Θάλασσα της Νότιας Κίνας: Οι Φιλιππίνες ολοκλήρωσαν στρατιωτικό ανεφοδιασμό, μετά τη συμφωνία με το Πεκίνο

Θάλασσα της Νότιας Κίνας: Οι Φιλιππίνες ολοκλήρωσαν στρατιωτικό ανεφοδιασμό, μετά τη συμφωνία με το Πεκίνο
epa10133364 China's flag flutters along a road in Beijing, China, 22 August 2022. China has cut its benchmark loan rates to help revive its economy. China's one year loan prime rate was cut from 3.7 percent to 3.65 percent, while the loan rates for mortgages were cut from 4.45 percent to 4.3 percent, the People's Bank of China (PBOC) said. EPA/MARK R. CRISTINO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η περιοχή βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης 200 ναυτικών μιλίων των Φιλιππίνων και σε απόσταση 1.300 χιλιομέτρων από την ηπειρωτική Κίνα.

Οι Φιλιππίνες ολοκλήρωσαν το Σάββατο απρόσκοπτα ένα ταξίδι ανεφοδιασμού των στρατευμάτων τους σε αμφισβητούμενα αβαθή ύδατα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της, την πρώτη τέτοια αποστολή στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας με την Κίνα που αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Οι Φιλιππίνες και η Κίνα ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα μια «προσωρινή συμφωνία» σχετικά με τις αποστολές ανεφοδιασμού της Μανίλα προς το απόσπασμα των στρατευμάτων της σε ένα ναυτικό πλοίο που βρίσκεται ακινητοποιημένο στην περιοχή Second Thomas Shoa, μετά από επανειλημμένες συγκρούσεις μεταξύ των πλοίων που έχουν προκαλέσει περιφερειακές ανησυχίες για κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Οι Φιλιππίνες ακινητοποίησαν σκόπιμα το σκουριασμένο πλέον πρώην αμερικανικό πλοίο στην αβαθή το 1999 σε μια προσπάθεια να τη διεκδικήσουν ως έδαφός τους και έκτοτε διατηρούν μια μικρή εκ περιτροπής παρουσία στρατευμάτων εκεί, εξοργίζοντας την Κίνα, η οποία έχει ακτοφυλακή σταθμευμένη στην περιοχή.

Στην αποστολή του Σαββάτου συμμετείχε ένα πολιτικό σκάφος, συνοδευόμενο από την ακτοφυλακή των Φιλιππίνων, χωρίς να αναφερθούν ανεπιθύμητα περιστατικά, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών. Η πρεσβεία της Κίνας στη Μανίλα δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό της αποστολής.

Τόσο οι Φιλιππίνες όσο και η Κίνα δήλωσαν ότι η συμφωνία δεν θα αλλάξει τις θέσεις τους σχετικά με το έδαφος.

Η περιοχή βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης 200 ναυτικών μιλίων των Φιλιππίνων και σε απόσταση 1.300 χιλιομέτρων από την ηπειρωτική Κίνα, η οποία το αποκαλεί Ρενάι Ριφ.

Τον Ιούνιο, ένα μέλος του προσωπικού του Ναυτικού των Φιλιππίνων έχασε ένα δάχτυλο σε ένα περιστατικό που η Μανίλα περιέγραψε ως «σκόπιμο, υψηλής ταχύτητας εμβολισμό» από την ακτοφυλακή της Κίνας, η οποία δήλωσε ότι το πλοίο αναπλήρωσης αγνόησε επανειλημμένες προειδοποιήσεις να αποχωρήσει.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως έδαφός της βάσει ιστορικών χαρτών, μια αξίωση που ένα διαιτητικό δικαστήριο το 2016 έκρινε ότι δεν είχε καμία βάση βάσει του διεθνούς δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com