Θεόδωρος Κόντες: Θα χρειαστεί μια 4ετία για να επιστρέψει η κρουαζιέρα στα προ κορωνοϊού επίπεδα
- 27/07/2020, 16:40
- SHARE
Η δήλωση του Υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ότι μέσα στο πρώτο 15νθημερο του Αυγούστου θα ανοίξει η κρουαζιέρα με τρεις εταιρείες να είναι έτοιμες να προσεγγίσουν τα ελληνικά νησιά ενώ άλλες τρεις να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, δημιουργεί ένα αίσθημα ανακούφισης σε έναν κλάδο που βρίσκεται «αγκυροβολημένος» εδώ και μήνες λόγω του covid-19.
Υπενθυμίζεται πως μόλις την περασμένη εβδομάδα δόθηκαν τα πρωτόκολλα στην Ελλάδα, τα οποία σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων, Θεόδωρο Κόντες, καθυστέρησαν χρονικά, ενώ είναι βασισμένα, σε ένα μεγάλο βαθμό, στις προτάσεις της Ευρώπης, λαμβάνοντας ελάχιστα υπόψη της ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς.
Τονίζει δε πως η λεπτομερής περιγραφή των όρων και οι πολλές παράμετροι που πέφτουν στο τραπέζι καθιστούν δύσκολη την απόλυτη εφαρμογή από τις εταιρείες του κλάδου.
«Η κρουαζιέρα για να ξεκινήσει τη λειτουργία της χρειάζεται τουλάχιστον 1 με 1,5 μήνα μέχρι να προετοιμαστούν κατάλληλα τα πλοία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ξεχνάμε τον Αύγουστο και εστιάζουμε στον Σεπτέμβριο. Η χρονιά είναι καταδικασμένη. Η αίσθησή μου είναι ότι θα δούμε λίγα πλοία, μικρότερου μεγέθους, τα οποία θα πραγματοποιούν ταξίδια πολυτελείας σποραδικά στα ελληνικά νησιά. Τα μεγάλα πλοία είναι απίθανο να έρθουν στην Ελλάδα φέτος» αναφέρει στο fortunegreece.com ο κ. Κόντες.
Όπως λέει το μοντέλο κρουαζιέρας που θα «παίξει» τη φετινή σεζόν είναι η «κρουαζιέρα nowhere». Θα πραγματοποιούνται δηλαδή ταξίδια 3-4 ημερών όπου τα πλοία θα βρίσκονται διαρκώς στη θάλασσα χωρίς να πιάνουν λιμάνι.
«Βρισκόμαστε 80% κάτω σε σχέση με πέρυσι. Εάν δεν ξεκινήσουμε την δραστηριότητα μας το Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 95%. Είναι μεγάλη η οικονομική ζημιά, όμως οι εταιρείες οργανώνονται ήδη για το 2021. Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019 θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα με πέντε χρόνια» επισημαίνει.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων θεωρεί ότι ο κορωνοϊός θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την παγκόσμια κρουαζιέρα, εκτοπίζοντας τα μεγάλα πλοία των 8.000 επιβατών. Όμως η αντικατάσταση τους από μικρότερου μεγέθους πλοία θα επιφέρει αλλαγές και στην τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών, οι οποίες προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη και τη χασούρα από τον μικρότερο αριθμό επιβατών, θα προβούν σε αύξηση του αντιτίμου των εισιτηρίων.
Παράλληλα, θα μειωθεί και το τονάζ των πλοίων. Σύμφωνα με τον κ. Κόντες, οι παραγγελίες νέων πλοίων έχουν σταματήσει και αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν έχει άλλο χώρο για να παραλάβει πλοία τα οποία πηγαίνουν για scrap. «Δεν είναι θέμα ανανέωσης του στόλου, αλλά μη βιωσιμότητας των εταιρειών. Στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των πρακτόρων και των ξεναγών, απασχολούνται 7.500 εργαζόμενοι, εκ των οποίων σχεδόν 3.000 έχασαν τη δουλειά τους λόγω του κορωνοϊού».
Θέλοντας να διατηρήσει την αισιοδοξία του, καταλήγει λέγοντας πως η ελληνική κρουαζιέρα θα πάρει ξανά τα πάνω της, αλλά η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα.
