Τι αγοράζεις με την «χασούρα» του αμερικανικού shutdown;
- 24/10/2013, 09:00
- SHARE
Μερικά από τα πιθανά και απίθανα πράγματα που αγοράζεις με τα 24 χαμένα δισεκατομμύρια από το πρόσφατο «λουκέτο» στις ΗΠΑ.
Θρίλερ σε sequel ήταν και πάει! Κράτησε 16 ολόκληρες ημέρες. Και σύμφωνα με την Standard and Poor’s, το «λουκέτο» στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ συρρίκνωσε τουλάχιστον κατά 0,6% τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά το τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2013. Με πιο απλά λόγια, στοίχισε περί τα 24 δισ. δολάρια στην αμερικανική οικονομία!
Κι επειδή τα λεφτά είναι πολλά, το Foreign Policy είχε μία φαεινή ιδέα να εντοπίσει πιθανούς κι απίθανους τομείς, όπου το αστρονομικό αυτό ποσό θα μπορούσε κατά το δοκούν να αξιοποιηθεί, αντί να γίνει «αέρας»:
150 F-35: «στολίδι» στο ακριβότερο σήμερα εξοπλιστικό πρόγραμμα του αμερικανικού Πενταγώνου, κοστίζει έκαστο 159 εκατ. δολ.
Twitter: αναλυτές εκτιμούν ότι η αξία του διάσημου ιστότοπου κοινωνικής διαδικτύωσης έχει ξεπεράσει -εν όψει και της εισόδου του στο χρηματιστήριο- τα 20 δισ. δολ.
Διαβάστε ακόμη: «Βαθιά τραυματισμένη» η οικονομία των ΗΠΑ από την πρόσφατη κρίση
5 Large Hadron Colliders: πρόκειται για τους ισχυρότερους επιταχυντές σωματιδίων, που κατέστησαν εφικτή την ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς, γνωστότερου ως «σωματίδιο του Θεού». Το κόστος εκάστου επιταχυντή LHC είναι 4,75 δισ. δολ για την κατασκευή του και 1 δισ. δολ. ετησίως για τη λειτουργία του.
13 εβδομάδες πολέμου στο Αφγανιστάν: στο οικονομικό έτος 2013, οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι δαπάνησαν περί τα 91,5 δισ. δολ στα μέτωπα του αφγανικού πολέμου. Σε εβδομαδιαία βάση, το κόστος «μεταφράζεται» σε 1,76 δισ. δολ.
Ο… μισός Γουόρεν Μπάφετ: για την ακρίβεια, λίγο λιγότερο από τον μισό, καθώς η περιουσία του «γκουρού» των επενδύσεων αγγίζει τα 58,5 δισ. δολ.
Διαβάστε ακόμη: Ομπάμα: «Ουδείς κερδισμένος από αυτήν την κρίση»
Η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ: ολόκληρο το ΑΕΠ της κεντρο-αμερικανικής χώρας ήταν πέρυσι 23,86 δισ. δολ
Η οικονομία της Ισλανδίας, εις διπλούν(!): το ΑΕΠ της για το 2012 ήταν μόλις 13,66 δισ. δολ.
2 αεροπλανοφόρα: το πιο πρόσφατο «κομμάτι» στις ΗΠΑ, το CVN 78, κοστίζει 12,8 δισ. δολ.
6 Πύργοι της Ελευθερίας: έξι φορές δηλαδή το κτίριο που θα αντικαταστήσει τους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, το οποίο θεωρείται μέχρι στιγμής η ακριβότερη διεθνώς κατασκευή. Μόνον για την ανέγερσή του, απαιτούνται 3,8 δισ. δολ.
16 Μπουρτζ Χαλίφα: πρόκειται για το υψηλότερο -προς το παρόν- κτίριο στον πλανήτη, που δεσπόζει στο Ντουμπάι και λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους του (1,5 δισ. δολ.) φαντάζει «ευκαιρία» μπροστά στον Πύργο της Ελευθερίας made in USA.
9 πολυετείς αποστολές εξερεύνησης του Άρη: το συνολικό κόστος των αποστολών Mars Curiosity Rover και Science Lab mission (συμπεριλαμβανομένων της κατασκευής, εκτόξευσης, προσεδάφισης και εξερεύνησης) φθάνει τα 2,5 δισ. δολ.
