Θερμοκήπια Θράκης: «Στόχος μας να καλύψουμε μεγαλύτερο ποσοστό της εσωτερικής ζήτησης και να περιορίσουμε τις εισαγωγές»

Θερμοκήπια Θράκης: «Στόχος μας να καλύψουμε μεγαλύτερο ποσοστό της εσωτερικής ζήτησης και να περιορίσουμε τις εισαγωγές»
Η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου, η τόνωση της τοπικής κοινωνίας της Ξάνθης και οι επενδύσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Αποστολή Ξάνθη

Σε αύξηση της παραγωγής κατά 25% το 2025 και κατά επιπλέον 22% με την ολοκλήρωση της νέα επένδυσης το 2026 προσβλέπει η Θερμοκήπια Θράκης στον στρατηγικό σχεδιασμό της οποίας περιλαμβάνεται η έναρξη νέας σύγχρονης θερμοκηπιακής μονάδας κηπευτικών με ταυτόχρονη αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου που παραχωρήθηκε στην Νέα Κεσσάνη Ξάνθης.

Για το project που έχει δώσει οικονομική πνοή στην περιοχή απασχολώντας 330 εργαζόμενους, μίλησε ο Μάκης Λειβαδίτης, CEO των Θερμοκηπίων Θράκης, ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος συμμετέχοντας ήδη από το 2012 στην ομάδα έρευνας και ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι, το 51% της Θερµοκήπια Θράκης ανήκει στον όµιλο Πλαστικά Θράκης και το υπόλοιπο 49% στον όµιλο Έλαστρον, ο οποίος έχει ως κύρια δραστηριότητά του την παραγωγή χαλυβουργικών προϊόντων.

«Ξεκινήσαμε βήμα βήμα από την έρευνα, τον σχεδιασμό, μέχρι την υλοποίηση του έργου. Βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα γεωθερμικά της πεδία. Στα 300 μέτρα υπάρχει ζεστό νερό στους 60 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για μια τεχνογνωσία που έχει χρησιμοποιηθεί εσωτερικά και με μηδενική εξωτερική παρέμβαση μπορούμε και κρατάμε τους θαλάμους των θερμοκηπίων ζεστούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λειβαδίτης, τονίζοντας ότι από τα συνολικά 15 γεωθερμικά τοπία που διαθέτει η χώρα μας, το συγκεκριμένο πεδίο δεν είχε αξιοποιηθεί μέχρι το 2013.

Από τα 40 στρέμματα που ξεκίνησαν το 2014 σήμερα ο αριθμός τους αγγίζει τα 260, ενώ μιλάμε επί της ουσίας για μια ανανεώσιμη μορφή ενέργειας με σχεδόν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα και 100 φορές λιγότερες εκπομπές από αυτές που παράγονται από οποιοδήποτε άλλο θερμοκήπιο.

Η … πέμπτη εποχή και η κλιματική αλλαγή!

«Η επένδυση αγγίζει τα 29 εκατ. ευρώ και με την υλοποίηση άλλων 65 στρεμμάτων, που υπολογίζουμε να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2026, θα ανέλθει στα 35 εκατ. ευρώ. Κάθε θάλαμος είναι περίπου 10 στρέμματα και μπορούμε να κάνουμε παραγωγή διαφορετικών προϊόντων, σε διαφορετικούς χρόνους, πετυχαίνοντας υψηλή ποιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Δεν είναι τυχαίο που εμείς οι γεωπόνοι συνηθίζουμε να λέμε ότι δημιουργούμε την πέμπτη εποχή!».
Το 95% της παραγωγής που παράγεται στην Ξάνθη, μεταφέρεται στα ελληνικά σουπερμάρκετ, και ένα πολύ μικρό ποσοστό απορροφούν οι εξαγωγές στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Γερμανία, Τσεχία) που δείχνουν ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία σε οτιδήποτε αφήνει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Σε επίπεδο παραγωγής, και με τη μέθοδο της υδροπονίας, προκύπτουν σε ετήσια βάση περί τους 8.000 τόνους ντομάτας και 12 εκατομμύρια αγγούρια.
«Πριν από μια δεκαετία, η παραγωγή ανερχόταν σε 10 εκατ. τόνους και τώρα έχει πέσει στους 500.000, λόγω κλιματικής αλλαγής. Ο Μάιος και ο Ιούνιος θεωρούνται καλή εποχή για την παραγωγή ντομάτας, εξ’ ου και η πιο φθηνή η τιμή εκείνη την περίοδο. Αντίστοιχα, όσο περιορισμένη είναι η παραγωγή, τόσο πιο ακριβή η τιμή στο ράφι. Στόχος μας είναι να καλύψουμε μεγαλύτερο ποσοστό της εσωτερικής ζήτησης και να περιορίσουμε τις εισαγωγές. Οι περισσότερες ντομάτες εισαγωγής είναι από βόρειες χώρες, με τεχνητό φως και θα λέγαμε ότι … απλά τρώγονται. Δεν έχουν ιδιαίτερη γεύση. Ο ήλιος και το έδαφος παίζουν καταλυτικό ρόλο» εξήγησε ο κ. Λειβαδίτης.

Η στρατηγική συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος

Μιλώντας για τη συνεργασία με την αλυσίδα σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, τόνισε πως πορεύονται στρατηγικά από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των Θερμοκηπίων. «Έχουμε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, από χύμα, μέχρι συσκευασμένα. Το brand μας «Ο Κήπος της Ξάνθης» είναι η κορωνίδα μας και εδώ τα προϊόντα μπαίνουν σε ανακυκλώσιμες, επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες. Συνεργαζόμαστε με όλους τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, ωστόσο, κατά περιόδους δίνουμε το 50% της παραγωγής στον ΑΒ Βασιλόπουλο».

Ο τζίρος το 2024 άγγιξε τα 12 εκατ. ευρώ από 8,9 εκατ. ευρώ το 2023, άνοδος η οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην αύξηση της έκτασης από τα 185 στρέμματα στα 260. Η φετινή χρονιά κινείται εξίσου καλά με τη διοίκηση να εκτιμά ότι ο τζίρος θα κλείσει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 330 άτομα προσωπικό, το 70% είναι γυναίκες σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία, ενώ το 60% των εργαζομένων ζει σε μια ακτίνα 10 χλμ. από τον χώρο εργασίας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: