Τι ακολουθεί στις αγορές μετά το ξεπούλημα της Apple από την Berkshire του Μπάφετ;
- 23/04/2025, 11:00
- SHARE

Όταν ο Warren Buffett φιλοξενήσει το «Woodstock του Καπιταλισμού» σε έντεκα μέρες από σήμερα, θα έχει αντικαταστήσει ένα ενοχλητικό ερώτημα με ένα άλλο.
Η Berkshire Hathaway διαθέτει σήμερα περισσότερα μετρητά από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στην ιστορία — περίπου 318 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών έχει συγκεντρωθεί με τον παραδοσιακό τρόπο: μέσω σταθερών εσόδων από τις θυγατρικές της εταιρείας και τις επενδύσεις της.
Η διαδικασία αυτή επιταχύνθηκε την περασμένη χρονιά, όταν η Berkshire προχώρησε σε σημαντικές ρευστοποιήσεις, κυρίως πωλώντας μετοχές της Apple. Αυτό το τεράστιο επενδυτικό στοίχημα, που ξεκίνησε το 2016, είχε προκαλέσει ανησυχία σε μερίδα επενδυτών.
Σήμερα, με την Apple να έχει χάσει περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια από την αξία της —δηλαδή το ένα τέταρτο από το υψηλό του Δεκεμβρίου— ο Buffett αποδεικνύεται εξαιρετικά διορατικός.
Αλλά είναι αυτή η τεράστια ρευστότητα μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου; Σκοπεύει ο Buffett να προχωρήσει σε μαζικές αγορές τώρα που διαφαίνεται μια πτωτική αγορά; Μήπως προέβλεψε ότι οι εμπορικές εντάσεις και οι δασμοί θα προκαλέσουν τέτοιο χάος, ώστε η Berkshire να βγει και πάλι ενισχυμένη, διασώζοντας ισχυρές εταιρείες —όπως έκανε στη χρηματοπιστωτική κρίση;
Πρώτα όμως, ας δούμε γιατί πιθανώς πούλησε. Η συμμετοχή της Berkshire στην Apple, που άρχισε να χτίζεται το 2016 και είχε ήδη προκαλέσει προβληματισμό, είχε φτάσει σε τεράστιες διαστάσεις — πιθανόν η πιο κερδοφόρα τοποθέτηση στην ιστορία της εταιρείας σε μία μόνο μετοχή.
Όταν ξεκίνησε τις πωλήσεις, η Berkshire είχε λογιστικά κέρδη περίπου 110 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές του Buffett αμφισβήτησαν μια τοποθέτησή του σε υπερτιμημένη μετοχή. Μεταξύ 1988 και 1994, η Berkshire πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη τότε επενδυτική της κίνηση αγοράζοντας μετοχές της Coca-Cola.
Ως το 1998, η αξία της επένδυσης είχε δεκαπλασιαστεί και η μετοχή διαπραγματευόταν 45 φορές τα κέρδη της. Ο ίδιος αργότερα παραδέχτηκε πως μετάνιωσε που δεν μείωσε την έκθεσή του. «Ήταν μια πραγματικά εξαιρετική επιχείρηση, αλλά διαπραγματευόταν σε εντελώς παράλογη τιμή», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Ο Buffett έχει εκφραστεί με ανάλογο θαυμασμό για την Apple και τον CEO της, Tim Cook, ωστόσο η εμπειρία του με την Coca-Cola πιθανότατα επηρέασε τη σκέψη του αυτήν τη φορά.
«Θα μου έκανε εντύπωση αν δεν του ήρθε στο μυαλό», λέει ο Adam J. Mead, διαχειριστής κεφαλαίων στο Νιου Χάμσαϊρ και συγγραφέας του The Complete Financial History of Berkshire Hathaway.
Με τις αγορές σε αστάθεια και την ύφεση να παραμένει πιθανή, η τεράστια ρευστότητα της Berkshire λειτουργεί καθησυχαστικά για τους επενδυτές της. Μάλιστα, φέτος η απόδοσή της ξεπέρασε εκείνη του δείκτη S&P 500 κατά σχεδόν 25 ποσοστιαίες μονάδες.
Το ερώτημα όμως παραμένει: Πότε και πώς θα επενδυθούν αυτά τα κεφάλαια; Η απάντηση δεν είναι απλή. «Το πεδίο ευκαιριών του είναι περιορισμένο», εξηγεί ο Alex Morris, συγγραφέας του επενδυτικού newsletter και του βιβλίου Buffett and Munger Unscripted.
Με την κεφαλαιοποίηση της Berkshire να ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, απαιτείται μια πολύ μεγάλη επένδυση για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο.
Το 2009, η εταιρεία προχώρησε στη μεγαλύτερη εξαγορά της ιστορίας της, αποκτώντας τη σιδηροδρομική εταιρεία Burlington Northern Santa Fe έναντι 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα, αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε λιγότερο από το ένα δέκατο του ταμείου της και μόλις στο 2,5% της συνολικής της αξίας.
Ο Morris εκτιμά δύο πιθανές κινήσεις: πλήρης εξαγορά της Coca-Cola ή της American Express, και μετατροπή τους σε ιδιωτικές εταιρείες. Αυτό θα κόστιζε περίπου 280 και 130 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.
Τι θα συμβεί, όμως, αν παρουσιαστούν νέες ευκαιρίες, παρόμοιες με εκείνες των επενδύσεων σε κολοσσούς όπως η Goldman Sachs, η Bank of America και η Dow Chemical κατά την κρίση του 2008;
«Θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερες σε μέγεθος για να έχουν ουσιαστική επίδραση», απαντά ο Morris.
Μια πιο ανησυχητική ερμηνεία για τη διατήρηση τέτοιας ρευστότητας είναι ότι ο Buffett γνωρίζει κάτι για την πληγείσα από τους δασμούς οικονομία που οι υπόλοιποι αγνοούν — και ίσως αυτό είναι αλήθεια.
«Λαμβάνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο από τις δεκάδες εταιρείες που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του», επισημαίνει ο Mead.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι προβλέπει απαραίτητα καταστροφή.
Απλώς δείχνει ότι οι λίγες μετοχές που αξίζουν σήμερα δεν έχουν ακόμη φτάσει σε ελκυστικές αποτιμήσεις — ούτε καν η ίδια η Berkshire Hathaway.
Και καθώς τα έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού Δημοσίου προσφέρουν πλέον κάποια απόδοση, πληρώνεται για να περιμένει. Ο Buffett ήξερε πότε να πουλήσει αυτή τη φορά. Το δύσκολο κομμάτι τώρα είναι να αποφασίσει πότε —και τι— θα αγοράσει.