Διαβάστε ακόμη: Στο χαμηλότερο επίπεδο πενταετίας η ανεργία στις ΗΠΑ
14% του σχεδίου Μάρσαλ: όχι του νέου -που περιμένουμε πώς και πώς στον ευρωπαϊκό νότο- αλλά των 17,6 δισ. δολ που οι ΗΠΑ έδωσαν το 1948 στην Ευρώπη για να ξανασταθεί στα πόδια της, μεταπολεμικά. Με πληθωριστική αναπροσαρμογή, το ποσό αυτό αγγίζει σε σημερινά δεδομένα τα 169,59 δισ. δολ.
100 εξαγορές της Λουιζιάνα: το 1803, οι ΗΠΑ πλήρωσαν 15 εκατ. δολ. στη Γαλλία για την προσάρτηση των εδαφών της Λουιζιάνα. Δύο αιώνες μετά, η πληθωριστική «μετάφρασή» του ποσού είναι στα 226 εκατ. δολ.
15 Παλάτια του Μπάκιγχαμ: πέρυσι, η επίσημη κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας αποτιμήθηκε από την εγχώρια Nationwide Building Society στα 1,56 δισ. δολ.
1,75 τεχνητά νησιάκια στο Ντουμπάι: το φημισμένο «The World» με τα 300 υπερπολυτελή τεχνητά νησιάκια χτίζεται… μετ’ εμποδίων στα ανοιχτά του εμιράτου, σε ένα εγχείρημα κόστους 14 δισ. δολ.
Διαβάστε ακόμη: Και επίσημα η πρώτη γυναίκα στο «τιμόνι» της Fed
Έναν πυρηνικό αντιδραστήρα σύντηξης (όταν γίνει): θεωρείται το «Άγιο Δισκοπότηρο» στην παραγωγή ενέργειας και το «αναζητούν» εναγωνίως επιστήμονες σε Αμερική και Ευρώπη. Οι πιο αισιόδοξοι προβλέπουν ότι, σε 15 χρόνια από τώρα, μπορεί να καταστεί δυνατή η κατασκευή του έναντι 20 δισ. δολ.
5% του Starship Enterprise: ναι, του γνωστού από το κινηματογραφικού Star Trek, που -συνυπολογιζόμενων της πρώτης ύλης, των εργατικών, των computers, των όπλων, των κινητήρων και του πληρώματος- θα μπορούσε να φθάνει θεωρητικά σε κόστος τα 479 δισ. δολ.
0.000000028% του Death Star: το Enterprise βέβαια φαντάζει ευκαιρία μπροστά στην διαστημική βάση της σατανικής Galactic Empire, επίσης του Star Trek. Εάν υπήρχε, αυτή θα κόστιζε, σύμφωνα με υπολογισμούς οικονομολόγων στο πανεπιστήμιο Lehigh, -κρατηθείτε (!)- 852 επτακισεκατομμύρια δολ. Τουτέστιν: 852.000.000.000.000.000.000.000.000 !!!
15 Iron Man: φουλ κομπλέ -με την πανοπλία, τους κινητήρες, τα όπλα και τα… ακριβά γούστα του- ο κινηματογραφικός ήρωας θα στοίχιζε ως μονάδα (εάν βέβαια υπήρχε) 1,6 δισ. δολ.
Διαβάστε ακόμη: Λαγκάρντ: Αργή η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας
120 Διαμάντια της Ελπίδας: πρόκειται για το σούπερ γαλάζιο διαμάντι των 45,52 καρατίων, το διασημότερο παγκοσμίως, γνωστό και ως Hope Diamond, αποτελεί κεντρικό «κομμάτι» στη συλλογή του μουσείου φυσικής ιστορίας Smithsonian στην Ουάσιγκτον και η αξία του αγγίζει τα 200 εκατ. δολ.
Το ½ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου: εάν λάβει κανείς υπόψη του όλο τον τότε κατασκευαστικό «παροξυσμό» στην Κίνα -επεκτάσεις αεροδρομίου, αθλητικά στάδια, ξενοδοχεία κλπ- το κόστος των Αγώνων άγγιξε τα 42 δισ. δολ.
Δύο Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου: πιο… σφιχτοχέρηδες από τους Κινέζους, οι Βρετανοί πλήρωσαν πέρυσι για την δική τους Ολυμπιάδα 14,43 δισ. δολ
Μέρος του διαστημικού προγράμματος Apollo: πριν από δύο δεκαετίες, η προσπάθεια των Αμερικανών να στείλουν ανθρώπους στο φεγγάρι κόστισε 25,4 δισ. δολ. Με τα σημερινά δεδομένα, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 150 δισ. δολ.