Οφείλουμε να προστατέψουμε τους προορισμούς και τις τοπικές κοινωνίες
Συγκρίνοντας την Αμερική, η οποία θεωρείται η «Μέκκα» της κρουαζιέρας, με την Ευρώπη, ο COO της Celestyal Cruises, Γιώργος Κουμπενάς, υποστηρίζει ότι η Γηραιά Ήπειρος κινήθηκε αρκετά πιο γρήγορα, αφού στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έχει επιβληθεί απαγόρευση έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Βλέποντας το πως εξελίσσεται η κατάσταση, επισημαίνει ότι οι εταιρείες του κλάδου είχαν ήδη κάνει τον προγραμματισμό τους και είχαν συμβάλλει μάλιστα και στην κατάρτιση των πρωτοκόλλων ασφαλείας δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες, ως επαγγελματίες, για να αποφευχθούν τυχόν λάθη. Εξηγεί, ωστόσο, πως ακόμα και αν τυπικά ξεκινήσει η έναρξη της κρουαζιέρας δεν θα δούμε σπουδαία αύξηση στη ζήτηση όταν παραμένει άλυτο το πρόβλημα των αεροπορικών συνδέσεων. Κοινώς πώς θα έρθει ο τουρίστας στο λιμάνι του Πειραιά όταν δεν υπάρχει διασύνδεση της χώρας του με την Ελλάδα;
Δυστυχώς το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι παραδοσιακές αγορές (Λατινική Αμερική, Αμερική και Μέση Ανατολή) που υφίστανται περιορισμούς και είναι αμφίβολο πότε θα δώσουν το «πράσινο φως» για εξορμήσεις στις ελληνικές θάλασσες.
«Ως εταιρεία πήραμε την γενναία απόφαση να ξεκινήσουμε την δραστηριότητα μας τον Μάρτιο του 2021. Πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, η Celestyal Cruises, είχε ήδη κλείσει το 70% των εισιτηρίων για το καλοκαίρι. Κάποια από αυτά έχουν επιστραφεί και κάποια έχουν αλλάξει ημερομηνίες. Ωστόσο, θεωρήσαμε σωστό και έντιμο να μην θέσουμε σε κίνδυνο τη χώρα μας, βάζοντας το κέρδος πάνω από την ασφάλεια, και να μεταθέσουμε για αργότερα την επανέναρξη της λειτουργίας μας. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να υποστηρίξουμε το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό, διότι μπορεί να μην εκτελούμε δρομολόγια, όμως τα πλοία έχουν ανάγκη συντήρησης και φύλαξης» τονίζει ο κ. Κουμπενάς.
Παράλληλα, η διοίκηση της Celestyal Cryuises, θέλοντας να προετοιμαστεί κατάλληλα για την επόμενη μέρα, κάνει ό,τι περνά απ’ το χέρι της για την προώθηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2021. Τα μηνύματα είναι θετικά, αφού, όπως λέει και ο κ. Κουμπενάς, υπάρχει έντονη ζήτηση εφόσον η κρουαζιέρα εξακολουθεί να αποτελεί αγαπημένο είδος διακοπών.
«Κρουαζιέρα σημαίνει χαλάρωση, διασκέδαση, ταξίδι. Ο επιβάτης θα πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί και ο ίδιος στα νέα δεδομένα. Είναι δύσκολο βέβαια να τον πείσεις ότι θα έχει το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών και απολαύσεις με πριν, και αυτό είναι το σημείο που πρέπει να δουλέψουμε πολύ οι εταιρείες».
Όλα δείχνουν πως ο ταξιδιώτης, μαθαίνοντας από το πάθημα της πανδημίας και των μέτρων προστασίας που μπαίνουν για τα καλά στην καθημερινότητά του, θα αρχίσει να ζητάει περισσότερο χώρο για τον εαυτό του.
«Η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά γι’ αυτό και οι εταιρείες που έρχονται από το εξωτερικό θα πρέπει να σεβαστούν την προσπάθεια που έχει γίνει παίρνοντας τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα. Θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τον προορισμό και τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων».