«Θερίζει» ο κορωνοϊός: Αυστηρότερα μέτρα σε Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο
- 07/12/2020, 09:45
- SHARE
Εικόνες όπως αυτές έξω από τα Harrods και άλλα εμπορικά στην Βρετανία εντείνουν τους φόβους για νέο κύμα της πανδημίας, την ώρα που οι χώρες επιχειρούν να μετριάσουν τα κρούσματα του δεύτερου κύματος.
Στο πλαίσιο αυτό, πολλές κυβερνήσεις αποφάσισαν να εντείνουν τα μέτρα περιορισμού, ως ένα μέσο επιβράδυνσης του ρυθμού των κρουσμάτων.
Βρετανία
Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 17.272 νέα κρούσματα της COVID-19, τα οποία παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με τα 15.539 που ανακοίνωσαν μια μέρα νωρίτερα. Ο αριθμός αυτός αυξάνει το σύνολο των μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας σε περισσότερα από 1.723.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Η χώρα κατέγραψε επίσης 231 θανάτους από τη νόσο, λιγότερους από 397 που ήταν χθες. Συνεπώς, το αθροιστικό σύνολο των θανάτων ασθενών μέσα σε διάστημα 28 ημερών μετά το θετικό διαγνωστικό τους τεστ ανέρχεται σε 61.245.
Ιταλία
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 18.887 περιστατικά κορωνοϊού και 564 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Με αυτούς του νέους θανάτους η χώρα πέρασε το όριο των 60.000 νεκρών από την Covid-19, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα.
Από την αρχή της πανδημίας η χώρα έχει καταγράψει 1.728.878 κρούσματα, από τα οποία 60.078 θάνατοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 163.550 διαγνωστικά τεστ. Όπως πάντα, την Κυριακή ο αριθμός τους είναι μειωμένος, σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.
Χθες, τα κρούσματα ήταν 21.052, με 662 νεκρούς. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, από την αρχή της πανδημίας, στην χώρα έχασαν την ζωή τους 60.078 άνθρωποι. Σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 63 λιγότεροι ασθενείς, αλλά στους νοσοκομειακούς θαλάμους, πάντα σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, οι ασθενείς είναι 233 περισσότεροι.
Σε ό,τι αφορά τις διάφορες περιοχές της Ιταλίας, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται σήμερα στην περιφέρεια Βένετο (3.444), στην Λομβαρδία (2.413), στην Απουλία (1.789) με πρωτεύουσα το Μπάρι και στην Εμίλια Ρομάνια (1.788) με κύρια πόλη την Μπολόνια.
Ο Ντομένικο Αρκούρι, επίτροπος αρμόδιος για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση της Rai τόνισε ότι «κατά την φάση του εμβολιασμού θα δοθεί προτεραιότητα σε όποιον δεν προσβλήθηκε από την ασθένεια διότι, φυσικά, δεν διαθέτει ανοσία». «Όσοι προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό και ξεπέρασαν την δοκιμασία αυτή, θα εμβολιαστούν στην συνέχεια», πρόσθεσε.
Τα μέλη της ειδικής επιτροπής επιστημόνων που συμβουλεύει την ιταλική κυβέρνηση, τέλος, τονίζουν ότι η χώρα εισέρχεται σε μια νέα, κρίσιμη φάση, διότι από τώρα και στο εξής, τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων δεν θα πρέπει να δέχονται μόνον πολίτες με κορωνοϊό, αλλά και ασθενείς με επιπλοκές που θα προκληθούν από τη μετάδοση της εποχικής γρίπης.
Αυστρία
Μία ημέρα πριν από την λήξη, απόψε τα μεσάνυχτα, του δεύτερου lockdown που ισχύει στην Αυστρία από την 17η Νοεμβρίου, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς κάλεσε σήμερα τους κατοίκους της χώρας να τηρούν εκείνα τα μέτρα που παραμένουν και προβλέπονται από αύριο στο πλαίσιο ενός «μερικού lockdown» μέχρι την 6η Ιανουαρίου.
Κατά την άποψή του, μόνον έτσι μπορεί να συνεχιστεί η θετική εξέλιξη, που είχε ως αποτέλεσμα το δεύτερο lockdown, καθώς μέσα στις τελευταίες εβδομάδες επιτεύχθηκε η μείωση των ημερήσιων νέων μολύνσεων στο ήμισυ.
Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι έχουν αποφευχθεί αναμενόμενες υπερβολικές επιβαρύνσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με την » επίπτωση επτά ημερών» (μέσος ο όρος ημερήσιας αύξησης μολύνσεων σε μία εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους) στην Αυστρία να έχει μειωθεί από 500 σε 265.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, ενώ στην αρχή του δευτέρου lockdown ήταν 7.554, χθες, Σάββατο, είχαν περιοριστεί σε 3.580.
Επιπλέον, ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής (R) μειώθηκε από 1,04 σε 0,82. Ένας αριθμός αναπαραγωγής 1,0 σημαίνει ότι ενεργοποιείται μια περαιτέρω νέα λοίμωξη ανά περίπτωση, και αυτό οδηγεί θεωρητικά σε έναν σταθερό αριθμό νέων λοιμώξεων κάθε μέρα, δηλαδή μια ενδημική εξάπλωση του ιού.
