Τι απαντά η Attica Bank για την υπόθεση των δανείων του Παύλου Πολάκη

Τι απαντά η Attica Bank για την υπόθεση των δανείων του Παύλου Πολάκη
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης (Κ) συμμετέχει στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων που συνεδριάζει με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Διατύπωση γνώμης, σύμφωνα με το ν.3918/2011, όπως ισχύει, μετά από ακρόαση του προτεινόμενου, από τον Υπουργό Υγείας, για διορισμό στη θέση του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), κ. Βασίλειου Πλαγιανάκου και το ν. 3730/2008, όπως ισχύει, μετά από ακρόαση του προτεινόμενου, από τον Υπουργό Υγείας, για διορισμό στη θέση του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), κ. Ιωάννη Μαλέμη, σε συνδυασμό με τα άρθρα 32 παρ. 5 και 49Α του Κανονισμού της Βουλής", στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, Αθήνα Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Με ανακοίνωσή της η τράπεζα κάνει λόγο για στοχοποιημένα δημοσιεύματα και τονίζει ότι τα δάνεια χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών.

 

«Αναφορικά με στοχοποιημένα δημοσιεύματα για δάνεια προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας [σσ Παύλο Πολάκη], η Attica bank ενημερώνει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια (συνολικού ποσού 100 χιλ. ευρώ) αφορούσαν δύο (2) τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα, που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Attica Bank και σημειώνει: «Η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο ευρύ κοινό και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας».

«Η Attica Bank, κατά το έτος 2018 μέχρι και σήμερα, έχει χορηγήσει ικανό αριθμό και παρομοίου ύψους τέτοια δάνεια σε φυσικά πρόσωπα, όπως δε προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, παρόμοια δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγήσει και άλλες συστημικές Τράπεζες», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Η Attica Bank επισημαίνει ότι από την ανάληψη της παρούσας Διοίκησης, η Τράπεζα εξυγιαίνεται συνεχώς έχοντας αυξήσει σημαντικά το ύψος των καταθέσεών της, μειώσει στο ελάχιστο τον δανεισμό της από τον ELA, μειώσει σημαντικά το λειτουργικό της κόστος και επιτύχει, προ φόρμα, συνολικό δείκτη φερεγγυότητας 16,2% και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 35% (έναντι του μέσου όρου των λοιπών Τραπεζών που κυμαίνεται στο 40%)».

«Είναι λοιπόν άδικη η στοχοποίηση της Attica Bank, η οποία εξυγιασμένη μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας κατά το δυνατόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες με όρους ελεύθερης αγοράς και στο μέτρο της τραπεζικής πρόνοιας», καταλήγει η ανακοίνωση της τράπεζας.

Πλήρης κάλυψη Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η Νέα Δημοκρατία και τα Μέσα που τη λιβανίζουν στοχοποιούν τον Παύλο Πολάκη, επειδή πήρε δάνειο, όπως σχεδόν η μισή Ελλάδα, βάζοντας υποθήκη το σπίτι του», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη.

«Αν έπαιρνε μίζες ή αντί να βάλει υποθήκη την οικία του κάποιος επιχειρηματίας του χάριζε το σπίτι στο οποίο διαμένει, η κ. Σπυράκη, η οποία στο τελευταίο πόθεν έσχες έχει δηλώσει υπόλοιπο δανείων 713.000 ευρώ, ίσως να μην είχε πρόβλημα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Ο κ. Πολάκης ούτε μίζες πήρε ούτε καμία offshore έδωσε 800.000 ευρώ στην εταιρεία της συζύγου του, όπως στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, ούτε πήρε θαλασσοδάνειο για τον Κήρυκα Χανίων και έκανε σκανδαλώδη ρύθμιση, αφού για 11 χρόνια δεν είχε αποπληρώσει ούτε ένα ευρώ, όπως έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ. Η ΝΔ οφείλει να συμβιβαστεί επιτέλους με την πραγματικότητα, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Ερώτηση Γεωργιάδη στη βουλή

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, με την οποία ζητά να δοθούν διευκρινήσεις στη Βουλή σχετικά με το δάνειο του Παύλου Πολάκη.

Ο κ. Γεωργιάδης ζητά, μεταξύ άλλων, να διευκρινιστεί σε πόσες περιπτώσεις έχει δώσει η τράπεζα δάνεια αντίστοιχου ποσού και αν η διαδικασία που ακολουθείται αφορά όλους τους πολίτες.