Τhe Power of Innovation: Η τεχνολογία, τα διδάγματα της ιστορίας και οι προκλήσεις, στη συζήτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη με τη Μαρία Ευθυμίου
- 09/02/2023, 16:50
- SHARE
Στην 4η βιομηχανική επανάσταση, όπου οι τεχνολογίες ανταγωνίζονται την ανθρώπινη νοημοσύνη η συνεργασία είναι κρίσιμος παράγοντας ευημερίας και καθώς δεν αποτελεί στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας πρέπει να καλλιεργηθεί.
Το θέμα “τεχνολογία, επιχειρηματικότητα, εθνική ταυτότητα” αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στην καθηγήτρια Ιστορίας, Μαρία Ευθυμίου και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, guest keynote speakers στο “The Power of Innovation“, που πραγματοποιήθηκε από το Fortune Greece στις 7 Φεβρουαρίου, στο Ωδείο Αθηνών.
Η κ. Ευθυμίου υπεραμύνθηκε της άποψης ότι παρά τη δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης οι άνθρωποι και οι ομάδες θα συνεχίσουν να βρίσκονται πίσω από τις ανακαλύψεις. Τόνισε ότι ο άνθρωπος έχει έμφυτο το στοιχείο της συνεργατικότητας και της ομαδικότητας και εξήγησε ότι η συνεργασία συνδέεται με την ευρηματικότητα και εμπεριέχει την επιχειρηματικότητα.
Έφερε δε ως παράδειγμα τις πολυεθνικές του 16ου και 17ου αιώνα, όπως η Αγγλική και η Ολλανδική εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, που έχτιζαν τη δύναμή τους με τα εμπορικά ταξίδια δια θαλάσσης χωρίς internet και ψηφιακές υποδομές. Πρακτικά, μέχρι την κυριαρχία των πολυεθνικών του 21ου αιώνα όπως η Microsoft και η Google έχουν αλλάξει πολλά, αλλά σταθερή αξία παραμένει ο ανθρώπινος νους που παράγει τους κώδικες για να εξασφαλίζεται η συνεργασία και να προωθείται η επιχειρηματικότητα.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε για τον χρησμό των Δελφών στη ναυμαχία της Σαλαμίνας: “τα ξύλινα τείχη θα σώσουν την πόλη”. Οι συντηρητικοί της εποχής το ερμήνευσαν κυριολεκτικά αλλά οι προοδευτικοί ερμήνευσαν τα τείχη ως πλοία και ανοίχτηκαν. Κατέληξε ότι αυτό πρέπει να κάνουμε σήμερα, να ερμηνεύσουμε τα τείχη ως πλοία και να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και να μην εγκλωβιστούμε στις αρνητικές πτυχές, προσεγγίζοντας φοβικά τις εξελίξεις.
Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν λαοί που δουλεύουν πιο καλά σε ομάδες και άλλοι που είναι αποτελεσματικοί όταν δουλεύουν ως μονάδες. “Η φήμη που μας συνοδεύει γενικά είναι ότι διαπρέπουμε ως μονάδες και έχουμε μεγαλύτερη δυσκολία όταν πρέπει να ασκηθούμε ομαδικά“, πρόσθεσε εξηγώντας ότι στην Ελλάδα η συνεργασία είναι κάτι που πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο στο εκπαιδευτικό μας σύστημα για να μπορέσουμε να πετύχουμε τις κατακτήσεις του αύριο. Εξάλλου, όπως σημείωσε, η τεχνητή νοημοσύνη θα υπερβεί τη σημερινή της διάσταση σε πολλά πράγματα και ανέφερε παραδείγματα μεταφοράς/μεταβολισμού γνώσης, όπως το ChatGPT.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, οι τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όπως τεχνητή νοημοσύνη, blockchain, τρισδιάστατη εκτύπωση, δίκτυα 5ης γενιάς, επαυξημένη πραγματικότητα, σωρευτικά θα αλλάξουν τα οικονομικά και τα πολιτικά μοντέλα των κρατών σε όλο τον πλανήτη. Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να επιταχύνει για να αξιοποιήσει αυτές τις τεχνολογίες και ήδη μέσω της ομαδικής δουλειάς, έχει γίνει πρόοδος στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, υπάρχει ανάγκη να ενσωματώσουμε την ομαδικότητα στο σύστημα εκπαίδευσης.
Εν κατακλείδι, ως χώρα τα πάμε καλά στο σπριντ, όταν πρέπει να κάνουμε κάτι πολύ γρήγορα, όπως συνέβη στην πανδημία, όπως σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης. Ζητούμενο είναι όμως να τα πάμε καλά και στον Μαραθώνιο.
Στην εκδήλωση του Fortune Greece, οι επικεφαλής της Accenture (Κυριάκος Σαμπατακάκης), της Google (Πέγκυς Αντωνάκου) και της Microsoft (Θεοδόσης Μιχαλόπουλος) συζήτησαν επίσης τον τρόπο που οι εταιρείες τους επανεφευρίσκουν τον εαυτό τους και γίνονται επιταχυντής προόδου για την κοινωνία, συνδέοντας με τρόπο συνεκτικό, το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.
Ακόμη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η έλλειψη ταλέντου, η τεχνολογία ως πεδίο ανταγωνισμού και η ανάγκη πιο στενής συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημιακής κοινότητας και επιχειρήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο του business roundtable, με το οποίο ολοκληρώθηκε το The Power of Innovation, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις εταιρείες Pfizer, Woli, Skroutz, Office Line, Bewise, EY Ελλάδος, Generation Y, Apifon, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.
Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση: