Τι απαντά η Γερμανία για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Τι απαντά η Γερμανία για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία
epa08750007 Germany's Chancellor Angela Merkel gives a press conference at the end of the two days face-to-face European Union (EU) summit at the European Council Building in Brussels, Belgium, 16 October 2020. EPA/KENZO TRIBOUILLARD / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν έχει δώσει την έγκρισή της για «κρίσιμες» εξαγωγές όπλων, υποστηρίζει το Βερολίνο.

Κατά περίπτωση και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις παραμέτρους της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας λαμβάνονται οι αποφάσεις για την έγκριση εξαγωγών οπλικών συστημάτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο τα τελευταία χρόνια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει δώσει την έγκρισή της για «κρίσιμες» εξαγωγές όπλων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στο πλαίσιο των περιφερειακών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Επανέλαβε δε τη λύπη του για την «συνέχιση των προκλήσεων» από την πλευρά της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας σε ερώτηση περί επιστολής προς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με την οποία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζητά από τη Γερμανία την αναστολή των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία, ο εκπρόσωπος Κρίστοφερ Μπούργκερ διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για την εμπιστευτική αλληλογραφία του υπουργού με τους ομολόγους του και περιορίστηκε να περιγράψει τη γενική πρακτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αποφασίζουμε κατά περίπτωση και μάλιστα έπειτα από προσεκτική εξέταση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Μπούργκερ και εξήγησε ότι ειδικά για την Τουρκία, αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί νέων εγκρίσεων είναι πολύ χαμηλοί, ενώ «δεν έχει δοθεί καμία νέα έγκριση για κρίσιμες εξαγωγές όπλων τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στο πλαίσιο περιφερειακών στρατιωτικών επιχειρήσεων». Ο κ. Μπούργκερ προσέθεσε ακόμη ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάζει συνεχώς τις πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με τον έλεγχο των εξαγωγών, σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Συμμαχίας, μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά τα θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς ασφάλειας.

«Λυπούμαστε για τη συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι μια λύση στα διαφιλονικούμενα θέματα είναι εφικτή μόνο μέσω απευθείας διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών», επανέλαβε ο Γερμανός εκπρόσωπος, τονίζοντας για μία ακόμη φορά τη βούληση του Βερολίνου να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά τα περί αιτήματος της Αθήνας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενδεχόμενη συνολική αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας, ο Κρίστοφερ Μπούργκερ περιορίστηκε να παραπέμψει στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, τα οποία, όπως είπε, επαναβεβαιώθηκαν και κατά την πρόσφατη Σύνοδο.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε μάλιστα στο συγκεκριμένο απόσπασμα των Συμπερασμάτων, όπου γίνεται λόγος για συμφωνία της ΕΕ να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ – Τουρκίας, με ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ άλλων στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι «θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