Τι αγοράζουν οι Κινέζοι στην Ελλάδα: Tα ακίνητα, οι βιομηχανίες τροφίμων και τα μέταλλα
- 18/04/2018, 13:39
- SHARE
Από το 2004-2017 οι Κινέζοι έχουν επενδύσει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά. Πού βάζουν τα χρήματά τους.
Στα χρόνια της κρίσης, που η χώρα έψαχνε εναγωνίως νέες πηγές χρηματοδότησης, ελάχιστοι ήταν οι επενδυτές που έβαλαν πραγματικά το χέρι στην τσέπη και προχώρησαν στην υλοποίηση έργων, ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας και αναβαθμίζοντας παράλληλα την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Η πιο εμβληματική επένδυση που πήρε «σάρκα και οστά» ήταν η τοποθέτηση της κινεζικής COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, με τη διοίκηση της να εκτιμά ότι φέτος θα αρχίσει να δρέπει τους καρπούς των προσπαθειών της.
Όπως μαρτυρούν τα πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, από το 2004 έως και το 2017, από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ (μέσω του οποίου κυρίως διακινούνται κινεζικά κεφάλαια εκτός Κίνας) έχουν συνολικά εισρεύσει στην Ελλάδα Καθαρές Άμεσες Επενδύσεις άνω του 1,4 δισ. Ευρώ. Το ποσό αυτό είναι, σύμφωνα με στελέχη της Enterprise Greece υποεκτιμημένο, δεδομένου ότι αρκετά κινεζικά κεφάλαια επενδύονται και μέσω άλλων χωρών, όπως συνέβη στην περίπτωση εξαγοράς του 24% του ΑΔΜΗΕ από την κινεζική εταιρεία StateGrid, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω της αγγλικής εταιρείας State Grid Europe Ltd και εμφανίζεται στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ως επένδυση από το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Οι προοπτικές για επενδύσεις από την Κίνα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες. Η επενδυτική παρουσία της Κίνας στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς και με ταχείς ρυθμούς. Η Ελλάδα, έχοντας σημαντικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα έχει ήδη καταφέρει να προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις στους τομείς των διεθνών μεταφορών, της ενέργειας και των ακινήτων» επισημαίνει η Enterprise Greece.
Ο βασικός λόγος που η κρίση δεν επηρέασε αρνητικά τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Κίνας, ήταν το γεγονός ότι την περίοδο που η χώρα μας βρισκόταν σε ύφεση, η Κίνα ανέπτυσσε την εξωτερική της πολιτική, σε μια προσπάθεια να σπάσει το τείχος προστατευτισμού και τον απομονωτισμό της, θέτοντας τις βάσεις για το «δρόμο του μεταξιού».
«Η Κίνα ακολουθεί μία επιθετική εμπορική πολιτική. Τα προηγούμενα χρόνια κατέγραφε ανάπτυξη 12% και τώρα τρέχει με ρυθμούς 6,5% έως 7%. Δεν είχαμε μείωση των εμπορικών συναλλαγών. Ωστόσο, αυτό που παρατηρήθηκε ήταν η αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα, η οποία δυστυχώς δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση εξαγωγών ελληνικών προϊόντων προς την κινεζική αγορά» τονίζει στο fortunegreece.com ο Πρόεδρος του Ελληνο-κινεζικού οικονομικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής της Eurochinese Development P.C., Φώτης Προβατάς.
Σε ότι αφορά το διμερές εξωτερικό εμπόριο μεταξύ Ελλάδας – Κίνας οι εξαγωγές προς τη χώρα του «Κόκκινου Δράκου» διαμορφώθηκαν σε 474 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ανήλθαν σε 2,719 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος επισημαίνει πως, από την εποχή του Μάρκο Πόλο μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα εξακολουθεί και στέλνει προϊόντα όπως λάδι, κρασί, μέλι, βότανα, αλλά και επεξεργασμένα προϊόντα διατροφής. Βασικοί ανταγωνιστές παραμένουν οι Ιταλοί, Γάλλοι, Ισπανοί, και οι Πορτογάλοι, διότι έχουν παρουσία στην Ασία, ως αποικιακές δυνάμεις, εκατοντάδες χρόνια, γεγονός που τους έχει επιτρέψει να χτίσουν ένα ισχυρό brand name.
«Οι κινέζοι αγαπούν ιδιαίτερα την υγιεινή διατροφή και η αστική τάξη, που προσέχει τον τρόπο ζωής της, αποτελεί μια αγορά με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, αφού ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια».
Την ίδια ώρα ιδιαίτερη ζήτηση καταγράφεται και για το ελληνικό μάρμαρο, το οποίο θεωρείται ανώτερης ποιότητας, με τους ευκατάστατους Κινέζους να το χρησιμοποιούν κατά κόρον στα κτίσματα τους. Άλλωστε, όπως δείχνουν τα στοιχεία των εξαγωγών, οι οποίες το 2017 ανήλθαν σε 400 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 40% σε σχέση με το 2016, σχεδόν τα 200 εκατ. ευρώ προήλθαν από την εξαγωγή μαρμάρου!
Έλληνες πλοιοκτήτες και startups τεχνολογίας στην Κίνα
Η αλήθεια είναι πως ελάχιστοι μπορούν να επενδύσουν στην Κίνα. Ένας από τους λόγους είναι ότι υποχρεώνονται από το κινεζικό κράτος να δίνουν την τεχνογνωσία τους και ότι τους επιτρέπεται να διατηρούν μονάχα το 49% του μετοχικού κεφαλαίου και όχι την πλήρη κυριότητα, καθώς ο πλειοψηφούν μέτοχος θα πρέπει να είναι κάποια κρατική ή ιδιωτικών συμφερόντων, κινεζική εταιρεία.
