«The Uncensored Library»: Μια εικονική βιβλιοθήκη μέσα στο Minecraft στεγάζει λογοκριμένη δημοσιογραφία
- 18/03/2020, 21:00
- SHARE
Σε πολλές χώρες του κόσμου, οι δημοσιογράφοι αποκλείονται, φυλακίζονται, εξορίζονται ή και φονεύονται για τις λέξεις που γράφουν. Για να διαδώσει τα όσα απαγορευμένα γράφουν, η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» δημιούργησε μια ειδικού τύπου βιβλιοθήκη η οποία ανοίγει τις πύλες της σε εκατομμύρια: την «ανήγειρε» σε ένα βιντεοπαιχνίδι, το «Minecraft».
Η «Uncensored Library» είναι προσβάσιμη σε open server για τους παίκτες του «Minecraft» σε όλον τον κόσμο. «Είναι γεμάτη με βιβλία που περιέχουν άρθρα που λογοκρίθηκαν στις χώρες όπου γράφτηκαν. Τα άρθρα αυτά είναι εκ νέου προσβάσιμα, καθώς κρυμμένα μέσα στο «Minecraft», διαφεύγουν των συστημάτων παρακολούθησης των κυβερνήσεων των χωρών στις οποίες γράφτηκαν. Μπορούν να διαβαστούν από τον οποιονδήποτε στον server, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης στο περιεχόμενό τους. Η βιβλιοθήκη μεγαλώνει, με τη συνεχιζόμενη πρόσθεση βιβλίων για να υπερβούμε τη λογοκρισία» σημειώνουν από τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα».
Η δημόσια -αλλά, εικονική- βιβλιοθήκη άνοιξε τις πύλες της στις 12 Μαρτίου, ανήμερα της World Day Against Cyber Censorship (η καμπάνια χρησιμοποιεί το hastag #TruthFindsAWay για να ενθαρρύνει κόσμο να μοιράζεται τις σκέψεις του και για να διαδώσει το μήνυμα των προσπαθειών της οργάνωσης κατά της λογοκρισίας). Δημοσιογράφοι από πέντε χώρες – Αίγυπτος, Βιετνάμ, Μεξικό, Ρωσία και Σαουδική Αραβία – έχουν την ευκαιρία να ακουστούν ξανά. «Τα άρθρα τους επανεκδίδονται ως βιβλία του «Minecraft» στα αγγλικά και στη γλώσσα στην οποία γράφτηκαν» επισημαίνουν εκπρόσωποι του πρότζεκτ. Παραδείγματος χάρη, η Γούλια Μπερεζόβσκαγια, αρχισυντάκτης του ρωσικού ειδησεογραφικού ιστότοπου grani.ru δήλωσε ότι συνεργάζεται με τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα» για να επανεκδώσει άρθρα του ιστότοπου στο «Minecraft». Και ο Κρίστιαν Μιρ, εκτελεστικός διευθυντής των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» Γερμανίας, είπε στο BBC πώς διάλεξαν το «Minecraft» λόγω του μεγάλου αριθμού παικτών σε όλον τον κόσμο, ακόμη και στις χώρες που επιβάλλουν περιορισμούς, και λόγω του ότι δεν είναι στα ραντάρ των λογοκριτών.
Η οργάνωση συνεργάστηκε με το BlockWorks για τη δημιουργία της «Uncensored Library»: «Χτίστηκε σε διάστημα τριών μηνών και αποτελείται από 12,5 εκατομμύρια κύβους. Χρειάστηκαν 24 χτίστες από 16 διαφορετικές χώρες και πάνω από 250 ώρες για να σχεδιαστεί και να δημιουργηθεί η βιβλιοθήκη. Ο μεγάλος θόλος της έχει διάμετρο σχεδόν 300 μέτρων, κάτι που τον κάνει να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο». Διάλεξαν το «Minecraft» επειδή παρά το ότι έχει ηλικία μεγαλύτερη των 10 χρόνων, πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι το παίζουν: «Μέρος του παιχνιδιού στο «Minecraft» είναι να συλλέγεις και να κατασκευάζεις αντικείμενα, όπως βιβλία. Τα βιβλία του «Minecraft» έχουν 100 σελίδες και μπορεί ελεύθερα κάποιος να τα γράψει. Οι άλλοι παίκτες μπορούν να τα διαβάσουν αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν το περιεχόμενό τους στον server».
«Σε πολλές χώρες, η πρόσβαση στην ελεύθερη πληροφορία είναι δύσκολη» τονίζουν από την οργάνωση. «Μπλογκ, εφημερίδες και ιστότοποι λογοκρίνονται. Συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι και φοβούνται για τη ζωή τους. Μια τέτοια λογοκρισία αφήνει πολλούς νέους να μεγαλώνουν σε συστήματα με σχεδόν καμία πρόσβαση σε ανεξάρτητο Τύπο. Η γνώμη τους είναι αντικείμενο μεγάλης χειραγώγησης από κυβερνητικές εκστρατείες παραπληροφόρησης», προσθέτουν.