Θύελλα αντιδράσεων κατά Τουσκ για το μεταναστευτικό
- 13/12/2017, 10:17
- SHARE
Αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ έχει προκαλέσει η ανακοίνωση - βόμβα του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ έχει προκαλέσει η ανακοίνωση – βόμβα του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με προσχέδιο επιστολής του κ. Τουσκ, ο πολωνός αξιωματούχος θα πει στους ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη Σύνοδο της Πέμπτης, ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να εγκαταλειφθούν.
Την αντίθεσή της στην πρόταση Τουσκ εξέφρασε η Ελλάδα σε μια περίοδο που οι αφίξεις προσφύγων έχουν αυξηθεί στα νησιά, ενώ η εικόνα στους καταυλισμούς μαρτυρά το μέγεθος του προσφυγικού δράματος.
Η πολιτική των ποσοστώσεων στο προσφυγικό υιοθετήθηκε από την ΕΕ ώστε να καταμερίζεται ισοδύναμα το βάρος της κρίσης. Η Πολωνία, η χώρα του Τουσκ, δεν έχει κρύψει ωστόσο την υποστήριξή της στην πολιτική των κλειστών συνόρων.
Δεν χτίζουμε μία Ευρώπη – φρούριο
«Απαράδεκτη» και «αντιευρωπαϊκή» χαρακτήρισε ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος την πρόταση που αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες της ΕΕ για την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο προσφυγικό.
«H θέση μου είναι σαφέστατη. Το έγγραφο του Τουσκ είναι απαράδεκτο. Είναι αντι-ευρωπαϊκό και αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί» ανέφερε ο κ.Αβραμόπουλος, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.
Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι ο ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υποστηρίζει «την ευρωπαϊκή ενότητα και τις αρχές». «Αυτό το κείμενο υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ, την αλληλεγγύη.
“Χωρίς αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός ο όρος αναφέρεται στα ιδρυτικά κείμενα των Συνθηκών” υπογράμμισε ο κ.Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι η ευθύνη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να αναλαμβάνεται από μεμονωμένα κράτη-μέλη, αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα.
«Η επιτυχία στη διαχείριση της κρίσης είναι αποτέλεσμα της κοινής δράσης και των κοινών μας προσπαθειών, των οργανισμών και όλων των κρατών-μελών» υπογράμμισε ο Έλληνας επίτροπος, ενώ επισήμανε ότι δεν θα πρέπει μπορεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων να αντικαταστήσει την προστασία των προσφύγων.
«Είναι νομική και ηθική μας υποχρέωση. Δεν χτίζουμε μια Ευρώπη-φρούριο» επισήμανε, ενώ διαφώνησε με την άποψη ότι η μετεγκατάσταση δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς πάνω από 32.000 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί, και μάλιστα πάνω από το 90% των επιλέξιμων.
Καταλήγοντας ο επίτροπος για τη Μετανάστευση έστειλε μήνυμα στα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι «δεν μπορεί να υπάρχει αλληλεγγύη αλά καρτ» και ότι «χρειάζεται να σφυρηλατήσουμε ενότητά μας και όχι να ενισχύουμε αντιευρωπαϊκές τοποθετήσεις».
Σθεναρή αντίθεση από Γαλλία-Ιταλία
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση των εκπροσώπων των κρατών-μελών (Sherpa), την Δευτέρα, υπήρξε σθεναρή αντίσταση και έντονες αντιδράσεις στην πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι μόνες χώρες που επιθυμούν την κατάργηση ποσοστώσεων είναι όσες ήδη δεν εφαρμόζουν τον κανονισμό που υιοθέτησε η Κομισιόν, δηλαδή, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία.
Οι εντονότερες αντιδράσεις προήλθαν από Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία και Γαλλία. Σε περίπτωση που εγκριθεί αυτή η πρόταση, η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με τη «μονιμοποίηση» χιλιάδων προσφύγων στο έδαφός της.
Το προσφυγικό θα συζητηθεί την Πέμπτη το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής, στο δείπνο των ηγετών. Δεν αναμένεται να υπάρξει, πάντως, αλλαγή στους υφιστάμενους κανόνες.