Ωστόσο, έντονη είναι η παρουσία των Ελλήνων πλοιοκτητών δεδομένου ότι ναυπηγούν τα πλοία τους στην Κίνα, απολαμβάνοντας παράλληλα ισχυρές δανειακές χορηγήσεις από τις κινεζικές τράπεζες. Oι κινέζοι το ανταποδίδουν στους Έλληνες πλοιοκτήτες, μεταφέροντας τα εμπορεύματα τους με ελληνικά πλοία. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, οι κινεζικές τράπεζες China Development Bank, EXIM Bank και ICBC έχουν διαθέσει άνω των 2 δισ. $ σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, μεταξύ 2009 και 2017.
Επιπρόσθετα, ένας άλλος κλάδος με σημαντική προοπτική είναι εκείνος της τεχνολογίας, καθώς υπάρχουν αρκετές ελληνικές εταιρείες, μικρές κυρίως σε μέγεθος, που διαπρέπουν στο κομμάτι του software.
Η Golden Visa, το Airbnb, και η εξαγορά βιομηχανιών τροφίμων
Στην Ελλάδα, μέσα σε μία τριετία, ο αριθμός των Κινέζων τουριστών εκτοξεύθηκε από 30.000 σε 250.000, με την κινεζική κυβέρνηση να έχει επισήμως δεσμευτεί πως τα επόμενα δύο χρόνια θα στείλει 1,5 εκατομμύριο τουρίστες κρουαζιέρας. «Η αγοραστική δύναμη των Κινέζων τουριστών είναι μεγάλη εάν αναλογιστεί κανείς ότι ξοδεύουν τρεις φορές περισσότερο από τον μέσο αμερικανό τουρίστα» λέει ο κ. Προβατάς.
Μιλώντας για την golden βίζα τονίζει πως συνιστά μία τεράστια πρόκληση, με σημαντικά έσοδα για το κράτος, που ως χώρα δεν την έχουμε διαχειριστεί σωστά και δεν την έχουμε προωθήσει.
Βάσει δε των στοιχείων Απριλίου 2018, που έδωσε στη δημοσιότητα η Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Κίνα έρχεται πρώτη με 1.117 άδειες διαμονής επενδυτών ακινήτων. Σχετικά δε με τον αριθμό χορήγησης αδειών διαμονής σε Κινέζους επενδυτές-αγοραστές ακινήτων κατ’ ετος, το 2014 χορηγήθηκαν 155 άδειες διαμονής, το 2015 203 άδειες, το 2016 290 άδειες και το 2017 435 άδειες διαμονής, ενώ εντός 2018 έχουν ήδη εκδοθεί 34 άδειες. Αν προστεθούν σε αυτές και οι άδειες των μελών της οικογένειας των επενδυτών – αγοραστών ακινήτων τα νούμερα διαμορφώνονται ως εξής: 306 άδειες διαμονής το 2014, 476 το 2015, 756 το 2016 και 1179 άδειες διαμονής το 2017 και ήδη 82 νέες άδειες εντός 2018. Συνολικά 2799 άδειες διαμονής σε κινέζους επενδυτές και μέλη της οικογένειάς τους.
Οι πέντε πρώτες περιοχές σε αριθμό αδειών διαμονής σε Κινέζους επενδυτές – αγοραστές ακινήτων και τα μέλη της οικογένειάς τους είναι οι εξής:
• Πειραιάς 1.006 άδειες
• Αθήνα 987 άδειες
• Παλλήνη 591 άδειες
• Χανιά 113 άδειες
• Ερμούπολη 52 άδειες
Πρόσθεσε πως οι Κινέζοι επενδύουν σήμερα σε κατοικίες στην Ελλάδα, όχι για να μείνουν οι ίδιοι, αλλά για να είναι σε θέση να τις εκμεταλλευτούν οικονομικά. Όλο και περισσότερα κτίρια αγοράζονται για τη δημιουργία συγκροτημάτων μικρών κατοικιών, τα οποία υπάγονται στην λογική του airbnb. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ένα σημαντικό κεφάλαιο που αλλάζει τα δεδομένα στην ελληνική κτηματαγορά. Ακίνητα που τα τελευταία χρόνια λίμναζαν, βρίσκουν επιτέλους αγοραστές. Παράλληλα, ενδιαφέρον εκφράζεται για τις μικρές και μεσαίες βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων, αλλά και για τα λατομεία.
Στα άμεσα σχέδια του Ελληνο-κινεζικού Οικονομικού Συμβουλίου είναι η ανάπτυξη του υφιστάμενου δικτύου, εντός της ελληνικής αγοράς, αυξάνοντας των αριθμό των μελών του, μέχρι το τέλος του 2018, σε 300 από 170 που είναι σήμερα.
Την ίδια ώρα, σε κάποιες μεγάλες πόλεις όπως είναι η Σαγκάη και το Πεκίνο, γίνονται διερευνητικές επαφές για να στήσουν παραρτήματα που θα βοηθούν τους Έλληνες επιχειρηματίες. Από το κινέζικο κράτος τους παραχωρούν όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό, κτηριακό και τεχνολογικό, μένει ωστόσο να βρεθούν από ελληνικής πλευράς οι πόροι συντήρησης κτιρίων και προσωπικού, με τον κ. Προβατά να εκτιμά πως σε δύο χρόνια από τώρα θα έχει γίνει πραγματικότητα.
Τέλος μέσα στο 2018 θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις για τους νέους δρόμους του μεταξιού και τις ανάγκες των επιχειρηματιών, ενώ θα υπάρξουν 4 επιχειρηματικές αποστολές στη Σαγκάη, το Σενζέν, το Τζιντάο, και το Πεκίνο.