Θεοχάρης: «Αριστερός ο φόρος ακινήτων»!
- 27/11/2013, 13:13
- SHARE
«Δεν θα πάρουμε τα σπίτια αυτών που δυσκολεύονται – Μην δραματοποιούμε τα πράγματα».
Ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης διαβεβαίωσε πως δεν θα προχωρήσει η εφορία σε κατασχέσεις για μικρά χρέη, εφόσον οι φορολογούμενοι ανταποκρίνονται ακόμη και με μικρές καταβολές. Συγκεκριμένα μιλώντας στο σταθμό «ΒΗΜΑ» δήλωσε: «Οπωσδήποτε, υπάρχει κόσμος που βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση και δυσκολεύεται. Όχι, (δεν θα τους πάρουμε τα σπίτια). Μην δραματοποιούμε τα πράγματα… Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να ενδιαφέρεται κάποιος για τη ρύθμισή του, διότι ακόμη και αν δεν έχει τους τυπικούς όρους να ανταποκριθεί, είτε στην πάγια ρύθμιση για “φρέσκα” χρέη, είτε των 48 δόσεων για παλιά, εάν έρχεται και δίνει έναντι ένα ποσό που μπορεί, αλλά το δίνει, αυτό το λαμβάνουμε υπόψη και το παρακολουθούμε. Αν δεν γίνει αυτό, προχωράμε σε μέτρα, αλλά ξεκινάμε από τα μεγάλα χρέη. Μην φανταστείτε ότι πάμε στα 300 ευρώ… Δεν είναι θέμα ότι βάζουμε όριο, αλλά κάθε εφορία ξεκινά από το μεγαλύτερο χρέος που έχει και πάμε προς τα κάτω. Δεν ξεκινάμε από τα 1.000, 2.000 ή 3.000 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.
Για τον φόρο ακινήτων τόνισε πως «ο φόρος ακίνητης περιουσίας σίγουρα δεν είναι ένας φόρος που τον ζητάει η φιλελεύθερη ομάδα. Είναι ένας φόρος που θα τον χαρακτήριζα “αριστερό”. Οι φιλελεύθεροι και οι οπαδοί της ελεύθερης οικονομίας θα έλεγαν “εμείς έχουμε φορολογηθεί, δεν χρειαζόμαστε άλλο φόρο”».
Διαβάστε ακόμη: Στα ακίνητα των πόλεων το βάρος του φόρου ακινήτων
Σημείωσε πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι η Εφορία έχει προχωρήσει σε διπλάσιες κατασχέσεις ακινήτων από πέρυσι, ενώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που μπορούν πραγματικά να εισπραχθούν, είπε πως «από τα 60 δισ. ευρώ, νομίζω ότι θα είναι πολύ μεγάλο ποσοστό τα ανεπίδεκτα, γύρω στο 70-75%».
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Στουρνάρα περί υποφορολόγησης, ανέφερε: «αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχουν, ενδεχομένως, ομάδες συμπολιτών μας που δεν φορολογούνται όσο σε άλλα προηγμένα κράτη, όπως στη Γερμανία, εάν έβγαζαν το ίδιο εισόδημα. Υπάρχει και το ανάποδο».