Θέλετε να ανοίξετε τη δική σας εταιρεία; Σε αυτήν την χώρα είναι πιο εύκολο από παντού
- 26/10/2016, 15:30
- SHARE
Σύμφωνα με την κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η μεγαλύτερη «ευκολία στο επιχειρείν» βρίσκεται εκεί.
Η Παγκόσμια Τράπεζα παρακολουθεί τις κανονιστικές αλλαγές των επιχειρήσεων σε 190 χώρες και στη συνέχεια δημοσιεύει την κατάταξη με τις χώρες που είναι πιο εύκολο να έχει κανείς την επιχείρησή του.
Η Νέα Ζηλανδία εκτόπισε την Σιγκαπούρη για να πάρει την πρώτη θέση σε σχέση με την “ευκολία του επιχειρείν”. Βέβαια, οι ειδικοί σε θέματα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής προειδοποιούν ότι αυτή η πρωτιά έχει μια πιο σκοτεινή πλευρά που συνδέεται με την ευπάθεια του έθνους του Ειρηνικού να λειτουργεί ως κανάλι για τα παράνομα κεφάλαια.
Στην ετήσια έκθεση “Doing Business” που δημοσιεύθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, το φορολογικό πλαίσιο είναι ο βασικός λόγος που η Νέα Ζηλανδία βρέθηκε στην κορυφή της λίστας.
Η χώρα πληροί τις προϋποθέσεις για την έναρξη εταιρείας πολύ εύκολα, κάτι που θεωρείται ανησυχητικό όταν γίνεται διεθνώς ένας αγώνας για την καταπολέμηση της απόκρυψης εσόδων, καθώς η Νέα Ζηλανδία μπορεί να έχει γίνει παράδεισος εικονικών εταιρειών για την νομιμοποίηση κεφαλαίων.
Η Νέα Ζηλανδία, εξάλλου, βρέθηκε στο επίκεντρο, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των Panama Papers, οπότε και αποκαλύφθηκαν οι εικονικές εταιρείες που φιλοξενεί και χρησιμεύουν ως διαύλους διοχέτευσης κεφαλαίων σε όλον τον κόσμο. Επίσης πολλοί μετέφεραν τις επιχειρήσεις τους εκεί για να απολαμβάνουν τις φοροαπαλλαγές.
«Θέλετε ένα σύστημα που έχει μια καλή και καθαρή φήμη, αλλά δεν θα σας κάνει και πολλές ερωτήσεις όταν πρόκειται να δημιουργήσετε την εταιρεία σας εντός των συνόρων της», ανέφερε ο Jason Sharman ο Αυστραλιανός ειδικός σε θέματα ξεπλύματος χρήματος. Ο νέος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας, Steven Joyce, δήλωσε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τους κινδύνους και λαμβάνει μέτρα, όπως για παράδειγμα εισάγοντας κανονισμούς κατά της διακίνησης παράνομου χρήματος, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Δικαιοσύνης ψάχνει στα μητρώα τις «σκοπιμότητες» πίσω από τις μεγάλες ευεργεσίες κάποιων ιδιοκτητών.
«Όλα περιστρέφονται γύρω από την διαχείριση των κινδύνων και έχουμε λάβει μια σειρά από μέτρα αντιμετώπισης » δήλωσε στο Reuters ο ΥΠΟΙΚ.
«Όποιος θέλει να κρύψει το βρώμικο χρήμα, χρειάζεται μόνο έναν τοπικό διευθυντή, μια φυσική διεύθυνση και 45 δολάρια. Σε λίγα λεπτά θα έχει ακριβώς ό,τι χρειάζεται για να προχωρήσει τα σχέδιά του», τόνισε ο Ron Pol, επικεφαλής της ομάδας καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας AML Assurance.
Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας παρακολουθεί λοιπόν κανονιστικές αλλαγές για τις επιχειρήσεις σε όλο τον κύκλο ζωής τους σε 190 χώρες. Στη φετινή έκθεση κατέγραψε ρεκόρ μεταρρυθμίσεων σε 137 χώρες που σκοπό είχαν να κάνουν ευκολότερη την έναρξη μιας εταιρείας με το 75% εξ αυτών να είναι κράτη τις Δύσης.
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι την καλύτερη απόδοση στην κατάταξη “Doing Business” ισοδυναμεί με τη χώρα που εμφανίζει χαμηλότερα επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας και μείωση της φτώχειας.
Παγκόσμια Τράπεζα: Όλο και πιο κάτω η Ελλάδα στη λίστα για την «ευκολία του επιχειρείν»