Όπως τονίζει στη σημερινή έκκληση του ο καγκελάριος, αυτές οι εξελίξεις δεν επιτρέπεται «ελαφρά τη καρδία» να τεθούν σε κίνδυνο, και δεν υπάρχει εναλλακτική για τα υπόλοιπα μέτρα, που συνεχίζουν να ισχύουν, όπως η απαγόρευση της νυκτερινής εξόδου, οι περιορισμοί των επαφών, τα κλειστά καταστήματα εστίασης και το κλείσιμο των τουριστικών καταλυμάτων.
«Μαζί με τα μαζικά τεστ, αυτά τα μέτρα έδωσαν την δυνατότητα να τεθεί υπό έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερο η διαδικασία μόλυνσης», επισημαίνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα για μία ακόμη φορά την ανάγκη συμμετοχής του πληθυσμού στα διενεργούμενα μαζικά τεστ, καθώς, όπως σημειώνει, «τα 15 λεπτά της ώρας ενός γρήγορου τεστ μπορούν να μας απαλλάξουν όλους από πολλές εβδομάδες ενός lockdown».
Ταυτόχρονα, ο καγκελάριος διαβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ», σημειώνοντας πως «η ανάπτυξη και η έγκριση των εμβολίων προχωρά γρήγορα και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι προετοιμασίες για την χρήση αυτών των εμβολίων στην Αυστρία ήδη από τον Ιανουάριο».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ (σ.σ. ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών κόμμα των Πράσινων), κάνοντας έναν θετικό απολογισμό, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι «επιτύχαμε τους στόχους του lockdown και αναμένουμε αυτό το αποτέλεσμα να συνεχιστεί για περίπου δύο ακόμη εβδομάδες».
Ωστόσο, όπως προσθέτει ο ίδιος, «οι αριθμοί είναι ακόμα πολύ υψηλοί, οπότε η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή. Η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν έχει ακόμη εκτονωθεί και ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ υψηλός».
Κατά την άποψή του, οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, καθώς «οι ημέρες των αγορών και οι αργίες ενέχουν έναν κίνδυνο μετά τη λήξη του lockdown, και σε αυτήν ακριβώς τη φάση πρέπει να συμπεριφερόμαστε πολύ προσεκτικά, να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ελάχιστη απόσταση, να αποφεύγουμε τον συνωστισμό, να φέρουμε προστατευτική μάσκα στόματος-μύτης, να έχουμε λίγες προσωπικές επαφές, γιατί στόχος μας πρέπει να είναι να μειώσουμε για μία ακόμη φορά σημαντικά τους αριθμούς μέχρι τα Χριστούγεννα».
Βαυαρία
Το κρατίδιο της Βαυαρίας, στη νότια Γερμανία, που έχει μέχρι στιγμής καταγράψει τον υψηλότερο απολογισμό θανάτων από τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει αυστηρότερο lockdown από την προσεχή Τετάρτη έως τις 5 Ιανουαρίου.
Οι πολίτες στη Βαυαρία θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μονάχα αν έχουν καλό λόγο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάρκους Σέντερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, προσθέτοντας πως θα υπάρξει κάποια χαλάρωση των μέτρων για τα Χριστούγεννα, όχι όμως για τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς.
«Η κατάσταση είναι δυστυχώς σοβαρή. (Τα μέτρα) απλά δεν επαρκούν. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα», επισήμανε ο Σέντερ.
Οι πολίτες θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για να πάνε στη δουλειά, στον γιατρό ή για μια βόλτα, ενώ βραδινές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας σχεδιάζονται για τις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων. Τα καταστήματα και τα σχολεία παραμένουν ανοικτά, όμως τα παιδιά ηλικίας άνω των 13 ετών θα πρέπει να παρακολουθούν εναλλακτικά τα μαθήματά τους στις τάξεις.
Ο Σέντερ θα επιδιώξει την έγκριση των νέων μέτρων από το περιφερειακό κοινοβούλιο την Τρίτη.
Την ώρα που η Γερμανία κατάφερε να θέσει την επιδημία υπό έλεγχο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με ένα φονικότερο δεύτερο κύμα και επέβαλε μέτρα στις αρχές του Νοεμβρίου, κλείνοντας εστιατόρια και μπαρ και περιορίζοντας τις δημόσιες συναθροίσεις.
Σήμερα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 17.767 στα 1.171.323, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 255 στους 18.772, μεταξύ αυτών 4.289 θάνατοι στη Βαυαρία.
Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, ένας ειδικός στον τομέα της υγείας του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, ζήτησε τα νέα μέτρα στη Βαυαρία να επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα.
«Είναι απαράδεκτο να καταγράφουμε έως και 500 θανάτους την ημέρα», είπε στον όμιλο ΜΜΕ Funke, προσθέτοντας πως τα καταστήματα θα πρέπει να κλείσουν μετά τα Χριστούγεννα έως το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου.
