«Η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ» τόνισε ο Σαπέν μετά τη συνάντηση με Βαρουφάκη
- 01/02/2015, 20:38
- SHARE
Την πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να σταθεί σύμμαχος στην προσπάθεια της Ελλάδας εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Παρίσι μέσα σε πολύ καλό κλίμα η κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και του Έλληνα ομολόγου του Γιάνη Βαρουφάκη. Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό από την ιταλική προεδρία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι σχετικά με τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα σε σχέση, πάντα, και με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
«Κοινή πεποίθηση μας είναι ότι η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ», τόνισε ο Μισέλ Σαπέν. «Στόχος είναι να δοθεί ο χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει και να πάρει η χώρα μία ανάσα, και εμείς θα είμαστε σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια».
«Δεύτερη πεποίθησή μας είναι ότι τόσο για την Ελλάδα και τόσο για την Ευρώπη υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη. Καμία χώρα δεν θα ξεπεράσει τις δυσκολίες της χωρίς επιστροφή στην ανάπτυξη. Αυτό ισχύει για την Ελλάδα. Η τρίτη πεποίθηση είναι ότι αυτή η ανάπτυξη θα επέλθει μέσα από τις επενδύσεις. Τέταρτη πως δεν μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε μια χώρα, χωρίς ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Πρέπει να δράσουμε κατά των φοροφυγάδων», είπε ο κ. Σαπέν.
Για το ζήτημα του χρέους ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πως «απαιτείται ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης».
«Η Γαλλία θα παίξει τον ρόλο της ως φιλικό έθνος, αλλά και ως μία εκ των πρωταγωνιστών. Η Γαλλία θα είναι πάντα εκεί ώστε να βρούμε λύση. Αυτό που επίσης είπαμε είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διάλογος με το σύνολο των θεσμών. Η Γαλλία θα προσπαθήσει να διευκολύνει τη δουλειά της Ελλάδας. Το χρέος είναι ένα θέμα, όταν μια χώρα έχει ένα δημιοσιο χρέος της τάξης του 178% του ΑΕΠ της, δεν είναι κάτι ανώδυνο. Ψάχνουμε τρόπους το βάρος αυτό να είναι λιγότερο βαρύ. Υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα που πρέπει να συζητηθούν. Αυτά τα θέματα μπορεί να οδηγήσουν σε ένα νέο συμβόλαιο. θα δοθεί η ευκαιρία στην Ελλάδα να εκφράσει την επιθυμίας της για μεταρρυθμίσεις. Τώρα άπτεται στην ελληνική κυβέρνηση, στο μέλλον να μπορέσει με ήρεμο και ήσυχο τρόπο, να πάρει μια ανάσα. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Πρέπει η νέα κυβέρνηση να προτείνει μια νέα δέσμη εργαλείων και να δομήσει το πρόγραμμά της για μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο συμβόλαιο Ελλάδας-ΕΕ».
Την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου υπογράμμισε και ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Στόχος είναι να αλλάξουμε την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα», είπε ο Έλληνας υπουργός, ενώ σε ερώτηση για το ζήτημα του χρέους τόνισε πως η αποπληρωμή του θα πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη του ΑΕΠ.
«Η Γαλλία δεν είναι μόνο εταίρος αλλά και πνευματική εστία για την Ελλάδα. Υπογράμμισα τα σχέδια της κυβέρνησης μας που θα προωθήσουμε, στα πλαίσια μιας Ευρώπης που αλλάζει, ώστε να δοθεί ένα τέλος στη λιτότητα που ξεκίνησε το 2010. Άποψη της κυβέρνησης προκειμένου να γίνουν αυτά, είναι ότι θα πρέπει να διαβουλευθούμε σε ένα πνεύμα αντάξιο των περιστάσεων», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:
«Θα έχω τη χαρά να επισκεφτώ και άλλες πρωτεύουσες. Προσδωκώ να επισκεφθώ και το Βερολίνο. Ήδη έχουμε ξεκινήσει επαφές και με το ΔΝΤ. Αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν μετακινηθούν λίγο από τη θέση τους δεν θα υπάρξει λύση. Αν όμως καθίσουμε όλοι μαζί από την ίδια πλευρά και βάλουμε το πρόβλημα από την άλλη πλευρά, τότε θα τα καταφέρουμε.
Σήμερα καθίσαμε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Θα κάνουμε το ίδιο σε κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Κάθε φορά θα θέτουμε το πρόβλημα απέναντί μας με έναν στόχο. Στόχος είναι η ευημερία του μέσου Ευρωπαίου πολίτη».
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ότι δεν πήρε πολλά χρήματα, αλλά ότι αυτά πήγαν στη μαύρη τρύπα του χρέους.
«Η φυσική μου ανησυχία είναι ότι το πρόγραμμα διάσωσης κοστίζει πάρα πολλά στην ΕΕ και θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε αυτό το κόστος. Η παροχή ρευστότητας είναι δουλειά της ΕΚΤ. Δικιά μας δουλειά είναι να επιτρέψουμε στην ΕΚΤ να κάνει τη δουλειά της, ώστε η Ευρώπη να δώσει στον εαυτό της τον χώρο να αναπνεύσει», επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης.
Σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για το αν έχει λάβει πρόσκληση να μεταβεί στο Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι έλαβε από τον κ. Σόιμπλε μια επιστολή με τα συγχαρητήριά του, αναφέροντας ότι θέλει να με συναντήσει με την πρώτη ευκαιρία. «Είναι πολύ σημαντικό να συναντηθούμε. Η Γερμανία είναι άλλη μια χώρα, που λειτουργεί ως πνευματικός φάρος για την Ελλάδα και βεβαίως θα μεταβώ στο Βερολίνο», δήλωσε.
Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θέλει κεφάλαια αλλά όχι εποπτεία, ο Γ. Βαρουφάκης, είπε ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να ζητά κεφάλαια, χωρίς εποπτεία. «Δεν λέω ότι δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα, όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε μονίμως νέες δόσεις. Είμαστε σαν τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά που περιμένουν την επόμενη δόση», τόνισε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει απόψε και άτυπη συνάντηση και με Γάλλο υπουργό οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, χωρίς να προβλέπεται κάποια σχετική ενημέρωση. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί βρίσκεται και αυτός στο Παρίσι, και δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον κ. Βαρουφάκη , αργότερα το βράδυ ,στα γραφεία της Κομισιόν στη γαλλική πρωτεύουσα
Επωφελούμενος από τη διαμονή του στο Παρίσι ο κ. Βαρουφάκης είχε σήμερα νωρίτερα την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς και με τον επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Lazard, Ματιέ Πιγκάς, τον οποίο έχει επιλέξει , ως σύμβουλό για το θέμα του χρέους.
Σακελλαρίδης: Οι θέσεις της Ελλάδας βρίσκουν γόνιμο έδαφος στην Ευρώπη
Μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελή λύση για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζει , με δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, την σημερινή συνάντηση Βαρουφάκη-Σαπέν, στο Παρίσι.
«Η ταύτιση των δύο Υπουργών Οικονομικών σε μία σειρά από κομβικά ζητήματα αποδεικνύει ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκουν πλέον γόνιμο έδαφος στην Ευρώπη», αναφέρει ο κ.Σακελλαρίδης, και προσθέτει ότι στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε, με συνέντευξή του στο CNN ,ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα.
Ο εκπρόσωπος εκτιμά ότι ο ελληνικός λαός «μπορεί να είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει την εντολή που του έδωσε με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα».