Θύελλα αντιδράσεων για το σχέδιο – «βόμβα» του Γιάνη Βαρουφάκη
- 05/07/2016, 13:19
- SHARE
Τι λέει ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών έναν χρόνο μετά – Έως τα τέλη Ιουλίου η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής.
Κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, νέα δραχμή, επιστράτευση υπαλλήλων και εθνικοποίηση της Τραπέζης της Ελλάδος περιελάμβανε μεταξύ άλλων το «Plan B» που εκπονούσε υπό άκρα μυστικότητα από τον Μάρτιο του 2015 η ομάδα Βαρουφάκη, αποκαλύπτει σε βιβλίο του ο Τζέιμς Γκάλμπρειθ, συντονιστής της ομάδας, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Όπως γράφει στο βιβλίο του ο καθηγητής Γκαλμπρέιθ οι τράπεζες θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, ενώ για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα εκτυπώνονταν υποσχετικές.
Υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια αλλά και για τις προμήθειες είχαν οριστεί οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών. Το σχέδιο περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμα και τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Το σχέδιο μπορεί να μην εφαρμόστηκε, αλλά οι νέες αποκαλύψεις έχουν οδηγήσει σε αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
ΝΔ: Επιτακτική η ανάγκη για εξετασταστική
Η αίτηση εξεταστικής παίρνει πλέον νέο περιεχόμενο μετά τις αποκαλύψεις και γίνεται πολιτικά πλέον ακόμα πιο επιτακτική. Αυτή η σκοτεινή περίοδος πρέπει να βγει πλήρως στο φως. Παίχτηκε το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων και αποτέλεσμά της ήταν η φτωχοποίηση δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος στον Σκάι.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις Γκαλμπρέιθ, είπε ότι δείχνουν τι αποφύγαμε, δηλαδή τι θα μπορούσε να έχει συμβεί στη χώρα.
«Η χώρα θα μπορούσε να έχει γίνει μία χώρα της Λατινικής Αμερικής και να ζήσει τη δραματική ιστορία της Βενεζουέλας έτσι στα καλά καθούμενα.
Δηλαδή η χώρα είχε αρχίσει να αλλάζει κλίμα, να ανακάμπτει, να βλέπει προς την έξοδο από το Μνημόνιο από το 2014 και μετά, το 2014 ήταν ένα έτος στροφής, και όχι απλώς ξαναγυρίσαμε χρόνια πίσω, μπήκαμε βαθιά στο Μνημόνιο», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.
«Όχι απλώς έχουμε παραδώσει την εθνική μας κυριαρχία πλήρως πια. Όχι μόνο έχουμε αναλάβει ένα κόστος λόγω της κακής διαπραγμάτευσης, το οποίο το μετρούν σε πολλά δισεκατομμύρια, σε δεκάδες δισεκατομμύρια, με διαφόρους μεθόδους, βλέπω πολλές μεθόδους υπολογισμού του κόστους της διαπραγμάτευσης, εδώ, ο κ. Regling του ESM που μας έχει δανείσει μίλησε για 100 δισεκατομμύρια τουλάχιστον κόστος διαπραγμάτευσης, αλλά εδώ βλέπουμε και ζητήματα ελευθεριών και δημοκρατίας», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, για να καταλήξει:
«Διότι δεν εθνικοποιείς την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν αλλάζεις νόμισμα, δεν επιβάλεις αλλαγή του νομίσματος των καταθέσεων έτσι απλά με μία νομική πράξη, εδώ η κοινωνία θα γινόταν κόλαση, θα είχαμε προβλήματα βίας, προβλήματα στοιχειωδών ελευθεριών και όλα αυτά λέγονται με μία απίθανη ελαφρότητα».
Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην αποκάλυψη του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά ότι τον Φεβρουάριο του 2015 η εισήγηση Βαρουφάκη ήταν η νέα τότε Κυβέρνηση να ακολουθήσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά.
«Αντιθέτως, μας λέει σήμερα δημοσίευμα ότι ο κ. Παπάς και ο κ. Κοτζιάς μαρτυρούν ότι το Φεβρουάριο του 2015 ο κ. Βαρουφάκης ήθελε να συνεχίσει τη δική μας την πολιτική και μετά πήγε στο άλλο άκρο».
Δείτε τα βίντεο
Συζήτηση για την εξεταστική μέχρι τέλη Ιουλίου
Έως τα τέλη Ιουλίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, ο οποίος έκανε παράσταση διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας υποβάθμιση και απαξίωση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης, μετά από συνεννόηση που θα έχει με την κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί και η ημερομηνία για τη συζήτηση.
Παράλληλα, τόνισε ότι για θέματα που μπορούν να συζητηθούν και να δίνονται λύσεις δεν πρέπει να υπάρχουν πολιτικές εντάσεις χωρίς νόημα, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΝΔ.
Ο «φόρος τιμής» Βαρουφάκη στο «ΟΧΙ»
Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015, ο τότε υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιάνης Βαρουφάκης, δημοσιεύει σήμερα στην προσωπική του ιστοσελίδα αλλά και στο site του DiEM25μια ανακοίνωση σαν «φόρο τιμής» στο ΟΧΙ.
Ανακαλεί τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει τότε. «Το ΟΧΙ αυτό είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στη δημοκρατική Ευρώπη» και στέκεται εκ νέου στην ανάγκη σύστασης ενός νέου πολιτικού φορέα.
«Η απαίτηση για μια βιώσιμη Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν θα καταστρατηγεί τη λαϊκή βούληση, πρέπει να διέλθει μέσα από τον επίπονο, αλλά ελπιδοφόρο, δρόμο του ΟΧΙ εναντίον της αυταρχικής ΤΡΟΙΚΑ και της βάναυσης πολιτικής των Βρυξελλών», αναφέρει και συνεχίζει:
«Η ιδέα του Diem25 γεννήθηκε την ώρα που η Άνοιξη της Αθήνας συνθλιβόταν, με την πραξικοπηματική απόρριψη της λαϊκής ετυμηγορίας που ακύρωσε έμπρακτα τη δημοκρατικά εκφρασμένη βούληση.
Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου αποτελεί ορόσημο για το Κίνημα που τάσσεται υπέρ της Δημοκρατίας στην Ευρώπη αλλά και για το DiEM25, που οφείλει την ύπαρξή του στις ενθουσιώδεις και ανεξίτηλα χαραγμένες στιγμές εκείνης της μέρας».