«Χρειαζόμαστε ένα σκληρό lockdown τώρα για κάνουμε τη διαφορά».
Ρωσία
Την ίδια ώρα, η Μόσχα θέλει να εμβολιάσει έως 7 εκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν, την ώρα που η Ρωσία κατέγραψε σήμερα άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ στα νέα κρούσματα Covid-19.
Η Μόσχα άρχισε να διανέμει το εμβόλιο Sputnik V κατά της COVID-19 σε 70 κλινικές χθες, για να διατεθεί στις ομάδες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον ιό.
«Ως προοπτική, πρέπει να εμβολιάσουμε έξι με επτά εκατομμύρια ανθρώπους», είπε ο Σομπιάνιν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1, σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων με 29.039 κρούσματα σε 24 ώρες, με αποτέλεσμα το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 2,460.770 από την αρχή της πανδημίας, ενώ το σύνολο των νεκρών να βρίσκεται πλέον στους 43.141.
ΗΠΑ
Ο επικεφαλής του αμερικανικού προγράμματος εμβολιασμού για την Covid-19, του λεγόμενου Warp Speed («Ταχύτητα Δίνης»), Μονσέφ Σλαουί δήλωσε σήμερα πως σκοπεύει να συναντηθεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν το θέμα του εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει για τους πρώτους Αμερικανούς αργότερα αυτόν τον μήνα.
Ο Μονσέφ Σλαουί είπε ότι δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τον Μπάιντεν, ο οποίος έχει επικρίνει το σχέδιο διανομής των εμβολίων της διοίκησης Τραμπ.
«Ανυπομονούμε πραγματικά για αυτό, διότι στην πραγματικότητα τα πράγματα έχουν σχεδιαστεί καταλλήλως», επισήμανε ο Σλαουί σε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS.
Ο Τζο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή ότι η ομάδα του δεν έχει δει ένα λεπτομερές σχέδιο από τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ για τη διανομή των εμβολίων στις αμερικανικές πολιτείες.
«Δεν υπάρχει κανένα λεπτομερές σχέδιο το οποίο έχουμε δει, όπως το πως βγάζεις το εμβόλιο από το δοχείο, το τοποθετείς σε μια σύριγγα, το κάνεις στο χέρι ενός ανθρώπου», είπε ο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία διανομής των εμβολίων, τα οποία πρέπει να αποθηκεύονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, είναι δύσκολη και ακριβή. «Υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να γίνουν».
Ο Σλαουί σημείωσε πως μέρος της σύγχυσης ενδέχεται να οφείλεται στο ότι το κυβερνητικό σχέδιο βασίζεται στο ότι οι υγειονομικές αρχές των πολιτειών θα διανείμουν το εμβόλιο.
«Υπάρχουν, όμως, βίντεο, υπάρχουν εξηγήσεις για το πως ακριβώς να το κάνει κανείς. Σκοπεύουμε να έχουμε όλα τα επικουρικά υλικά, τις σύριγγες, τις βελόνες, τις μπατονέτες», τόνισε.
«Νομίζω ότι τα σχέδια υπάρχουν και νιώθω σίγουρος ότι μόλις τα εξηγήσουμε, τα πάντα λεπτομερώς, ελπίζω ότι η νέα ομάδα μετάβασης θα κατανοήσει ότι όλα είναι καλά σχεδιασμένα».
Τουρκία
Η Τουρκία κατέγραψε 30.402 νέα κρούσματα ιού κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών, τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
Ο αριθμός των θανάτων από την COVID-19 αυξήθηκε κατά 195 τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τη νόσο σε 14.900, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου.
Η Τουρκία ήταν σε αυστηρή καραντίνα το Σαββατοκύριακο προκειμένου να αντιμετωπίσει την πρόσφατη αύξηση των ημερήσιων θανάτων, η οποία έφτασε σε αριθμό ρεκόρ, 196, χθες, Σάββατο και των νέων μολύνσεων. Την Παρασκευή, η Τουρκία είχε 32.736 νέα κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός που έχει αναφερθεί στη χώρα από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο.
Επί τέσσερις μήνες, η Τουρκία ανακοίνωνε μόνο τα ημερήσια συμπτωματικά κρούσματα, αλλά από τις 25 Νοεμβρίου ανακοινώνει και τα ασυμπτωματικά. Ιστορικά στοιχεία για όλα τα θετικά κρούσματα και το αθροιστικό σύνολο εξακολουθούν να μην είναι διαθέσιμα.
Τυνησία
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας που ισχύει στην Τυνησία από τον Οκτώβριο προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού παρατάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα έως τις 31 Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας εν μέσω ενός τεταμένου κοινωνικού κλίματος με πολλές διαδηλώσεις.
Απαγορεύεται η κυκλοφορία μεταξύ 8 το βράδυ και 5 το πρωί (τοπική ώρα, 9 μ.μ έως 6 π.μ. ώρα Ελλάδας) όλες τις μέρες της εβδομάδας και η συνάθροιση περισσοτέρων από 30 ατόμων για ιδιωτικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει αναρτήσει το υπουργείο στη σελίδα του στο Facebook.