Θεσσαλονίκη: Πρωτοφανής η συμμετοχή των πολιτών στη διαδήλωση για τα 2 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη (vids)

Θεσσαλονίκη: Πρωτοφανής η συμμετοχή των πολιτών στη διαδήλωση για τα 2 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη (vids)
Απεργιακή συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που στοίχισε τις ζωές 57 ανθρώπων, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025. Συνδικάτα, ομοσπονδίες, σύλλογοι, ενώσεις, φορείς, οργανώσεις και κινήσεις πολιτών έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία, στην μνήμη των θυμάτων με αίτημα να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη και να αποδοθεί δικαιοσύνη. (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Χιλιάδες στους δρόμους και στη Θεσσαλονίκη.

Χιλιάδες πολίτες, συνδικάτα, φοιτητές και μαθητές βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας σε μια μαζική διαδήλωση στη μνήμη των 57 θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Δύο χρόνια μετά, η απαίτηση για δικαιοσύνη παραμένει ισχυρή, με τους διαδηλωτές να ζητούν πλήρη διαλεύκανση των αιτίων της τραγωδίας και απόδοση ευθυνών.

Η κεντρική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου μίλησαν συγγενείς των θυμάτων και εκπρόσωποι εργαζομένων στον σιδηρόδρομο. «Είναι ημέρα μνήμης και αγώνα για την απόδοση δικαιοσύνης. Πολλοί επιζώντες είναι τραυματισμένοι ψυχικά. Το πένθος μας είναι πένθος όλης της χώρας», δήλωσε η Ελένη Βασσάρα, μητέρα θύματος. Ο Φίλιππος Λαζαρίδης, εκπρόσωπος εργαζομένων, τόνισε πως η τραγωδία δεν θα ξεχαστεί και πως η μάχη για απόδοση ευθυνών θα συνεχιστεί.

Πορεία σε όλο το κέντρο – Επεισόδια στον σιδηροδρομικό σταθμό

Οι διαδηλωτές γέμισαν την πλατεία Αριστοτέλους, την Εγνατία και τους γύρω δρόμους, ενώ η πορεία κατευθύνθηκε προς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, σημείο-σύμβολο της τραγωδίας. Εκεί, ομάδα διαδηλωτών προχώρησε σε καθιστική διαμαρτυρία, ενώ άλλοι κινήθηκαν προς την Καμάρα και το Διοικητήριο.

Λίγο αργότερα, σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, όταν ομάδα ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα πέταξε μολότοφ και αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χρήση χημικών. Επεισόδια καταγράφηκαν και στην οδό Μιχαήλ Καλού, όπου διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα σε κλούβα της αστυνομίας.

Διαδηλώσεις σε όλη τη Μακεδονία – Το μήνυμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης

Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως οι Σέρρες, η Βέροια, η Κατερίνη και η Έδεσσα, με χιλιάδες πολίτες να τιμούν τη μνήμη των θυμάτων και να απαιτούν δικαιοσύνη.

«Δύο χρόνια μετά… Ο πόνος ανείπωτος, ο θυμός αμείωτος. Δύο χρόνια χωρίς ενόχους, χωρίς απαντήσεις. Δεν ξεχνάμε. Απαιτούμε δικαιοσύνη», ανέφερε σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: