Θετική η ανταπόκριση των καταναλωτών στην Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου
- 05/03/2019, 17:22
- SHARE
Στα 4 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί ο τζίρος από τις online πωλήσεις το 2019.
Με το δεξί ξεκίνησε η εβδομάδα ηλεκτρονικού εμπορίου, με 334 επιχειρήσεις και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να δίνουν το παρόν, προσφέροντας στο καταναλωτικό κοινό γενναίες εκπτώσεις σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες στα online καταστήματα που διατηρούν.
Φέτος, για έκτη συνεχή χρονιά, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου GR.EC.A.,διοργανώνει την Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου, από τις 4 έως και τις 11 Μαρτίου, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και τα πρώτα μηνύματα από την ανταπόκριση του κόσμου είναι ενθαρρυντικά.
Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Δημήτρης Αυλωνίτης, το διαδίκτυο συμβάλλει στην τόνωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων αφού τους δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουν τις πωλήσεις τους εκτός των εθνικών τους συνόρων. Αναγνώρισε, ωστόσο, πως το μεταφορικό κόστος παραμένει υψηλό και πως απαιτείται ένας μεγάλος όγκος παραγγελιών για να μπορέσει η εξαγωγική δραστηριότητα να είναι βιώσιμη για τις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις.
«Το ηλεκτρονικό εμπόριο βασίζεται στα μικροδέματα. Πολύ συχνά ακούμε τις μεταφορικές να επισημαίνουν ότι οι περισσότερες αγορές του εξωτερικού θέλουν συγκεκριμένο όγκο δεμάτων. Η άποψή μου είναι πως απαιτείται η δημιουργία συνεργιών μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Βέβαια όλα είναι θέμα επιχειρηματικής κουλτούρας, διότι ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η συνεργασία με τρίτους ισοδυναμεί με αποκάλυψη επιχειρηματικών μυστικών στον ανταγωνιστή», τόνισε ο κ. Αυλωνίτης.
Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Κοτσώνης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της GRE.CA. πρόσθεσε πως εκτός από τις προσφορές στα e-shop θα υπάρξει και μια σειρά ενημερωτικών δράσεων, έτσι ώστε οι καταναλωτές να εμπιστευτούν περισσότερο το ηλεκτρονικό εμπόριο και να ενημερωθούν για τα οφέλη του. Παρατήρησε πως περισσότερες από 7.000 επιχειρήσεις διαθέτουν ψηφιακά κανάλια πώλησης, 54% των καταναλωτών επιλέγει αντικαταβολή, ενώ το 85% κάνουν πάνω από το 80% των αγορών τους από ελληνικά e-shops.
Στα θετικά του ηλεκτρονικού εμπορίου πρόκρινε τη δυνατότητα σύγκρισης, τη μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων, τις ασφαλέστερες πληρωμές καθώς και την αναζήτησή καλύτερων τιμών. Πρόσθεσε πως οι εταιρείες που συμμετέχουν, έχουν πιστοποιηθεί με το GRE.CA. Trust Mark, το οποίο έχουν λάβει βάσει 120 κριτηρίων αξιολόγησης.
Στα 3,8 εκατομμύρια οι online καταναλωτές στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά τον τζίρο του ηλεκτρονικού εμπορίου υπολογίζεται ότι το 2019 θα κλείσει στα 4 δισ. ευρώ, αυξημένος από τα 3,6 δσ. ευρώ που κατέγραψε την προηγούμενη χρονιά.
Ο αριθμός των online καταναλωτών ανέρχεται σε 3,8 εκατομμύρια, με επτά στους δέκα να δηλώνουν ότι πρώτα βλέπουν κάτι online και στη συνέχεια το αγοράζουν offline.
Την ίδια ώρα, επισημάνθηκε πως οι προμήθειες έχουν υποχωρήσει αρκετά και πως ο μίσος τζίρος πραγματοποιείται με τη χρήση πιστωτικών καρτών.
Στις πρώτες θέσεις «σκοράρουν» οι υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η αγορά αεροπορικών εισιτηρίων, ηλεκτρονικών gadgets και βιβλίων. Ακολουθεί η παραγγελία φαγητού, ενώ έδαφος κερδίζουν τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του e-fresh.gr, το οποίο το 2018 κατέγραψε ανάπτυξη 93%, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει χώρος για καινούργια εταιρικά μοντέλα.
Κοινή παραδοχή όλων ήταν πως το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αναγκάσει ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να βγουν από το καβούκι τους, στρέφοντας τις πωλήσεις τους, αρχικά στην Ευρώπη, και εν συνεχεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως ειπώθηκε, αυτό συνιστά το μεγαλύτερο στοίχημα για να σταματήσει το εμπορικό ισοζύγιο να είναι αρνητικό.
Εκτίμησαν μάλιστα, πως όσο βελτιώνεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τόσο θα αυξάνεται και ο αριθμός των μεγάλων παιχτών που θα έρθουν για να τοποθετηθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, γι’ αυτό και οι εγχώριες επιχειρήσεις θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα εάν θέλουν να λάβουν εγκαίρως μερίδιο αγοράς.