The Cube Athens: Το success story πίσω από τον μεγαλύτερο συνεργατικό χώρο στην Αθήνα
- 11/03/2020, 11:00
- SHARE
Ο όρος co-working χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1999 και στην Ελλάδα έγινε γνωστός περίπου δέκα χρόνια μετά. Το The Cube Athens ιδρύθηκε το 2013 και αποτελεί έναν από τους πρώτους «χώρους συνεργασίας» ή αλλιώς co-working spaces στην Ελλάδα, ενώ αυτή τη στιγμή είναι το «σπίτι» για 25 ομάδες και απασχολεί 19 άτομα.
Το The Cube Athens είναι μία κοινότητα ανθρώπων, στην οποία έρχονται άτομα και ομάδες με φρέσκιες ιδέες και ικανότητες για να δημιουργήσουν κάτι καινούριο. Είτε αυτό είναι μια επιχειρηματική ιδέα που θέλουν να υλοποιήσουν ή κάποιο τεχνολογικό και κοινωνικό project. Ο χώρος του έχει φιλοξενήσει πολλές startups του ελληνικού οικοσυστήματος και μη, όπως τη Beat, τη Resin.Io/Balena και τη Sparcs στα πρώτα τους βήματα.
Το The Cube Athens δεν μένει ποτέ «ήσυχο». Σε μια απλή μέρα θα περάσουν από τα γραφεία του γύρω στα 60 με 80 άτομα, ενώ μια «φορτωμένη» μέρα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 600 ανθρώπους. Για όποιον δεν γνωρίζει, στον χώρο του The Cube Athens συμβαίνουν πολλά διαφορετικά πράγματα. Από ομιλίες και events μέχρι brand-hackathon events, που θα βοηθήσουν κάποιον να εξελίξει και να πάει ένα βήμα παρά πέρα το brand του.
«Αυτοί που έρχονται στο The Cube Athens νοικιάζουν γραφεία και έχουν την ευκαιρία να είναι δίπλα σε άλλους που κάνουν αντίστοιχα ή εντελώς διαφορετικά πράγματα. Εμείς από την πλευρά μας τους παρέχουμε τους χώρους, γρήγορο ίντερνετ και όλο τον εξοπλισμό τον οποίο χρειάζονται για να ξεκινήσουν», λέει στο FortuneGreece ο Σταύρος Μεσσίνης, founder του The Cube Athens. «Αυτό που κερδίζουν ουσιαστικά όλοι όσοι έρχονται εδώ είναι πρωτίστως ιδέες, γνωριμίες και ένα άτυπο mentoring. Εργαλεία δηλαδή και πρακτικές προκειμένου να δει ο ένας πώς λειτουργεί ο άλλος σε καθημερινή βάση».
Ευκαιρίες δικτύωσης
Οι άνθρωποι που επιλέγουν το The Cube Athens μπορούν να βρουν άλλα άτομα που ασχολούνται είτε με την τεχνολογία, είτε με το επιχειρείν. Για τον Σταύρο Μεσσίνη «όταν κάποιος θέλει να συναναστραφεί με ανθρώπους που κάνουν ίδια ή παρόμοια πράγματα με αυτόν, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να πάει σε co-working spaces για να πάρει μια ιδέα του πώς λειτουργούν “πολλά και διαφορετικά μυαλά” πάνω σε ένα project».
Το 80% των εταιρειών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο The Cube Athens έχουν τεχνολογικό υπόβαθρο. «Επειδή ακριβώς το The Cube Athens είναι μια κοινότητα, θέλουμε να έχουμε και ήδη το έχουμε καταφέρει, μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων», αναφέρει η Μαρία Καλαφάτη, συνιδρύτρια του The Cube Athens. «Προσπαθούμε δηλαδή εκτός των τεχνολογικών εταιρειών να καλύπτουμε και ένα μεγάλο κομμάτι που έχει να κάνει με τη φιλοξενία events και meetups. Ακόμη και κάποιος χωρίς τεχνολογικό υπόβαθρο μπορεί να ταιριάξει στην κοινότητα του The Cube Athens. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ποικιλία και η διαφορετικότητα, διότι μόνο έτσι προκύπτουν συνεχώς νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες».
Πώς ξεκίνησαν όλα
Το The Cube Athens αποτελεί συνέχεια του «Colab», της πρωταρχικής ιδέας για co-working χώρο στην Αθήνα, ο οποίος ξεκίνησε ουσιαστικά με αρχικό κεφάλαιο μόλις 400 ευρώ. «Η ιδέα του να ξεκινήσει κάποιος το πρώτο co-working space στην Αθήνα ήρθε το 2009. Συγκεκριμένα βρισκόμασταν σε ένα Startup Weekend Event, στο οποίο διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει τέτοιος χώρος στην Αθήνα. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του «Colab» στο οποίο ήμασταν μέτοχοι εγώ μαζί με τον Σπύρο Καπετανάκη», θυμάται ο Σταύρος Μεσσίνης.
«Βρήκαμε έναν χώρο καλά διαμορφωμένο και δουλέψαμε αρκετά με τον ιδιοκτήτη του, προκειμένου να φτάσουμε τους στόχους μας» προσθέτει. Η κοινότητα στήθηκε με κόπο πάνω σε ένα πολύ καλό σενάριο, συνεπώς τα χρήματα δεν άργησαν να φανούν. «Όταν ήρθε η κατάλληλη ώρα πουλήσαμε τα μερίδιά μας από το Colab για να ξεκινήσουμε κάτι άλλο και αποφασίσαμε να αφοσιωθούμε 100% σε αυτό. Όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία να σηκώσουμε χρήματα για το The Cube Athens το κάναμε και είμαστε πολύ περήφανοι για το πώς έχει εξελιχθεί όλη αυτή η προσπάθεια».
Φυσικά, κάθε χώρος πρέπει να διαθέτει ένα όνομα που να εκπροσωπεί την κοινότητά του και τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα σε αυτή. «Όταν ψάχναμε να βρούμε το πρώτο κτίριο, στα Εξάρχεια, περάσαμε μέσα από μία στοά και κοιτάζοντας το κτίριο από κάτω προς πάνω έμοιαζε με ένα μεγάλο γυάλινο κύβο. Έτσι βγήκε και το όνομα «The Cube Athens». Πολλοί έχουν πει ότι το όνομα προέρχεται από διάφορα άλλα πράγματα, αλλά η ιδέα πίσω από αυτό είναι πραγματικά πιο απλή από όσο φαίνεται».
Ο ρόλος στην καταπολέμηση του brain drain
Ο τρόπος που καταφέρνει το The Cube Athens να κρατά νέους Έλληνες επιστήμονες στη χώρα είναι τα διεθνή projects που «τρέχουν» όλο τον χρόνο στην Αθήνα. «Επειδή ακριβώς είμαστε ένας πόλος έλξης όχι μόνο για τους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και για ανθρώπους που αγαπούν την Ελλάδα, βρίσκουμε με κάθε τρόπο την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το καλό ταλέντο που υπάρχει στη χώρα μας. Πολύ συχνά αυτοί οι άνθρωποι πείθονται να φέρουν ένα τμήμα του project τους στην Ελλάδα» αναφέρει ο Σταύρος.
Εκείνοι με τη σειρά τους ζητούν από το The Cube Athens να προσλάβει προσωπικό το οποίο θα δουλέψει πάνω σε αυτό το project. «Συνεπώς, αντί να προσλάβει κάποιος ανθρώπους οι οποίοι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν, το προσωπικό μένει στην Ελλάδα και φορολογείται εδώ δουλεύοντας σε διεθνή projects με πολύ καλύτερες αποδοχές», συμπληρώνει η Μαρία Καλαφάτη.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το The Cube Athens εξυπηρετεί έναν ικανό αριθμό εταιρειών με Έλληνες ιδρυτές ή με ιδρυτές που έχουν σύνδεση με τη χώρα. «Για μας είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να έχουμε αυτή τη σύνδεση, καθώς αυτές οι εταιρείες βλέπουν ότι το οικοσύστημα στην Ελλάδα έχει μια σχετική ωριμότητα, αλλά φοβούνται να έρθουν και να επενδύσουν εδώ κατευθείαν», συμπληρώνει ο Σταύρος Μεσσίνης.
Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος