ακολουθούσε κύμα χρεοκοπιών, η υποτίμηση θα καθιστούσε πιο ακριβές τις εισαγωγές, ενώ μια αύξηση των εξαγωγών εξαιτίας χαμηλών τιμών θα προέκυπτε με βραδείς ρυθμούς.
Ως πρώτο επακόλουθο θα ήταν ως εκ τούτου ένα κύμα ακρίβειας στη χώρα, που θα οδηγούσε σε αίτημα για αντίστοιχη αύξηση μισθών και άρα σε ακόμη υψηλότερο χρέος και αυτή δεν θα ήταν καθόλου λογική στρατηγική, ενώ από ευρωπαϊκή σκοπιά θα προέκυπτε επιπλέον το πρόβλημα ότι δεν θα μπορούσε να εκτιμηθεί κατά πόσο αυτή η εξέλιξη θα μεταδιδόταν σε άλλες χώρες.
Μιλώντας στη Βιέννη σε εκδήλωση της ελβετικής εφημερίδας «Νόιε Τσιούρχερ Τσάιτουνγκ», ο Έβαλντ Νοβότνι παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν υπήρξε πολύ αργή αντίδραση στα ελλείμματα των τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα. Ως παράδειγμα ανέφερε πως, κατά πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην ΕΚΤ το φθινόπωρο του 2008 ο τότε διοικητής της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, παρουσιάζοντας γράφημα που έδειχνε ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα αυξανόταν σαφώς εντονότερα από ό,τι στη Γερμανία και την Αυστρία, του είχε επισημάνει πως «αυτό δεν μπορεί να έχει καλή εξέλιξη», δηλαδή κανείς το έβλεπε ήδη από τότε.
Κατά την άποψη του κ. Νοβότνι, για την αντιμετώπιση τώρα της κατάστασης δεν υπάρχουν εύκολες και ευχάριστες λύσεις, μια υποτίμηση του νομίσματος εντός του ευρώ δεν είναι δυνατή και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να γίνει μια «εσωτερική υποτίμηση», δηλαδή να μειωθεί το κόστος μέσω περιοριστικής πολιτικής και ακόμη και αν μπορεί κανείς να συζητήσει ως προς την ταχύτητα και τις λεπτομέρειες, η περιοριστική αυτή παρέμβαση είναι αναπόφευκτη.
Τέλος, ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ επισήμανε πως η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα δεν διαθέτει ελληνικά ομόλογα, ωστόσο έμμεσα είναι εκτεθειμένη μέσω της ΕΚΤ.