Θερινή «απόβαση» των Θεσμών: Η πρώτη άτυπη αξιολόγηση της νέας κυβέρνησης στα μέσα Ιουλίου

Θερινή «απόβαση» των Θεσμών: Η πρώτη άτυπη αξιολόγηση της νέας κυβέρνησης στα μέσα Ιουλίου
Έντονη παρουσία των θεσμών στην Αθήνα, για επαφές με το οικονομικό επιτελείο.

Τάσος Δασόπουλος

Παρότι η πρώτη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα μετά τις εκλογές τοποθετείται το φθινόπωρο η πρώτη άτυπη αξιολόγηση θα γίνει στις 16 και 17 του επόμενου μήνα. Είναι πλέον δεδομένο, ότι η έκθεση για την 3η αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας δεν θα συζητηθεί ούτε και στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου. Τούτο διότι εκείνη την Δευτέρα το μόνο γνωστό θα είναι αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών αλλά δεν θα υπάρχει ούτε Κυβέρνηση ούτε και υπουργός Οικονομικών να διαπραγματευτεί.

Ωστόσο, το συνέδριο που διοργανώνει ο Economist στην καρδιά του καλοκαιριού δίνει μια χρυσή ευκαιρία για μια πρώτη άτυπη αξιολόγηση, αφού όπως αναμένεται, μέχρι τότε η νέα Κυβέρνηση θα έχει ορκιστεί και θα υπάρχει υπουργός οικονομικών για να διαπραγματευτεί.

Την ευκαιρία αυτή φαίνεται ότι δεν θέλουν να χάσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών αφού – με εξαίρεση την ΕΚΤ – θα υπάρχει έντονη παρουσία στην Αθήνα και μάλιστα σε κάποιες επιπτώσεις με ενισχυμένη σύνθεση. Για παράδειγμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό θα είναι παρών και ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει παραπάνω από μια φορά δημόσια την ανησυχία του για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019, αλλά και ο υφιστάμενός του επικεφαλής της ομάδας του μηχανισμού για την Ελλάδα, Νικόλα Τζιαμαριόλι.

Εκ μέρους του Eurogroup που παρακολουθεί όλο αυτό το διάστημα να υιοθετεί και να εφαρμόζει δημοσιονομικά μέτρα χωρίς να τα έχει συζητήσει με τους δανειστές της, παρόντες θα είναι και ο σημερινός πρόεδρος των ομάδας των τεχνοκρατών της Ευρωομάδας (Euro working Group) Χανς Φαϊλμπρίφ αλλά και ο προκάτοχος του, Τόμας Βίζερ.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρών θα είναι ο επικεφαλής της ομάδας για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλλο και από το ΔΝΤ ο επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου, Πήτερ Ντόλμαν.

Η βαριά ατζέντα της επόμενης μέρας

Όλοι τους θα έχουν επαφές εντός και εκτός του πλαισίου του συνεδρίου με την ελληνική Κυβέρνηση και ειδικότερα με το οικονομικό επιτελείο, αφού θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μια ατζέντα κρίσιμων θεμάτων που θα πρέπει να πέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από το Φθινόπωρο.
Το πρώτο από αυτά θα είναι ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Είναι γνωστό ότι κυρίως ο ESM έχει επισημάνει ήδη τον κίνδυνο αστοχίας λόγω της καταβολής της 13ης σύνταξης και των μειώσεων ΦΠΑ, που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται από τα μέσα Μαΐου. Από τότε μέχρι και τώρα μεσολάβησε και η ψήφιση της τροπολογίας για την κατάργηση του μέτρου της περικοπής του αφορολόγητου για το 2020, την εβδομάδα που ακολούθησε μετά τις ευρωεκλογές.

Όλα αυτά θα πρέπει κατ αρχήν να οριστικοποιηθούν ως δημοσιονομική επίπτωση και να αποτυπωθούν και να «συμπληρώσουν» την έκθεση της επιτροπής που δόθηκε στην δημοσιότητα τον Μάιο. Επι της ουσίας η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το αν υπάρχει όντως δημοσιονομική απόκλιση και κυρίως πώς θα διορθωθεί.

Το δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί σε προκαταρκτική βάση όμως, αναμένεται ότι είναι η διαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων, για την οποία έχουν δεσμευτεί και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και τα δύο αυτά θέματα θα κρίνουν την συνέχεια της μετά το μνημόνιο εποπτείας της Ελλάδας τους μήνες που θα ακολουθήσουν. Σε πρώτη φάση οι εκπρόσωποι των δανειστών θα θελήσουν, να δουν τις διαθέσεις της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης.

Το ΔΝΤ με την σειρά του θα πρέπει να κανονίσει την καθυστερημένη αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω των εκλογών.

Θα ακολουθήσει η περίοδος των διακοπών και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται σε μεταβατικό καθεστώς, μετά τις πρόσφατες εκλογές αλλά και του ESM και της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου και αφού έχουν δώσει τον απαραίτητο χρόνο στη νέα Κυβέρνηση να ξεκινήσει τις εργασίες της και να πάρει τις αποφάσεις της, θα γίνει η πρώτη αποστολή στην Αθήνα για να προχωρήσει η μεταμνημονιακή εποπτεία και να οριστικοποιηθούν τα μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020, αλλά και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής ( ΜΠΔΣ ) για το διάστημα 2020 -2023.

Πηγή: News247.gr