Θεόφιλος Βασιλειάδης: Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν καλύτερα τους εργαζομένους τους
- 05/03/2022, 11:47
- SHARE
Ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του Fortune Greece υποδέχτηκε τον Θεόφιλο Βασιλειάδη, CEO του kariera.gr σε μια συζήτηση σχετικά με το Μέλλον της Εργασίας, τις δεξιότητες που απαιτείται να καλλιεργήσουμε τα επόμενα χρόνια, τους τομείς που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και το φαινόμενο της «μεγάλης παραίτησης», αποκλειστικά για τα μέλη του Fortune Greece Network.
«Είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα που καμία γνώση δεν είναι αρκετή», διαπίστωσε στην αρχή της συζήτησης ο Θεόφιλος Βασιλειάδης, τονίζοντας ότι οι παγκόσμιες κρίσεις όπως αυτές του κορωνοϊού, των τιμών της ενέργειας ή του πολέμου στην Ουκρανία απαιτούν πλέον από τους επαγγελματίες να αλλάξουν τον τρόπο που δουλεύουν και να γίνουν προσαρμοστικοί. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ένα από τα σημαντικότερα skills των ανθρώπων που βρίσκονται στο κέντρο των επιχειρηματικών αποφάσεων είναι να παίρνουν μέτρα χωρίς απαραίτητα να περιμένουν μέχρι να μαζευτούν όλα τα δεδομένα στα χέρια τους. «Αν έχεις άπειρο χρόνο να μαζέψεις όλα τα data και να τα αναλύσεις σωστά, μόνο σωστές αποφάσεις θα πάρεις. Τι θα γίνει όμως αν στις επιχειρήσεις μας, στις ομάδες μας, στα αντικείμενα που δουλεύουμε χρειάζεται να πάρουμε αποφάσεις εδώ και τώρα και το timing είναι πιο σημαντικό από την ανάλυση των data; Άρα θα πρέπει να αναπτύξουμε το skill να αποφασίζουμε με όσα data έχουμε διαθέσιμα εδώ και τώρα».
Συνεχίζοντας τη συζήτηση, ο Θεόφιλος Βασιλειάδης μίλησε για τη μεγάλη πρόκληση του un-learn και re-learn. Όπως είπε, σήμερα περνάμε σε ένα μοντέλο όπου για να μπορείς να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις πρέπει να έχεις general knowledge, πρέπει να έχεις την ικανότητα να μαθαίνεις καινούρια πράγματα στη συνέχεια.
Όποιος καταφέρει να συγκεντρωθεί, θα κερδίσει
«Συνηθίζω να χρησιμοποιώ τη φράση focus is the new genius», εξήγησε στη συνέχεια ο CEO του kariera.gr, μιλώντας για μια από τις πιο σημαντικές ικανότητες που χρειάζεται σήμερα η αγορά. «Την ώρα που μιλάμε εγώ έχω μπροστά μου άλλες δύο οθόνες του υπολογιστή, το κινητό μου και το tablet. Έχω τζάμι στο γραφείο μου και βλέπω άλλους ανθρώπους που περνάνε από δω μπροστά. Ζούμε σε μια εποχή με ατελείωτα distractions. Αν το παρατηρήσει κανείς, οι knowledge workers αν μπορούμε να συγκεντρωθούμε παραπάνω από ένα τέταρτο ή 20 λεπτά χωρίς να έχουμε distractions στη μέρα μας, βγάζουμε τόση δουλειά που μπορείς να πας και σπίτι σου μετά. Άρα το ένα skill που μπορεί να καλλιεργήσουμε πάνω απ’ όλα κατά τη γνώμη μου είναι το focus, να μάθουμε να κάνουμε αυτό που λέγεται deep work».
Μια ακόμη πολύ σημαντική ικανότητα για έναν επιχειρηματία είναι να γνωρίζει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους συνεργάτες του ή τους πελάτες του πριν λάβει κρίσιμες αποφάσεις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και την αναγκαιότητα σχεδόν για όλους να έχουν γνώση και εύκολη πρόσβαση σε συγκεκριμένες ψηφιακές πλατφόρμες, χωρίς να χρειάζεται να μοιράζουν τον όγκο εργασίας μεταξύ πολλών διαφορετικών προγραμμάτων. Κάτι το οποίο, όπως διαπιστώνει, μόνο σύγχυση και περισσότερη δουλειά θα φέρει σε έναν εργαζόμενο.
Τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας;
Σύμφωνα με τον Θεόφιλο Βασιλειάδη, η περίοδος που διανύουμε αυτήν την εποχή είναι ξεκάθαρα «candidate market». Δηλαδή, όπως εξηγεί, η δύναμη της αγοράς εργασίας είναι 100% στον εργαζόμενο. Όμως διαπιστώνει πως τα κενά σε πάρα πολλούς επαγγελματικούς τομείς είναι μεγάλα. «Αυτή τη στιγμή η ανάγκη για developers είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από το πόσοι υπάρχουν για να καλύψουν αυτή την ανάγκη στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας όμως κι ένα ακόμη παράδειγμα που δεν έχει καμία σχέση με τον τεχνολογικό κλάδο: «υπάρχει τεράστια έλλειψη σε κρεοπώληδες», σημείωσε. «Δεν γίνεσαι κρεοπώλης μέσα σε μια βδομάδα. Δεν θέλεις ούτε πέντε χρόνια, αλλά χρειάζεσαι τουλάχιστον έναν χρόνο και λίγη εμπειρία. Άρα, και να το λύσεις το πρόβλημα, στα επόμενα δύο χρόνια κρεοπώληδες δεν θα έχουμε. Εδώ ανεβαίνει πάρα πολύ ο ρόλος των επιχειρήσεων». Σημείωσε, δε, ότι για τις επιχειρήσεις τουλάχιστον στην Ελλάδα, τα κεφάλαια που επενδύονται για την εκπαίδευση των εργαζόμενων είναι πάρα πολύ μικρά, της τάξης του 2%-3% κατά μέσο όρο. Γεγονός το οποίο, κατά τον ίδιο, διευρύνει το πρόβλημα της απόκτησης νέων ταλέντων από τους εργαζόμενους.
Οι κλάδοι που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη
Στο ερώτημα ποιοι κλάδοι είναι εκείνοι που χρειάζονται περισσότερους εργαζόμενους στην Ελλάδα, ο Θεόφιλος Βασιλειάδης ανέφερε πρώτο από όλους το retail, δεύτερον τις πωλήσεις B2B, και τρίτον την υψηλή ποιότητα παροχών σε εστίαση και τουρισμό. «Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για καλό κόσμο στο retail, κι αυτό είναι διπλό πρόβλημα γιατί σε αντίθεση με την Αμερική, εδώ θεωρείται πάρεργο και χαρτζιλίκι. Στις ΗΠΑ και γενικά στον αγγλοσαξονικό κόσμο θεωρείται δεδομένο ότι για να πετύχεις σε οτιδήποτε θα πρέπει να έχεις customer-facing εμπειρία. Άρα νομίζω ότι εδώ χρειάζεται ένα καλύτερο branding το retail. Το δεύτερο είναι οι πωλήσεις B2B που δεν υπήρχαν παλαιότερα. Τη βρίσκω μια πολύ ενδιαφέρουσα καριέρα. Τρίτον το high-end Horeca – οτιδήποτε έχει να κάνει με την εστίαση και τον τουρισμό αλλά σε ένα επίπεδο άλλο γιατί βλέπεις ότι είμαστε σε μια περίοδο που αλλάζει. Ο σερβιτόρος που τα θυμάται λίγο στο χέρι και σκουπίζεται στο μανίκι του δεν χωράει στο story της ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού».
«Δεν υπάρχει Μεγάλη Παραίτηση»
Ο Θεόφιλος Βασιλειάδης κατέληξε κάνοντας μια διαπίστωση η οποία διαφέρει πολύ αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι: «Δεν υπάρχει η Μεγάλη Παραίτηση», είπε. «Η Μεγάλη Παραίτηση στην Αμερική δεν είναι στελέχη corporate που κουράστηκαν από την πολλή δουλειά και πήγανε στο βουνό να καλλιεργήσουν ραδίκια. Είναι low-paid αποθηκάριοι, κούριερ, σεκιούριτι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να πάνε σε δουλειές που ήταν πολύ κακοπληρωμένες κατά τη διάρκεια της κρίσης, και τώρα που η αγορά ανοίγει παραιτούνται για να πάνε σε καλύτερες δουλειές. Άρα, κι εδώ γυρίζει πάλι σε αυτό που είπαμε πριν. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να πληρώσουμε τους ανθρώπους μας καλύτερα. Για μένα το trend δεν είναι The Great Resignation, είναι The Great Pay Rise. Αυτό χρειάζεται. Ο κόσμος φεύγει για καλύτερες δουλειές, δεν φεύγει για να αλλάξει το lifestyle του».