Θετικό κλίμα στο φετινό ΔΝΤ- Τι «μεταφέρουν» οι Έλληνες τραπεζίτες στις αποσκευές τους
- 18/10/2017, 08:19
- SHARE
«Χωρίς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η αξιολόγηση δεν κλείνει», ένα από τα πολλαπλά μηνύματα της φετινής Συνόδου στην Ουάσιγκτον.
Λίλυ Σπυροπούλου
Καλό και αισιόδοξο ήταν το κλίμα της φετινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και για την Ελλάδα, σε γενικό πλαίσιο.
«Είναι η πρώτη φορά, που δεν υπήρξε συγκεκριμένη ανησυχία για κάποιο γεγονός» τόνιζε στο news 24/7gr, ανώτατος τραπεζικός παράγοντας που συμμετείχε στη σύνοδο. «Για παράδειγμα, στην περσινή Σύνοδο υπήρχε διάχυτη ανησυχία για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη, λόγω των εκλογών σε Γαλλία, Ολλανδία, αλλά και λόγω του Brexit. Σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ πιο αισιόδοξη καθώς όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος, είναι αναπτυσσόμενες».
Βέβαια, συμπληρώνει η ίδια πηγή, «οι αγορές είναι ακριβές, λόγω του ότι «έχουν τρέξει» ήδη πολύ. Αυτό, δεν σημαίνει ότι επίκειται διόρθωση, αλλά αντανακλά μία προσγείωση των προσδοκιών σε λελογισμένα επίπεδα.
Στο προσεχές διάστημα, οι κεντρικές τράπεζες, κυρίως των ΗΠΑ, θα αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκιά τους.
Για την Ελλάδα ειδικότερα, υπήρξε αναγνώριση της προσπάθειας που έχει καταβάλει και κοινή παραδοχή, ότι επιτέλους, φαίνεται να βγαίνει από «τη στενωπό». Η μεγάλη εικόνα, είναι θετική, εκτιμούν οι τραπεζίτες που βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον τις προηγούμενες ημέρες. Ομως, στο μικροσκόπιο, υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να λυθούν. Και εκεί είναι που εστιάζει το ΔΝΤ, υιοθετώντας μια πιο «απαισιόδοξη» στάση.
Στο περιθώριο της Συνόδου, οι Ελληνες τραπεζίτες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την κυρία Βελκουλέσκου, που έχει άμεση ενημέρωση για την πορεία των τραπεζών καθώς και με τον επικεφαλής του Ταμείου, τον κ. Τόμσεν (σχετικά έγραψε το news247/gr στις 12/10).
Για άλλη μια φορά, το Ταμείο δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι τα εκκρεμή μέτωπα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της εγχώριας οικονομίας, μπορεί να «χτυπήσουν» μελλοντικά. Οι εκπρόσωποι του Ταμείου εστιάζουν τα προβλήματα τόσο σε θέματα αμιγώς χρηματοπιστωτικά, όπως τα κόκκινα δάνεια και τα capital controls, όσο και σε θέματα της πορείας της οικονομίας (πολύ υψηλή φορολογία και πρωτογενή πλεονάσματα)….
Ομως, σε κάθε περίπτωση – και αυτό επισημάνθηκε με έμφαση, – το θέμα της απαίτησης του ΔΝΤ για τα AQR (αυστηρά τεστ που ενδεχομένως αναδείκνυαν νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες) που κυριάρχησε από το καλοκαίρι και ως τις αρχές του φθινοπώρου, έχει κλείσει οριστικά.
Αρμόδια για το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας, είναι ι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα κρίνει τις ελληνικές τράπεζες στα stress tests που θα διενεργήσει την άνοιξη του 2018. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών, δεν αναμένεται – τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα – να τεθεί θέμα νέων κεφαλαιακών αναγκών.
Ιδια εικόνα φαίνεται να έχουν και οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που ήρθαν σε επαφή με τους Ελληνες τραπεζίτες και που υπέβαλαν ερωτήματα για την πορεία της χώρας και των συστημικών τραπεζών ειδικότερα. Επικράτησε ένα κλίμα αισιόδοξων μάλλον προβλέψεων.
Επιστρέφοντας μόλις χθες από την αμερικανική πρωτεύουσα, οι Ελληνες τραπεζίτες, μετέφεραν τα παραπάνω μηνύματα από τις επαφές τους στο ΔΝΤ, με παγκοσμίους φήμης παράγοντες. Η αίσθηση που αποκόμισαν ήταν θετική για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και ειδικότερα, για το θέμα της κεφαλαιακής τους επάρκειας, που χαρακτηρίζεται υψηλή.
Και αν κάτι συζητήθηκε ευρέως στη φετινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι , αναφορικά με την Ελλάδα, ότι χωρίς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η αξιολόγηση δεν κλείνει!
Η ελληνική πλευρά, ρητά ανταπάντησε, ότι τέλη Νοεμβρίου- αρχές Δεκεμβρίου, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα είναι γεγονός….
Πηγή: news247.gr